A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mind Hive


Bookmark

Data

Released Siječanj 2020
Format Albumi
Vrsta Post-punk / Alternative/Indie Rock / Experimental Rock
Dodano Srijeda, 08 Travanj 2020
Žanr Rock
Length 34:52
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2020
Država Europa
Etiketa Pinkflag
Catalog Number PF25CD
Edition details objavljeno: 24.1.2020.; producent: Colin Newman; snimano: 2019 - Rockfield Studios i Swim Studios
Tags Wire Pinkflag Colin Newman

Review

Jedan od najoriginalnijih i inovativnijih bendova prvog vala punka Wire osnovan je u listopadu 1976. u Londonu u sastavu Colin Newman (vokal, gitara), Graham Lewis (bass gitara, prateći vokali), Bruce Gilbert (gitara) i Robert Grey poznat i kao Robert Gotobed (bubnjevi). Debitantski album „Pink Flag“ izdali su u studenom sljedeće godine, a karakteriziraju ga pjesme u trajanju od par minuta, žešći repetitivni riffovi na gitari, siguran ritam na bubnjevima, hrapavi vokali i jednostavne, ali i kreativne bass dionice. Ukratko, jedan zaista dobar punk rock album uvršten u 500 najboljih svih vremena prema izboru Rolling Stonea. No, već idućim izdanjem „Chairs Missing“ iz 1978. bend zasluženo dobiva titulu pionira post-punka. Neke su stvari na ovom albumu duplo duže od svojih prethodnica dok su druge gotovo duplo kraće. Zvuk postaje mračniji, avangardan, eksperimentalniji i postupno atmosferičan. Treći po redu album „154“ definira zvuk Wirea kakav ćemo uglavnom slušati kroz naredna desetljeća. Puno efekata, melodijske dionice na bass gitari (a i glavni vokali bassista Grahama Lewisa na nekoliko pjesama), atmosferični zvukovi na ostalim instrumentima uz uvođenje raznih novih instrumenata poput flaute, električne viole i sintesajzera približava bend podžanrovima kao što su art punk i experimental rock. Izuzev dvije pauze između 1980. i 1985. te između 1992. i 1999. momci su aktivni do danas u većinski istom sastavu osim što je Matthew Simms 2010. popunio prazno mjesto drugog gitarista nakon što je izvorni član Bruce Gilbert napustio bend 2006. godine.

Nepune tri godine nakon sjajne alternativne art poslastice „Silver/Lead“ Wire je izbacio sedamnaesti po redu studijski uradak. Za završni miks i produkciju zaslužan je primarni vokalist i gitarist Colin Newman odradivši i taj posao u svojem Swim Studios. Album otvara „Be Like Them“ u kojoj melodiju kroz strofe nose naizmjenice pojedini tonovi pomiješani sa žestokim udaranjem nekoliko akorada na gitari s melodioznim refrenom. Pjesma nam priča priču o beznađu i ukalupljenju pojedinca u mase te pomirenje s takvom situacijom. Slijedi najavni singl „Cactused“ bogatog aranžmana i žestokog tona. Potom slijedi gladak i prirodan te jedva primjetan prijelaz s darkerske post-punk „Primed And Ready“ na nešto laganiju „Off The Beach“. Potonja je kompozicija na prvu ugodnog tona no uznemirujući stihovi otkrivaju njenu mračnu tematiku („People sleeping, broken, beaten/People lying, homeless, dying“). Slijede „Unrepentant“ i „Shadows“ stvari čiji je kraj odnosno početak obogaćen elementima electronice. Iako je gitara na spomenutoj „Shadows“ većinski čista, bez efekata, sint Matta Simmsa i tenor gitara Colina Newmana ovom instumentalu ponovo daju mračan prizvuk. Na „Oklahomi“ glavnu ulogu i vokalom i instrumentom preuzima basist Graham Lewis poduprt čvrstim ritmom Roberta Greya na bubnjevima. Najdulja stvar na ovom albumu naziva „Hung“ posjeduje elemente industrial rocka te na trenutke pomalo podsjeća na „Hallo Spaceboy“ Davida Bowieja. Iako traje gotovo osam minuta, ne dosadi lako te je neobjašnjivo umirujućeg tona. Završnica albuma ostvaruje se pjesmom „Humming“ melankoličnog prizvuka i riječima koje opisuju prijašnja vremena.

Članovi ovog utjecajnog benda pokazali su da konstantno napreduju i glazbeno se razvijaju te da nakon preko četiri desetljeća djelovanja i dalje imaju puno toga za ponuditi. Ovaj album sumira bogatu karijeru ove dugovječne grupe i pakira suvremene i prijašnje ideje u novu ambalažu eksperimentirajući s elementima njihovog klasičnog post punk zvuka, alternativnog, industrial i art rocka. S veseljem iščekujemo daljnje projekte ovih glazbenih legendi.

Juraj Dukić Hrvoić

Hits 1848
Red Barked Tree « Red Barked Tree Wire Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski