A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Paris


Bookmark

Data

Released Studeni 2014
Format Albumi
Vrsta / Jazz / Država / World / Folk
Dodano Ponedjeljak, 24 Studeni 2014
Žanr Pop
Length 43:57
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2014
Država Europe
Etiketa Play On / Warner Music / Dancing Bear
Catalog Number 0825646223374
Edition details Objavljeno: 7.11.2014.; produkcija: Eric Filet aka. Rycko Filey, Ilan Abou, John Clayton, Quincy Jones i Thierry Faure; snimano: La Frette Studios, Studio De La Grande Armée, Studio Guillaume Tell i Studio CBE
Tags Dancing Bear Warner Bros ZAZ Play On

Review

Bavili se nagađanjem je li Isabelle Geffroy, odnosno, umjetnički kraće, Zaz svojim drugim albumom, lanjskim "Recto Verso", bespotrebno uštimavala i premazivala pobjedničku recepturu lepršavog eponimnog prvijenca iz 2010. ili ne, kako stvari stoje, nakon novog albuma, kolekcije obrada iz kajdanki pariške glazbene riznice, sve je baš sjelo kako treba. "Paris" je, iako će to zazvučati možda i pretenciozno, upravo to – Pariz, u prašnjavim notama i u glasu koji je tako šarmantno i hrapavo francuski da funkcionira sjajno kao glavni instrument, pogotovo namirnicima poput mene koji pojma nemaju o čemu guguće, pjevuši i uzvikuje prpošna – kako je počesto etiketiraju – gipsy-swing zvijezda. U elegantnom plesnom koraku od šansone do jazza i natrag u ustaljenom ritmu, Zaz nam je isporučila ljubavni album, vlastiti izraz ljubavi i poštovanja prema baštini pariške gradske pjesme, ali i popularnoj glazbi općenito.

Od prvog takta, odnosno, "Paris sera toujours Paris", poznate po izvedbi glasovitog šansonijera i glumca Mauricea Chevaliera, već se odmata bogata, ali prije svega srčano tkana tapiserija posveta; da, iako su u pitanju obrade, ove pjesme su prvenstveno posvete i baš tako zvuče. Zato "Paris" ne treba gledati kao na radni predah ili išta slično. To bi bila nepravda, jer se kroz sjajne orkestracije i osjetno razigran instrumentarij te Zazin sugestivan vokal, što svojom blagom hrapavošću i dalje umilno plete jedan posve osoben senzibilitet, itekako osjeća sistematičan i predan posao koji stoji iza ovoga projekta. Naravno, album je ovo koji će prvenstveno "sjesti" ljubiteljima šansone i raznoraznim francuzoljupcima (ali će ti isti biti vjerojatno i najkonkretniji kritičari), ali će i "slučajni" slušatelji – bar oni željni dobre svirke i dobrih glazbenih vibracija – pronaći deliciju za sebe.

Kao miomirisima pariški, "Paris" je i rasni europski album, ma kakve sve konotacije to povlačilo. Pjesme nanizane ovdje dugo su – neke duže, neke kraće – nadahnjivale i sastavljale pore pop-glazbe staroga kontinenta. Zaz im je za ovu prigodu, potpomognuta čak i legendarnim Charlesom Aznavourom u pjesmi "J'aime Paris au mois de mai", jazz-gitaristom Thomasom Dutroncom u "La romance de Paris" i mladom kanadskom, također jazzu naklonjenom pjevačicom Nikki Yanofsky u "I Love Paris / J'aime Paris", dala novu škrinjicu u kojoj su se mogli skupiti i natisnuti taman toliko da je svakoj dovoljno udobno i ugodno, čak i prozračno, toliko da mogu nesmetano disati u tom novom ruhu.

Toni Matošin

Hits 3027

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici