facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Vatra
Žanr Pop-Rock
Grad Virovitica
Država Hrvatska
Aktivan od 1995. - aktivni
WEB https://www.facebook.com/VatraOfficial
Tags Vatra

Bookmark

Rock skupina Vatra objavila je 1999. godine svoj prvi nosač zvuka "Između nas" za izdavačku kuću „Jabukaton“. S albuma su skinuti singlovi: Vrati se, Bilo je dobro dok je trajalo, L.A., Tvoja ljubav. Na novinarskoj rock nagradi Crni mačak 2000. godine prvijencem su zaslužili nominaciju u kategoriji za nadu godine. Na promotivnoj turneji koja je uslijedila Vatra je odsvirala približno stotinu koncerata po Hrvatskoj, ali i BiH, te se tako već na samom početku profirlirala kao band koji se najbolje dokazuje na stageu. Krajem 2000. godine Vatra ulazi u studio i snima drugi po redu album "Anđeo s greškom", koji na samom kraju, tocčije dan prije odlaska na mixanje i mastering u ljubljanski studio „Tivoli“ fatalnom pogreškom kompjutora biva u potpunosti izbrisan. Band tu situaciju proživljava kao veliku kušnju, te skuplja snagu da isti proces (višemjesečno snimanje) ponovi još jednom. Trud se na kraju ipak isplatio.

Vatra 2002. godine potpisuje ugovor s najvećom izdavačkom kućom u zemlji Dallas Records, te iste godine objavljuju album ''Anđeo s greškom''. Producent albuma Denyken osvaja nagradu Crni mačak za produkciju. Vatra s drugim albumom dopire do šireg kruga publike i ponovno odrađuje veliku promotivnu turneju. Kao točka na "i" bandu dolazi poziv da nastupi kao specijalni gost na koncertu grupe Simple Minds u Zagrebu. S albuma ''Anđeo s greškom'' skinuti su singlovi: Putujem, Sunce, Srce, Želim biti ti, Dno od suza.

2004. godine Vatra snima album Prekid programa za Dallas Records. Pjesmama: Anđeo s greškom, Gorim, Privremeno nedostupan, Unutra - van, Alkohol, band zasjeda na prva mjesta nacionalnih TV i radijskih top ljestvica, dok se spot za pjesmu Privremeno nedostupan (režijia Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje na Britanskom MTV-u. Tiraža albuma štampa se dva puta, a spot za pjesmu Gorim u režiji Gonza nominiran je za nagradu „Porin“. Turneja poprima široke razmjere, pa Vatra odraduje mnogobrojne i uspješne koncerte.

2006. godine Vatra objavljuje album Aritmija. Producent albuma i dalje je Denyken, a izdavačka kuća Dallas Records. Album je nominiran za nagradu „Porin“ u kategoriji rock album godine, a Vatra svojim energičnim nastupom na dodjeli biva proglašena za najuzbudljiviji trenutak te diskografske nagrade. Slijede dvije turneje: 1. „Vatra vs Ramirez“ koju bendovi otvaraju krajem 2006. koncertom u prepunoj zagrebačkoj Tvornici, nakon čega slijedi turneja za vrijeme koje bendovi obilaze cijelu Hrvatsku i bilježe veliki uspjeh. 2. “Vatreno & Pepsi ljeto 2007“ – Vatra po prvi puta odlazi na sponzoriranu turneju kojom obilaze kompletnu obalu Jadrana. Uspješnu turneju zatvaraju koncertom u zagrebačkom klubu Aquarius. S albuma su skinuti singlovi: Ruska, Mornarska majica, Lak za nokte, Miss, Privatni pakao.

2008. objavljen je Sputnik, peti album Vatre, na kojem band radi značajni zaokret u zvuku. Kao producenti odabrani su Jura Ferina i Pavle Miholjevic (pokretacki dvojac zagrebačke skupine Svadbas). Album je dobrim djelom snimljen analogno, a već po objavljivanju slijede hvalospjevi glazbenih kritičara i publike. Prvi objavljeni singlovi su: John Travolta i Eskim. Video spot za pjesmu Eskim, djelo Dr. Filipa Filkovica Philatza, inaće zaduženog za kompletni vizualni identitet Vatre (službeni web, cover za Sputnik, koncertni plakati…..) plijeni pozornost, te kao i tek objavljeni Sputnik dobiva odlične kritike.

Vatrin spot "Svijetla i sirene" uvršten je u top 10 najboljih videospotova godine po izboru T-portala. Krajem 2009. Vatra je proglašena za Rock bend godine od strane Fender korporacije.

Sljedeći singl skinut sa albuma Sputnik je pjesma Odbrojavanje za koju sama grupa kaže da je jedna od socijalno najangažiranijih iz njihovog opusa. Pripadajući videospot snimio je Tomislav Pović koristeći najnoviju tehnologiju snimanja na digitalan film u full HD-u sa multikamerom, pa se dobiva dojam živog televizijskog nastupa.

Nakon odrađene promotivne turneje sa albumom "Sputnik", za vrijeme koje su odsvirali stotinjak koncerata u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji te proslavili 10 godina bivanja na sceni grupa Vatra se posvetila radu na novom albumu.

Šesti studijski album ''Ima li budnih'' objavljen je u listopadu 2011. Najavljen je singlovima ''Tremolo'' u suradnji sa Damirom Urbanom, istoimeni ''Ima li budnih'' feat.Ljubica Gurdulić,nakon čega slijede još singlovi:''Plima adrenalina',, "Vojska od terakote", "Oproštaj"i "Limunova kora"'. Album su predstavili na velikom koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture krajem godine, nakon čega su nastavili s koncertnom promocijom u Hrvatskoj i regiji. 2012. Vatra je na diskografskoj nagradi Porinu nominirana u tri kategorije Hit godine (''Tremolo''), Rock album godine i Najbolju vokalnu suradnju (''Tremolo'' feat. Damir Urban) od kojih ovu potonju i osvajaju.
2013.Vatri se pridružuje novi basist Tomislav Franjo Šušak, a iste godine snimaju EP “VT”, naslovljen prema registarskim oznakama grada Virovitice.
Na albumu “VT” našle su se već objavljene pjesme Vatre ali ovoga puta u novom glazbenom ruhu, odnosno u novim aranžmanima.Produkciju albuma potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević (Svadbas).
2014.Na diskografskoj nagradi Porin Vatra za EP “VT” osvaja nagadu u kategoriji Najbolji alternativni album, te biva nominirana za prestižnu MTV nagradu “Best Adria Act”.
Iste godine Vatra koncertnom turnejom proslavlja 15.godišnjicu benda, a turneja kulminira rasprodanim zagrebačkim koncertom u klubu Tvornica Kulture.Iste godine ulaze u studio kako bi snimili sedmi po redu studijski album, a najavljuju ga sa dva singla “Tango” i “Saturn”.
Tango ubrzo zauzima prva mjesta nacionalnih i regionalnih Top lista.te u Hrvatskoj postaje najemitiraniji domaći singl sa 26 tjedana provedenih na prvom mjestu HR TOP 40 (nacionalne top liste singlova).
2015. Vatra je nominirana u pet kategorija na diskografskoj nagradi Porin, Ivan Dečak postaje jedan od mentora u televizijskom glazbenom showu The Voice.

Aktualni studijski album, "Nama se nikud ne žuri", objavili su u travnju 2019.

Izvor: Facebook.com/VatraOfficial

Albumi (7)
Songs (69)
# Song
Hits 2939

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma