facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2012
Format Albumi
Vrsta / Hard rock / Folk-rock
Dodano Petak, 31 Listopad 2014
Žanr Rock
Length 1:27:41
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2012
Država Europe
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 9362-49485-9
Edition details Produkcija: Neil Young, John Hanlon i Mark Humphreys
Tags reprise Neil Young

Review

Danas, u doba kada me komercijalizam i korporativna pohlepa potpuno razočarala u stvaralaštvu nekih mojih idola, sve češće se vraćam u zlatne šezdesete, godine u kojima nisam živio, psihodelične godine trubadura i odličnog rock `n´rola.

Biti zatočen u šezdesetima ne znači biti okovan galgama prošlosti, već iznimno privlačnuvintageodrednicu i pečat duboko utisnut u pečatni vosak nepatvorene kvalitete.

Možda je to samo sanjarenje nevinog šesnaestogodišnjaka koji je prije isto toliko godina maštao o zlatnim godinama rocka, međutim, vječno mladi četrdesettrogodišnji garage bend me svaki put iznova uštipne taman toliko kako bih shvatio da sve to nije samo san.

Psychedelic Pill 
je, ironično, prvi album na kojem su Crazy Horse, moji vječni idoli, napokon pogodili pravu frekvenciju Neila Younga, nakon što je potonji napokon riješio svoje probleme s pražnjenjem boca i unošenjem THC-a u svoja pluća. Da li je prerano izjaviti da jePsychedelic Pill najbolji studijski uradak Crazy Horsa i Younga od Ragged Glory, vrlo dobrog albuma iz 1990. godine? Mislim da nije! U prilog mi ide dokaz koji iskače odmah iza ćoška u obliku antologijske, prve stvari na albumu, Driftin' Back. Gotovo polusatna stvar o, na početku teksta spomenutoj, komercijalizaciji glazbe i umjetnosti uopće, ali i nesretnom neuspjehu kontrakulturnih entiteta ´60-tih da promjene svijet.Driftin’ Backapsolutno opravdava svojih dvadesetsedam minuta i dvadesetosam sekundi svojim intenzitetom i savršeno dekadentnim solo dionicama koje samoCrazy Horsemože pružiti svojim obožavateljima u ova čudna vremena.

Psychedelic Pillje i formatom zamišljen kao jedan od nekadašnjih dvostrukih albuma s osam pjesama na kojem su osimDriftin'jošRamada InniWalkLike,aGiantobje dulje od šesnaest minuta. Ramada Inn je ustvari Youngov zlatni potpis na albumu supotpisan srebrnim potpisima izvanredne ritam sekcije Molina/Talbot te uvjek pouzdane ritam gitare Franka Sanpedroma.

Prvi disk ove dvodjelne kolekcije zatvara folkmelodična,Born in Ontario, stvar o Youngovim korjenima.

Drugi CD otvara također autobiografska stvar Neila Younga,Twisted Roadu dobroj staroj country/rock maniri.

Osmominutna She´s Almost Dancing, kao i Walk like A Giant još su dvije uspješnice s čudesnim instrumentalnim međuigrama Crazy Horsa i Younga koje gotovo graniče s vođenjem ljubavi ali ljubavni akt je strastven s mnogo, mnogo distorzije.

Kao Pika na I, kako bi naši susjedi Slovenci rekli dolazi verzija uvodne stvari albuma ovaj put odsvirana na način da su lampe u pojačalima sigurno vrištale, ukoliko dečki još uvijek sviraju na lampašima čemu se iskreno nadam.

Time je ovaj dvostruki, vrlo dobri, album zaokružen u jednu cijelinu na najbolji mogući način a nama koji smo kao šesnaestogodišnjaci maštali o dobu zlatnih šezdesetih pokazao da ´60-te nisu na nekom starom kalendaru koji se sakrio na roditeljskom tavanu. One su skrivene u našim srcima.

Goran Božić

Hits 1349
Americana « Americana Neil Young & Crazy Horse Albumi Kronologija Colorado » Colorado

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42