Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

dg

David Gilmour odlučio je rastati se s više od 120 svojih gitara, među kojima su legendarni „Black Strat“ i bijeli Fender Stratocaster serijskog broja #0001, te ih staviti na aukciju poznate aukcijske kuće Christie's. Cjelokupna zarada otići će u dobrotvorne svrhe, piše portal Neptune Pink Floyd.

Očekuje se da bi svaka od navedene dvije kultne gitare u povijesti rocka mogle doseći cijenu između 100 000 dolara i 150 000 dolara.

U slučaju da nemate novaca za jednu od tih ljepotica, gitare ćete moći uživo pogledati u Londonu od 27. do 31. ožujka ove godine kod Christie's, u Los Angelesu od 7. 11. svibnja i u New Yorku od 14. do 19. lipnja.

U razgovoru za Rolling Stone, Gilmour je rekao da su gitare bile jako dobre prema njemu. „One su moje prijateljice. Pružile su mi puno glazbe. Samo mislim da je vrijeme da odu i služe nekom drugom. Imao sam svoje vrijeme s njima. I, naravno, novac koji skupe napravit će golemu količinu sreće u svijetu, a to je moja namjera.“

Rekao je da će skupljeni novac biti usmjeren na ublažavanje gladi, beskućnike i rješavanje problema raseljavanja ljudi diljem svijeta.

Osim dobrotvorne svrhe, prodaja gitara ima za Gilmoura i jednu prizemniju svrhu. Naime, bit će to dobar način za očistiti kuću. Rekao je za Rolling Stone da nije želio imati gomilu gitara koje se ne koriste. „I, iskreno, previše njih su gitare koje jednostavno nemam vremena svirati dovoljno često. Pružit će radost drugim ljudima.“

O prodaji je već dugo vremena razmišljao, no ovaj put će je konačno zaista i ostvariti.

„Istovremeno osjećam tugu zbog gubitka nekih od instrumenata te olakšanje što će se to riješi i što će učiniti nešto dobro. Ako budem trebao neku određenu gitaru, otići ću i kupiti drugu. One su alati moga zanata. Podarile su mi glazbu, no na kraju, one su alati koje koristim“, rekao je Gilmour za Rolling Stone.