facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 1967
Format Albumi
Vrsta Psychedelic / Rock and roll / Singer-songwriter / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Contemporary Pop/Rock / Experimental Rock / Proto-Punk
Dodano Nedjelja, 16 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 48:51
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 1967
Država SAD
Etiketa Verve Records
Catalog Number V-5008
Edition details Datum objave: 12.3.1967. Produkcija: Andy Warhol i Tom Wilson. Snimano: Travanj 1966., Scepter Studios, New York City, New York, United States; Svibanj 1966., T.T.G. Studios, Hollywood, California, United States; Studeni 1966., Mayfair Studios, NY
Tags

Review

Genijalan album istoimene grupe, The Velvet Underground And Nico, danas slovi za jednoga od najutjecajnijih rock albuma svih vremena. Pažnju je privlačio svojom mračnom tematikom i neobičnim zvukom, koji se razlikovao od većine tadašnje flower power produkcije. Atmosfera kojom ova glazba odiše najbolje se može opisati kao seksualna, mračna i pomalo morbidna, koja ruši tabue i govori o društveno neprihvatljivom ponašanju kroz iznimno kvalitetan književni i glazbeni izričaj. Kada se spomenu početci prožimanja književnosti i pop rocka, Velvet Underground su prvi koji većini padaju na pamet.

Poznavateljima glazbe danas nevjerovatno zvuči da je album doživio neuspjeh na top listama u vrijeme kada je izašao. Njihova tadašnja medijska i tiražna eksploatacija bila je zanemariva.

Ovi kraljevi i tvorci mode alternativne, eksperimentalne glazbe kao i većina genijalaca u početku, bili su totalno neshvaćeni. S obzirom da su jedan od najutjecajniji bendova svih vremena, neuspjeh albuma se u današnje vrijeme objašnjava kroz njihovo stvaranje, isključivo eksperimentalne glazbe sa, do tada, neuobičajenim i taboo temama, poput droge, sadomazohizma i uličnog nasilja. Njihov rani zvuk bio je značajno obilježen glasnim dronovima, velikom količinom buke te kontraverznim tekstovima Lou Reeda.

That's the kind of stuff you might read. Why wouldn't you listen to it? You have the fun of reading that, and you get the fun of rock on top of it. Reed

Grupa Velvet Underground djelovala je od 1965. do 1973. godine u New Yorku. Prvi su počeli eksperimetirati sa bazičnom strukturom tadašnjeg rocka i svojim su zvukom utjecali na mnoge kasnije žanrove, poput eksperimentalnog rocka, punka, New Wavea i gothic rocka.
Namjera im je bila spojiti rock i pop sa avangardom.

Ime benda uzimaju po istoimenoj knjizi o mazohizmu, Michaela Leigha. Naime, dok su šetali ulicom, naišli su na tu knjigu kako leži na podu, a budući da je Reed pisao pjesme fascinirane tamnijim stranama života, poput droge i seksualnih perverzija ime je bilo kao stvoreno za njih.

Venus in Furs koja se nalazi na albumu spada pod ”opus” seksualnih perverzija, točnije mazohizma. Lou Reed je sastavio pjesmu inspiriran notornim romanom Leopolda von Sacher-Masocha iz sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća, pisca čije je prezime psiholog Krafft-Ebbing patentirao za dijagnosticiranje uživanja u boli.

Pjesma Sunday Morning je naslovna pjesma na njihovom debitantskom albumu The Velvet Underground and Nico iz 1967. godine, a objavljena kao singl prije izlaska albuma, 1966. godine, zajedno sa pjesmom Femme Fatale.

Producent Tom Wilson je, nakon što su snimljene sve pjesme, zatražio da se snimi još jedna u kojoj će vodeći vokal otpjevati pjevačica Nico, stoga su Lou Reed i John Cale za nju napisali pjesmu Sunday Morning. Prije snimanja su je izveli u jednom live nastupu, u kojem je Nico otpjevala vodeći vokal. Kada je počelo snimanje u studiju, Lou Reed je u posljednji trenutak odlučio da bi on mogao biti glavni vokal u toj pjesmi. Iako je njegova odluka naišla na otpor menadžera Paula Morisseya, koji je smatrao da je Reedov glas puno manje upečatljiv i da pjesmu ipak treba otpjevati Nico, na kraju je otpjevala samo prateće vokale, a glavni vokal je bila u tri pjesme, Femme Fatale, All Tomorrow's Parties i I'll Be Your Mirror.

Nico, pravim imenom Christa Päffgen, je njemačka kantautorica, glumica, manekenka, klavijaturistica, izuzetne vanjštine i glasa, koju je sudjelovanje u snimanju tog albuma učinilo nakarizmatičnijom pojavom glazbe toga vremena.
Pjesme I Am Waiting For The Man, Run Run Run i Heroin opisuju iskustva sa drogom i kontrast su pjesmi Sunday Morning koja je inspirirana sa Nico i sadržava veselu, nježnu i pozitivnu notu.
Inače, financiranje albuma pomogao je Andy Warhol te je oslikao omot albuma.

This album is full-fledged attack on the ears and on the brain, Rock magazine Vibrations, 1967

Krtičari su nemilosrdno kritizirali album, a jedine pohvale koje su dobili bilo je u malom rock časopisu časopisu Vibrations, 1967 godine.
Tek nedavno, album je počeo dobivati zaslužena priznanja i 2006. Times ga je svrstao na ljestvicu najbolji 100 albuma svih vremena, The Observer (2006.) na 1 mjesto 50 Albums That Changed Music, Rolling Stones (2003.) na 13 mjesto na njihovoj listi The 500 Greatest Albums of All Time, a Spin (2003.) na prvo mjesto Top Fifteen Most Influential Albums of All Time

Pjesma Venus in Furs dosegla je kultni status i među ostalima obradili su je Bettie Serveert, Chris Coco & Nick Cave, Nina Hagen, James, Oh-OK, Elizabeth Cook, Orchestral Manoeuvres in the Dark, The Queers i Matthew Sweet & Susanna Hoffs.

Ukoliko do sada niste poslušali ovaj album, krajnje je vrijeme da to učinite jer zacijelo nitko nikad nije zvučao kao oni, duhovno, mrtvački, u kaosu, sa beskonačnim piano riffovima, gitarom i udaraljkama tako usklađenim da zvuče kao rad srca.
Ovaj album je besmrtan, živi trenutak zarobljen na vrpci.

Ana Vukorepa

Hits 1943
The Velvet Underground Albumi Kronologija Squeeze » Squeeze

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma