A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zauvijek


Bookmark

Data

Released Prosinac 2020
Format Albumi
Vrsta / Trap
Dodano Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021
Žanr Hip-Hop
Length 45:00
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2020
Država Hrvatska
Etiketa Yem
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 4.12.2020.
Tags Z++ YEM

Review

Bez imalo uvijanja, odmah na početku treba reći, Z++ je napravio jedan od najboljih domaćih albuma u 2020. godini. Iako je album objavljen relativno kasno, tek u prosincu, i možda su ga zato zaobišle ljestvice najboljih albuma u protekloj godini, bez dvojbe se radi o vrhunskom ostvarenju. Ostaje za nadati se da ga barem neće zaobići dežurna godišnja priznanja u vidu raznoraznih nagrada koje glazbena struka i kritika dodjeljuju na više ili manje glamuroznim priredbama. Iako nada i nije nešto opravdana obzirom da se takve nagrade dodjeljuju autorima s ovih prostora bez drugog kriterija osim poslovične inercije. Pa onda autori dobivaju aklamacije za svoj rad s debelim zakašnjenjem i za neusporedivo lošija ostvarenja od onih koja su to doista zaslužila.

A ovo ostvarenje je zaslužilo priznanje. Z++ je vruć, uzdiže se na horizontu domaće glazbe i ekspandira na internetskim platformama. Brzinom zvuka osvaja dominantno mlađu publiku, ili barem onu blisku suvremenim svjetskim trendovima. Učinio je to već svojim prvijencem 18++, a njegovim nasljednikom, Zauvijek, ljestvica je podignuta još više.

Ljestvica je sama po sebi već bila visoko jer Z++ sve radi sam. Tekst, glazbu, mixanje i master, sve potpisuje Zvonimir Husnjak. Proizašao iz kolektiva Retfatlanta (koji su u svojoj tvorenici kombinira Atlantu, trap meku i Retfalu, osječki kvart), da bi ga ubrzo talentom i kreativnošću nadišao i postao jače ime od svega što ga glazbeno okružuju. Doduše kao spoiler alert, vjerojatno se smije spomenuti da je Z++ izvorno iz Višnjevca, a umjetničko ime inspirirano je programskim jezikom bez čijeg se baratanja nijedan ETF-ovac ne usudi izaći iz kuće.

Zauvijek je puno više album nego što je to bio 18++. Osjeti se da se pazilo na tonalitete i atmosferu svih pjesama. Pjesme se u nekom instrumentalno logičnom nizu prelijevaju jedna u drugu. Koliko god da trap, kao forma i izričaj, prati od repetitivnosti i monotonosti, ponavljajući isti loop, Z++ je nedostatak pretvorio u prednost. Slične ili iste melodije koristi u različitim pjesmama, pa se tako u možda najboljoj stvari na albumu „Moj svijet” pojavljuje sample iz prvog singla kojim je najavljen album „Ljeto već je gotovo”. Ili kombinacija između „Moshpit” i „Znoj štedi krv”, „Na pola puta dolje” i nekadašnji „Kabriolet”, i još hrpa sličnih primjera. U koncept albuma je izvrsno uklopljen i davno prije objavljeni singl „Tajna”. Niz pjesama koje se kaskadno pretaču čine jedan jedinstveni ugođaj i slušljivost od početka do kraja bez prekidanja i praznog hoda. A ako se odlučite na vizualno praćenje, naravno da svaka pjesma već ima svoj video.

Z++ ni u ovom uratku ne bježi od trap cajki. Ipak ga je „Crno+bijelo” stavilo pod lupu šire javnosti. Međutim i ta muzička hereza je logično uklopljena i upakirana u atmosferu i koncept. Osobe s pročišćenim glazbenim ukusom svejedno će okrenuti glavu na drugu stranu i posprdno frknuti nosom. Ali od Z++ teško će se moći pobjeći u cijelosti. Ignoriranje ne pomaže.

Ostaje samo otkrivanje. Sada ili za nekoliko godina. Odnosno onda kada po inerciji dolaze priznanja.

Ivica Šćukanec

Hits 1818

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici