Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DKG ANIELLO DESIDERIO 42

Međunarodni gitaristički festival Dani klasične gitare završio je u subotu koncertom mladih gitarističkih virtuoza u prepunoj dvorani Etnografskog muzeja u Splitu. Na koncertu su nastupili najbolji mladi hrvatski gitaristi, osvajači brojnih nagrada na državnim i međunarodnim gitarističkim natjecanjima Filip Mišković, Silvio Bilić te duo Lucija Štivčević i Vanesa Iličić. Publika je burnim aplauzom pozdravila mlade umjetnike te je tako na najljepši način završen festival koji je od prvog koncerta održanog u utorak 29.10. privlačio brojnu publiku u galerijske i muzejske prostore u Splitu i Solinu.

Naime, festival je izazvao do sada najveći interes publike, tako da je četiri koncerta poslušalo preko 600 slušatelja. Organizatori su i prije početka manifestacije najavili koncerte kojih se ne bi posramile ni najpoznatije svjetske dvorane i festivali, a izvedbe gitarističkih majstora Petra Čulića, Petrita Cekua u duu sa violončelisticom Kajanom Pačko, te posebno upečatljiv koncert talijanskog Fenomena Aniella Desideria, su nadmašili očekivanja organizatora i publike.

DKG ANIELLO DESIDERIO 76

„Jednako kao i nakon završetka prošlogodišnjeg festivala, mogu sa sigurnošću reći da je ovo bilo najbolje izdanje Dana klasične gitare do sada! Split je uistinu na nekoliko dana bio svjetski gitaristički centar budući je festival ugostio umjetnike koji redovito nastupaju na najvećim pozornicama diljem svijeta i koji su svojim dolaskom donjeli i publici podarili, ne samo vrhunske glazbene doživljaje, već i dašak kozmopolitizma. Posebno je značajan bio dolazak jednog od najboljih gitarista današnjice Aniella Desideria, koji je u više navrata izrazio svoje oduševljenje festivalom i atmosferom oko njega, te najavio skori ponovni dolazak. Osim koncerta maestro Desiderio je održao i dvodnevnu majstorsku radionicu koju su u velikom broju pohodili profesori, studenti i učenici gitare sa šireg splitskog područja, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. I ovo izdanje Dana klasične gitare je pokazalo da Split i Solin imaju ne samo brojnu, nego i znalačku publiku koja je sve koncerte popratila s velikom pozornošću i bez najmanjeg šuma, a činjenica da su u publici bili posjetitelji različitih godišta, od učenika i studenata do umirovljenika, mi daje za pravo zaključiti da ovaj festival ima sigurnu budućnost“ ističe direktor i osnivač festivala Josip Dragnić.

Koncerti u okviru 7.Dana klasične gitare su održani u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, Muzeju grada Splita, Galeriji doma kulture Zvonimir u Solinu te u Etnografskom muzeju. Potporu festivalu pružili su i pokrovitelji Minstarstvo kulture, Županija splitsko dalmatinska, Grad Split, TZ Grada Splita i Talijanski institut za kulturu. Ovo je bila prva godina da je festival Dani klasične gitare nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 31 europske zemlje.