A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Thin Mind


Bookmark

Data

Released Siječanj 2020
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Ponedjeljak, 03 Veljača 2020
Žanr Rock
Length 42:32
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2020
Država Europa
Etiketa Sub Pop
Catalog Number SP1333
Edition details objavljeno: 24.1.2020.; producent: John Goodmanson; snimano: Risqué Disque Records, Ladysmith, British Columbia
Tags Sub Pop John Goodmanson Wolf Parade

Review

Kanadski indie rock sastav Wolf Parade osnovan je 2003. u Montrealu, kada je pjevač i klavijaturist Spencer Krug pozvao gitarista Dana Boecknera da zajedno stvaraju autorsku glazbu u Krugovom stanu. Svega tri tjedna nakon osnutka, uz pomoć ritam mašine i aktualnog bubnjara Arlena Thompsona, imali su prvi nastup kojega im je organizirao Alex Megelas, osnivač Grenadine Recordsa. Thompson se grupi priključio samo dan prije prvog nastupa i ostao stalnim članom današnjih dana. U toj postavi su snimili vrlo dobar „Apologies to the Queen Mary“ (2005.) i još bolji „At Mount Zoomer“ (2008.), zatim tek nijansu slabiji „Expo 86“ (2010.) i nakon duže pauze „Cry Cry Cry (2017.).

Ali nakon odlaska dugogodišnjeg multiinstrumentalista Dantea DeCara u veljači 2019. godine, Wolf Parade najavio je nastavak karijere u tročlanoj postavi. Tako su nam, niti godinu dana kasnije, ponudili svoj peti po redu studijski album „Thin Mind“ koji je nastao u suradnji s Johnom Goodmansonom, producentom s kojim su ovi kanadski indie rockeri surađivali na već spomenutom prethodnom albumu „Cry Cry Cry“. Goodmanson kao takav iza sebe ima poprilično iskustvo u produkciji glazbe ovog žanra budući da je radio s Death Cab for Cutie i Sleater-Kinney.

Djelo otvara odlična stvar „Under Glass“ zaraznog instrumentala, jednostavnog ritma i vrlo dobrog teksta o neslobodnom životu i prihvaćanju mediokriteta bez postavljanja viših ciljeva u svakodnevnom životu. Slijede singlovi „Julia Take Your Man Home“ i „Forest Green“ obilježene efektima na gitari, sintesajzerima i ritam mašinom. „Out of Control“ pjesma je melankoličnog ugođaja nošena na krilima izvrsnih prijelaza na bubnjevima, upečatljivih „riffova“ na gitari i pamtljivih riječi. Nakon nje na redu je „The Static Age“ u kojoj se poprilično osjeća utjecaj „new wavea“. Popratna „As Kind As You Can“ varijacijama u instrumentalu tokom strofa dočarava tri različite priče koje se kroz njih pripovijedaju povezane tekstom refrena „Be as kind as you can/If I ever become/What you don't understand“. „Fall Into The Future“ i „Wandering Son“ također se oslanjaju na ritam i klavijature, a potonja ritmičnost ostvaruje i pjevnim dionicama kroz versove. Futuristički instrumental uvodi nas u najavni singl ovog albuma „Against The Day“ posjeduje elemente „electro-popa“. Pjesma je poprilično retro tona te kao da kontrira svojim prethodnicama kako melodijom tako i stihovima. Album zatvara „Town Square“ u čijim se riječima potkrao derivat naslova albuma. Prema riječima Spencera Kruga, tekst je nastao kada je za vrijeme mećave bio primoran ostati zatvoren u kući i komunicirati s ljudima te raditi preko računala. Pjesma govori o pronalaženju sebe samog to jest poticanju ljudi da žive u skladu sa svojom prirodom i potrebama za interakcijom „oči u oči“ što se u današnjem svijetu društvenih mreža i napretkom tehnologije sve rjeđe ostvaruje.

Wolf Parade otvorio je novo desetljeće osjetnim promjenama u zvuku što i ne čudi s obzirom na promjene unutar samog sastava. Koliko god pjesme imaju sličan ton, osjete se razlike u ugođaju te utjecaji XTC-a, Wolf Paradeu prijateljskog benda i njihovih sunarodnjaka Arcade Fire, ali pomalo i Brucea Springsteena (primjerice u pjesmama „Under Glass“ i „Forest Green“). Premda album ima barem tri potencijalna hita, čini mi se ponešto bljeđim od prethodnika „Cry Cry Cry“. Ipak, treba naglasiti da bolje sjeda u uho nakon nekoliko slušanja. Što je najbitnije, Spencer Krug se pokazao kao izvrstan tekstopisac, a Wolf Parade je pokazao da mogu sasvim dobro djelovati i kao trio: basove mogu nadomjestiti klavijaturama čijom kompenzacijom mogu ostvariti jednako kvalitetnu glazbu te istodobno zadržati svoj autentičan indie zvuk.

Juraj Dukić Hrvoić

Hits 1570

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski