Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sinjcity

Festivali "Gljevstock" i "Dani hrvatskog filma" premijerno su prikazali dugometražni glazbeni dokumentarni film "Sinj City" u trajanju od 95 minuta. Na filmu koji je bio u izradi 4 godine sadržani su intervui s najpoznatijim sinjskim bendovima kao što su MORT, Shewa, Darkvud, Salauk itd., te atmosfera i događanja u Sinju u periodu od 2015. do 2017. godine.

O filmu autor kaže: Ideja za film stvorena je na trećoj godini studija Umjetničke akademije u Splitu kao zadatak za jedan od ispita. Točno se sjećam i momenta: Bio sam na jednoj od svirki u Vojarni i razmišljao što da napravim za taj ispit. Odgovor se nalazio ispred i oko mene. Shvatio sam da ne želim izmišljati nikakve scenarije već da je najbolji scenarij ono što trenutno živim.

Tada nisam ni pomišljao na dugometražni film, no s vremenom snimljenog i zanimljivog materijala se nakupilo. U periodu od dvije godine snimao sam svaki izlazak u Sinju, a kako je vrijeme prolazilo nailazilo je sve više događaja koji bi zaokruživali priču.

Ispit sam tada prošao s četvrtinom filma i onoga što je film postao sada nakon još četiri godine rada na njemu.

Film predstavlja autore i bendove kao što su: M.O.R.T., Shewa, Darkvud, Salauk, Beerkrieg, Underdog, Brane Norac, Jare, Embrio, Psihička jezera, te ostale sinjske pojave.

Potaknuti sveopćom dosadom i neimaštinom, mladi Sinjani osnivaju udruge i zauzimaju napuštene prostore sinjske vojarne, te je otvaraju za javnost.

Popularno nazvana "Vojarna" razvija se u okupljalište mladih i centralno mjesto alternativnih ideja koja postaje platforma za nastanak i daljnji razvoj Sinjske muzičke scene. 2018. godine Vojarna nestaje u plamenu.

Recenzija Dana hrvatskog filma:

"Glazbena poslastica "teške kategorije"

- Niko Gulam pronašao je, naime, na široj publici neočekivanom mjestu renesansu hrvatskog rocka i srodnih, uglavnom heavy i hard podžanrova.

Rockumentary Sinj City predstavlja nam živu scenu, zabavnu i vibrantnu sliku novog rođenja subkulture kroz generacijsko povezivanje i otpor kiču.

Sinj City je kulturološko-antropološki dokument o vatrometu mladosti i radosti koji nam otkriva skriveno bogatstvo Cetinske krajine, razbijajući naše stereotipe o njezinu kulturnom životu."