facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Tramp


Bookmark

Data

Released Veljača 2012
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Indie Folk / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Srijeda, 23 Srpanj 2014
Žanr Pop
Length 46:19
Broj diskova 1
Edition date 2012
Država Europe
Etiketa Jagjaguwar
Catalog Number JAG201
Edition details Produkcija: Aaron Dessner; Datum objave: 7. 2. 2012.; Snimano: 2011.
Tags Sharon Van Etten Aaron Dessner Pop/Rock Jagjaguwar Records

Review

Prepoznatljiva po karakterističnom glasu koji, praćen (najčešće) samo akustičnom gitarom, zvuči nekako „usamljeno“, američka je indie rock/folk kantautorica Sharon Van Etten trećim studijskim albumom Tramp lagano iskoračila iz te svoje poznate zone. Doduše, tekstovi u kojima otvoreno progovara o propaloj, bolnoj ljubavi i unutarnjim strahovima i dalje su tu, samo što su ovdje „upakirani“ u instrumentalno bogatiji aranžman, posebno u odnosu na prvijenac Because I Was In Love iz 2009.

Tu je ugodnu (mada ne drastičnu) promjenu najavio prvi singl - „Serpents“, koji predstavlja nešto „rokerskiju“ varijantu Van Etten, a slično funkcioniraju i uvodna „Warsaw“ te, nešto manje, „All I Can“. Razna se vokalno/instrumentalna pojačanja osjete i na ostatku albuma, a pružili su ih, među ostalima, Zach Boldon (iz benda Beirut), Jenn Wasner (Wye Oak) te braća Dessner (National), od kojih joj je jedan (Aaron) album i producirao. To opet ne znači da je Van Etten izgubila autonomiju; Tramp je i dalje njezin. Bez obzira na promjene i na suradnje, on svejedno obiluje poznatim minimalizmom te osjećajima usamljenosti, tjeskobe, boli i tuge, što je karakteristično za njezin rad. Ovdje je tu atmosferu najviše dočarala pjesmama „Kevin's“ te završnom „Joke or a Lie“ koja je, u tome smislu, prava točka na "i".

Tramp je, sve u svemu, dobro zaokružena cjelina koju se isplati poslušati. Ima tu i nešto nove, mrvicu pristupačnije Van Etten, ali i puno one stare koja, primjerice, vrlo dobro piše. To se posebno vidi u folkom nadahnutoj i (samo)ironičnoj „Leonard“ te barem još u „Ask“ i „Give Out“. A najvažnije, Van Etten dobro i pjeva, što pokazuje stalno, a u slučaju Trampa najviše (ponovno) u „Leonard“ te u pjesmi „Magic Chords“ koja je (uz „Serpents“) ujedno i vrhunac albuma.

Tina Barbarić

Hits 1739
Sharon Van Etten Albumi Kronologija Are We There » Are We There

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma