Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

dimensions 2019

Osmo izdanje Dimensions festivala, ujedno i posljednje na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo pored Pule, u ranim jutarnjim satima ponedjeljka službeno je završeno.

Kroz proteklih pet dana, na Posljednjem plesu plesalo je preko osam tisuća posjetitelja iz više od 30 zemalja svijeta, a na više od deset pozornica nastupilo je preko 200 najvećih imena svjetske elektroničke glazbe. Najviše publike pristiglo je iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Austrije i Hrvatske. Dimensions festival kao mlađi brat Outlook festivala, pokrenut je prije osam godina upravo na ovoj jedinstvenoj lokaciji na jadranskoj obali, i u samo par godina postao jedan od najcjenjenijih festivala elektroničke glazbe u Europi. Zbog kvalitete i inovativnosti u kreiranju programa, koji je spajao sve od jazza do techna, Pula je postala nezaobilazna točka susreta za mnoge glazbene znalce, vrhunske izvođače, glazbenu industriju te vjernu festivalsku publiku.

Oproštajno izdanje festivala na kojem je nastupila krema elektroničke glazbene scene započelo je prošle srijede koncertom otvorenja u punoj pulskoj Areni gdje je pravi show priredio američki reper Anderson .Paak u pratnji benda The Free Nationals. Koncert su osim njega svojim nastupima uveličali i Objekt, Jeff Mills & Tony Allen, Hunee i Zakia. Nakon toga, festival se nastavio na tvrđavi Punta Christo, ali i u podzemnim tunelima u srcu Pule te na preko 20 zabava na brodovima. Festival je krenuo u četvrtak u podne na prepunoj Beach pozornici, u kampu Brioni Sunny Camping gdje su posjetitelji uplesali u zalazak sunca uz sjajne zvukove Huneeaja. Glavna festivalska pozornica Clearing, prvu večer ugostila je domaće snage ABOP (live) i Petra Dundova, a posebni spektakl pripremila je svojim nastupom Nina Kraviz. Na deset pozornica izmijenila su se imena poput Objekta, Saoirse, Male, Jane Fitz, Peach, Josey Rebelle i Francesca Del Garde.

dimensions 2019a

Vrhunac petka navečer bila je impresivna Jayda G koja je odličnom energijom publiku držala u plesu bez predaha na glavnoj pozornici, a isto je nastavio i mladi talentirani DJ i producent Dan Shake svojom house i disco selekcijom. Kultna The Moat pozornica, poznata po žestokim techno zvukovima koji se odbijaju dugačkim kamenim zidovima, kroz nekoliko festivalskih dana ugostila je imena poput Kiare Scuro, Shanti Celeste, Helene Hauff, Blawana, Afrodeutsche, Call Supera, Hessle Audio ekipe i brojnih drugih.

Od domaćih snaga subota je na plažu donijela šibenski bend The Fogsellers te live jazz dvojac Jana Kinčla & Regisa Kattiea, dok je u nedjelju na istoj nastupio Ilija Rudman. Subdub arenu u subotu navečer tresao je Dbridge sa svojom Exit Records ekipom. Izdavačka kuća PDV zauzela je Ballroom pozornicu uz takeover pun domaćih izvođača. Velika jučerašnja završnica na glavnoj pozornici ugostila je vrhunske izvođače elektroničke scene. Legenda housea Larry Heard aka Mr. Fingers odsvirao je fenomenalan set uživo, a svojim spektakularnim back 2 back nastupima, festival su službeno zatvorili Craig Richards i Nicolas Lutz te Giles Peterson i Mr. Scruff nakon čak šest sati zajedničke svirke. Posljednji ples plesao se do zadnjeg atoma snage u nogama i svima koji su mu se priključili će zasigurno ostati kao jedna dragocjena uspomena.

I dok ljubitelji raznovrsne elektroničke glazbe danas izmoreni, ali zadovoljni, polako pakiraju svoje šatore, napuštaju Štinjan i pozdravljaju Dimensions, festival koji je Pulu stavio na mapu nezaobilaznih svjetskih glazbenih destinacija, u pripremi je već 12. Outlook festival, koji kreće u srijedu. Najveće europsko slavlje bass glazbe i soundsystem kulture također se otvara koncertom u pulskoj Areni, te u Pulu dovodi preko 300 najboljih bass glazbenika iz cijelog svijeta. Festivalske, kamp i jednodnevne ulaznice za isti pronađite putem Entrio sistema i priključite se bass vibracijama Outlooka koje će također posljednji put protresti štinjansku ljepoticu!



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima