Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sinoćnjim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Marca Tardua i uz solisticu za klavirom, Jasminku Stančul, započeo je 8. Međunarodni glazbeni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'.

Programom posvećenom Ludwigu van Beethovenu sinoć se proslavilo 250. godina od rođenja ovog velikog skladatelja, a festival sve do 25. rujna donosi raskošnu programsku lepezu koju predvode najbolji hrvatski klasičari i atraktivni koncerti klasične glazbe u modernom izvedbenom ruhu.

U godini u kojoj Orkestar slavi 95. obljetnicu postojanja, festival će se održati u nešto drugačijem izdanju od prvotno planiranog, no kao i prethodnih godina, ljubitelji glazbe doći će na svoje. Publiku očekuje devet koncerata, a kao i svake godine, program festivala obuhvaća simfonijske koncerte, recitale i jazz glazbu.

Globalna pandemija promijenila je naše živote, no unatoč svim izazovima, Dubrovački simfonijski orkestar se posvetio tome kako publici pružiti najbolje od klasične glazbe i jazza. Ove godine slavimo 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena. Imat ćemo nekoliko koncerata isključivo njegove glazbe, a ove godine je posebno zanimljiv i koncert popularne klasike, jazz i filmske glazbe koji priprema B&P Septet DSO-a. U trenutcima izazova i nesigurnosti, vjerujemo da ćemo svojim naporima i nevjerojatnom moći glazbe pomoći iscijeliti i donijeti utjehu u ovom kaotičnom vremenu – istaknuo je šef dirigent DSO-a i glazbeni direktor festivala, Marc Tardue.

Festival je u petak otvorila istaknuta pijanistica Jasminka Stančul, uvijek rado viđena gošća Orkestra i Grada, dok je orkestrom ravnao njegov šef dirigent Marc Tardue. Budući da cijeli glazbeni svijet slavi 250. obljetnicu od rođenja Ludwiga van Beethovena, dubrovački simfoničari su na koncertu izveli Koncert za klavir i orkestar br. 1 u C duru te Simfonija br. 8 u F duru jednog od najvećih skladatelja svih vremena.

U nastavku festivala publiku očekuje nastup profesora i polaznik Laus akademije Dubrovnik, odnosno vrsnih profesora Gorana Končara, Bruna Vlaheka i Dubravke Vukalović te njihovih učenika. Potom slijedi recital fantastičnih mladih glazbenika Vida Veljaka i Dore Iveković, nastup Gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, recital pijanista Marina Limića. Brass & Percussion septet DSO-a priprema atraktivni koncert popularne klasike, potom slijedi donacijski recital Naire Asatrian za Društvo distrofičara, invalida celebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske župnije, kao i crossing koncert More Love Ensemble koji na jedan sasvim novi način donosi djela najvećih hrvatskih skladatelja.

Cijeli je program objavljen na stranicama Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a svi koncerti održavaju se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici