facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Alpha Mike Foxtrot: Rare Tracks 1994-2014


Bookmark

Data

Released Studeni 2014
Format Kompilacije
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Alternative Country-Rock / Experimental Rock
Dodano Petak, 21 Studeni 2014
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 4
Edition date Studeni 2014
Država SAD
Etiketa Nonesuch
Catalog Number 543675-2
Edition details Objavljeno: 17.11.2014.; produkcija: Deb Bernardini, Jeff Tweedy, Tony Margherita i Cheryl Pawelski
Tags Nonesuch Wilco Deb Bernardini Jeff Tweedy Tony Margherita Cheryl Pawelski

Review

Paralelno s inventurom "službene" diskografije, Wilco su odlučili skinuti prašinu i sa svoje paralelne povijesti. Dvadeset godina i toliko sjajnih albuma i pjesama svakako mora imati jake potpornje i u pjesmama i izvedbama koje nisu osvanule i uveseljavale širu bazu obožavatelja na redovnim albumima: "Alpha Mike Foxtrot", nazvana na tragu njihova ponajboljeg albuma ("Yankee Hotel Foxtrot" iz 2002.), zbirka je koja na ukupno čak četiri diska prezentira blago iz zabačenijih škrinja benda koji je odavno zavrijedio status nacionalnog glazbenog blaga.

Rukopis autorske alfe i omege benda, Jeffa Tweedyja, još je od djelovanja u kultnom alt-country bendu Uncle Tupelo spretno vijugao između struna countryja i folka s jedne i rokerskog senzibiliteta i avanturizma s druge strane. Po razlazu s dotadašnjim koautorom Jayem Farrarom sredinom devedesetih, u svom vlastitom bendu nastavio je istom stazom, ali i sa sve više zadržavanja na sve zabačenijim strunama spomenutih žanrovsko-idejnih postaja. Taj se autorski put sasvim jasno osjeća i u ovom, usudit ću se reći, i preopširnom repertoaru rariteta.

A uistinu svega možete naći na "Alpha Mike Foxtrot" – od kućnih demo-snimaka, preko koncertnih zapisa do B-strana i odbačenih pjesama. Među ukupno 77 naslova ima, naravno, i viškova, pri čemu prvenstveno mislim na prebrojne koncertne izvedbe; međutim, nisam siguran koliko bi se izostankom većine njih izgubio uvid u intenzitet kojim su Tweedy i društvo pristupali pjesmama u izvanstudijskim iščitavanjima (poslušajte samo manijakalnu, gotovo pankersku izvedbu "Passenger Side" s prvoga albuma ili gitarsku bravuroznost izvedbe "Spiders (Kidsmoke)" pa ćete glasno i jasno čuti na što mislim). Prebrojne su i alternativne verzije pjesama s albuma, ali opet se nameće pitanje koliko bi se njihovim izostavljanjem propustilo još jednom pojasniti višeslojnost i bogatstvo Tweedyjeva notnog pisma. Dakle, previše toga, a ipak teško se odlučiti što bi točno bio baš – višak.

Sve u svemu, možda bi skraćeno izdanje (disk ili dva) zaintrigiralo i one koji se ne ubrajaju baš u fanove, ali ovo, ovako luksuzno izdanje, uz koje ide i knjižica, dugo će uveseljavati sve one koji su se zaljubili ili se tek zaljubljuju u glazbenu priču zvanu Wilco. Uz inventuru ključnih pjesama karijere, svakako dobrodošla "usporedna" kolekcija i dodatna potvrda visokog statusa, postignutog bez ijednog hita ili kakve sočne priče.

Toni Matošin

Hits 1813
Wilco Kompilacije Kronologija What's Your 20? Essential Tracks 1994-2014 » What's Your 20? Essential Tracks 1994-2014

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42