Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Christoph 'Doom' Schneider, bubnjar glasovitog njemačkog industrial metal benda, u nedavnom intervjuu za Metal Hammer, progovorio je o svojim mladenačkim iskustvima rada na glazbenoj sceni u Istočnom Berlinu ranih osamdesetih dok je svirao u grupi Die Firma. Grupu je stilski svrstao u „novo-valni punk benda“, a njihove pjesme Schneider je opisao kao pomalo mračne, s utjecajem gothica, dok su svojim stihovima nerijetko kritizirali politički sustav.

S obzirom da u to vrijeme to nije bilo dopušteno, bili su underground bend, kao i svi bendovi u kojima su svirali i ostali današnji članovi ove svjetski poznate grupe. „Svirali smo u malim klubovima“, prisjetio se Schneider, „a u njima smo nastupali pred najraznovrsnijim oblicima čudaka, protivnika sustava, darkera i pankera...“ A zatim je nastavio: „Vlast je tada svugdje imala svoje ljude – špijune tajne službe pa smo tako i mi imali dvojicu u svojim redovima: klavijaturistu i pjevača… Bilo je to gotovo nezamislivo, jer se u to vrijeme nije mogao zamisliti alternativniji i teži glazbeni žanr od mog…“

"Nisu to bili profesionalci“, kaže Schneider uz smijeh, “već angažirani špijuni koji su primali malu plaću i svaki puta morali izvještavati o stanju na glazbenoj sceni."

Naime, tijekom podijeljene Njemačke, vladina su ograničenja išla toliko daleko da su izvođači morali dobiti certifikat kojim bi dokazali podobnost i s kojim su tek tada zatim mogli nastupati na koncertima. „Da biste dobili željeni certifikat“, objasnio je Schneider, „morali ste svirati pred povjerenstvom koji bi, onako strogo, poput žirija, odlučio jesu li vaše pjesme ispravne ili ne. Osim toga, bilo je strogo propisano da tek 40 % repertoara grupe smiju biti obrade pjesama drugih izvođača, dok je ostatak morao biti isključivo vaša autorska glazba."

"Zapravo to i nije bila tako loša ideja“, zamislio se Schneider, „jer su bendovi zbog toga morali osmišljavati svoje vlastite stvari, što je dovelo do pojave cijele lepeze zanimljivih bendova."

Istovremeno, Schneider je upoznao javnost da je Rammstein radio na novoj glazbi u vrijeme izolacije prouzročene virusom COVID-19. „Još uvijek imamo mnogo raspršenih ideja i nedovršenih pjesama“, naglasio je te obećao da će sve leptire poloviti i da će biti sve kao i obično, posloženo tip-top.

Podsjetimo, kao što smo već izvještavali, Rammsteina turneja po Velikoj Britaniji i Europi trebala je krenuti ovoga mjeseca ali je otkazana i premještena na iduće ljeto. U međuvremenu, s nestrpljenjem očekujemo nove studijske materijale.