facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Fool


Bookmark

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Psychedelic rock
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 45:53
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Rough Trade
Tags

Review

Pomislili bi da se iza imena Warpaint, skupa sa pripadajućom apozicijom girl-banda, krije pleme postmodernih Amazonki. Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg EP-a Exquisite Corpse ni ja ne bih potpuno negirala takav opis. The Fool ih je trebao napokon potvrditi, ali, nije.
 
Exquisite Corpse bio je, i ostao, uhu ugodna cjelina, krasan intro u početke jednog woman only benda s puno potencijala. Suptilna psihodelija, precizan ritam, distorzirani folk, minimalistični, ali milozvučni aranžmani ostavili su nas u slatkom iščekivanju full lenghta.
 
Exquisite je nastao 2007., a nakon njegovog reizdanja dvije godine poslije cure potpisuju za Rough Trade i na turneji su s The xx. Sad im je napokon izašao i album, i da se razumijemo, i The Fool (kako su ga nazvali) je na početku obećavajući.
 
Album otvara nemirna, gotovo haunting Set Your Arms Down koja prijeti potpunom gubljenju u psihodeliji. Otkriva se polagano, pomaljajući se iz vlastitog vrtloga uz najavu razrješenja. Kojeg, zapravo, ne dobivamo.
 
Druga stvar, Warpaint (ho-ho) je možda i previše tipična Warpaint pjesma, previše slična naslovnoj da zaokupi pažnju kako spada. Melodramatic pop-song, tako su se opisale na siteu. I to je sasvim dostatan opis ostatka albuma. Ispolirano, odmjereno, stereotipno, kao album rađen po nacrtu vlastitog promo teksta, na koncu izgubljen u ideji onog što bi trebao biti – umjesto da se te ideje izgube u onom što zaista jest. Odnosno, da ako već neće (a i ne mora) nadmašiti sam sebe, bar bude dostojan nasljednik onog malog bisera što nam ga je otkrio Bee Hives prije godinu dana. 
 
Cure su se zaigrale. Prepliću višeglasno ohhhhhwwww-ove, pa šapću i lamentiraju, počinju tiho i akustično, nastavljaju odrješitom ritam sekcijom, a tu su još i klavir, i loopovi,... no uz sveprisutnu pop strukturu od koje ne odustaju, pa ne mogu pobjeći od predvidljivosti. Svi ovi arty elementići se na kraju svode tek na ukrašavanje forme, a sami za sebe čine nezanimljivi heterogeni bricolage svega i svačega. Čak se ni s lyricsima nisu uspjele iskupiti; izdvojila bih Baby kao onu koju sam svaki put usrdno htjela preskočiti: Don't you call anyone else baby, cause I'm your baby still. You took a long time to make it. But I've never changed my mind.
 
I iako zvuči ukočeno u konceptu koji ga iscrpljuje, negdje «između redaka» Foola i dalje počiva onaj potencijal koji me u početku zainteresirao za (ako već ne oduševio) Warpaint. Možda ga cure nikad neće prepoznati, ili im se ovako baš sviđa. A sviđa se i NME-u, kad smo kod toga. No zapravo nije ni radiofonično i catchy, niti čudno novo i posebno.
 
Danijela Kovačec
Hits 1468

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma