A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Quadrophenia


Bookmark

Data

Released Listopad 1973
Format Albumi
Vrsta / Hard rock / Progressive Rock
Dodano Četvrtak, 20 Studeni 2014
Žanr Rock
Broj diskova 5
Edition date Studeni 2011
Država UK & Europe
Etiketa Polydor
Catalog Number 2777840
Edition details Super Deluxe Edition 5 CD/DVD box set.
Tags The Who Kit Lambert MCA Polydor

Review

Na vječito pitanje je su li bolji Beatlesi ili Stonesi (pitanje je bitka u rangu onoga 'je li prije bilo kokoš ili jaje?') mnogi će odgovoriti The Who. Drugačiji od pop kulture liverpoolskih čupavaca, a i od rokerskog imidža svojih londonskih sugrađana Jaggera i Richardsa, The Who je svojom glazbom i autodestruktivnim manirama bio 'ubojica' psihodeličnog ljeta ljubavi i originalni začetnik nove kulturne revolucije - punka. 

The Who su objedinili su punk stav 'modsa' i virtuoznu glazbu proizašlu iz glave četvorice aseva - Townshenda, Daltreyja, Entwistlea i Moona.

Tragičnom smrću potonjeg 1978. veličanstvena priča onog pravog The Whoa se završila, a kroz godine su Townshend, Daltrey te pokojni Entwistle uspijevali duh benda održati na životu. Doduše,  posljednjih godina manje koncertima, a više reizdanjima, dokumentarnim filmovima te live zapisima iz naftalina. Tako nas je 'striček' Pete krajem 2011. godine počastio drugim, najkompletnijim reizdanjem druge rock-opere Quadrophenia (na pet diskova!) koju naziva svojim najvećim remek-djelom u diskografiji. Dvostruki albumQuadrophenia ujedno je i posljednji veliki album benda, a koji i zatvara četverac najboljih ostvarenja - Tommy, Live at Leeds, Who's Next te za ovu recenziju najbitnija Quadrophenia.

Ovaj album dotad je bilo Townshendovo najambicioznije djelo koje je imalo težak zadatak nadmašiti spomenute albume, a prije svega opjevanog Tommyja koji se po kvaliteti jedino mogao natjecati sa svojom filmskom inačicom. U ušima 'casual' fana benda, na spomen rock-opere prvo će napamet pasti gluhonijemi autistični dječak koji je 'rasturao' u fliperu, nego shizofrenični momak Jimmy koji rastrojen između svoje četiri osobnosti ne uspijeva stvoriti svoj identitet te svoje mjesto u društvu. Townshend, nakon što je isprva odbacio zadani Lifehouse projekt, posvetio se stvaranju glazbeno i idejno slojevite rock-opere čija je kompleksnost znala odbiti slušatelja koji nije uspio shvatiti smisao. A smisao ovog epa, prema Townshendu, bio je reflektirati četiri različita karaktera četvorice članova benda kroz Jimmyja. Pete je prije par godina i 'promijenio ploču' rekavši da su četiri temperamenta zapravo poslužila kao ilustracija Jimmyjeve osobnosti.

A kroz 'Quadro' ideju Townshend je prožeo njegov sve širi glazbeni vokabular uvevši u velikoj mjeri sintisajzere i zvučne efekte koji bi sa zvučnika izlazili, u za to vrijeme, revolucionarnom quadrofoničnom zvuku.

Želio sam da teme iskaču iz kuteva tako da bi osjetili utjecaj sve četvorice članova od zvučnika do zvučnika, rekao je svojedobno Townshend.

Ono što je gitarist The Whoa naumio to je i ostvario kroz četiri glazbene teme, odnosno četiri Jimmyjeva stanja svijesti - Helpless Dancer se vezalo za Daltreyja, Is It Me? za Entwistlea, Bell Boy za Moona, a Love Reign O'er Me za Townshenda.
 

Četiri spomenute teme provlače se kroz svu 81 minutu albuma, a sama radnja opere ima dodirne točke s Goetheovim Wertherom. 'Weltschmertz' Jimmyja je jedan od suptilnijih lajtmotiva priče, a glavni problem u glavi mladića iz Brightona je potraga za identitetom. Jimmy je svoju sigurnost našao u subkulturi 'modsa' čiji je najistaknutiji predstavnik bio upravo The Who, nakon što je pobjegao od kuće. Razočaran životnim situacijama koje su iznevjerile njegova očekivanja i poimanje svijeta, Jimmyju se narušilo samopouzdanje, a u njemu se stvaraju gnjev i razočaranje. Zbog takvog stanja svijesti Jimmy postaje auto-destruktivan te se počinje drogirati. Nakon što se njegovo sigurno utočiste 'modsa' u Brightonu počelo raspadati, u Jimmyju se budi ludilo te podvojena ličnost. U beznađu krade brod te se u jednom trenutku nalazi sam i zaboravljen nakon čega mu je uslijedilo ukazanje za vrijeme oluje kad je shvatio da je kroz sve životne nedaće stvorio svoje 'ja' te se konačno spasio.

Radnja na trenutke podsjeća na Roger Watersov autobiografski 'The Wall' koji je nastao nekoliko godina kasnije, ali prije svega na 'byronovski' romantizam, odnosno na Lordovu potragu za svojim 'ja'.

Sva kompleksnost Quadrophenije njezina je i prednost i mana. Townshend je tim djelom dosegao svoj kreativni vrhunac koji nije mogao, ali nije ni želio nadmašiti na "Odds and Sods" te na "Who Are You", a pritom je uspio istovremeno oduševiti i zbuniti svoje fanove. S gledišta casual The Who fana, ovaj album ne nudi pregršt hitova i poznatih pjesama, ali u povijest su upisane skladbe poput "The Real Me", "5.15" i "Love, Reign O'er Me". Za pravog obožavatelja ovaj album je magnum-opus The Whoova stvaralaštva, a Townshend im je drugim reizdanjem podario na 17 postojećih pjesama s originalnog izdanja još 26 (!) demo snimaka stvaranih kroz 1972. i 1973. (uz iznimku pjesme "Drowned" nastale 1970.).

Uz dva diska originala i dva s demo snimkama ovaj mega-box set sadrži i peti disk - DVD Quadrophenia s osam stvari u 5.1 surround zvuku!

Za ovakvo kvalitetno i sadržajno izdanje jedino bi prikladno bilo staviti sunčane naočale u maniri Horatia Cainea i uskliknuti: YEAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHH!!!

 

Luka Vuletić 

Hits 1387
Live At Leeds « Live At Leeds The Who Albumi Kronologija Endless Wire » Endless Wire

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima