Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Već sada prilično daleke 2010., dan nakon koncerta u zagrebačkoj Areni, a nakon tiskovne konferencije na kojoj su Đorđe Balašević, Jovana Balašević i Radoje Čupić najavili film Kao rani mraz uoči večernje zagrebačke premijere u istoj dvorani, kolega Ratko Matić imao je prilike porazgovarati s Đoletom.

U razgovoru koji je trajao desetak minuta Đole i Ratko su se dotakli novog albuma, (ne)normalnih Balaševića, Pink Floyda i još pokoje teme, no onda je intervju naprasno prekinut uslijed tehničkih problema, nestanka struje u dvorani, a kako je bilo pročitajte niže.

djole

Imao sam prilike desetak minuta razgovarati s Đorđem Balaševićem, dan nakon koncerta u Areni u Zagrebu, a nakon tiskovne konferencije na kojoj su Đorđe Balašević, Jovana Balašević i Radoje Čupić najavili film Kao rani mraz uoči večernje zagrebačke premijere u istoj dvorani.

Đole, kada ćeš opet snimiti malo glazbe? Šest godina je prošlo od zadnjeg albuma...
Sad sam snimao nešto malo glazbe za film. Ove pesme koje su u filmu, više su instrumentali. Za jednu sam pisao novi tekst i onda kad smo bili u studiju probali smo snimati. Pa dve, pa tri... Snimio sam pet novih sad već, to je za pola nekog poštenog CD-a, ali CD-a u klasičnom smislu više nema. Moji kolege prodaju, dele ustvari, CD-e sa deterdžentom. Ja sam rekao da sam ja ipak prefinjeni autor, moji će se CD-i distribuirati sa omekšivačem za rublje. Ali mislim da će biti pet novih pesama svuda po internetu već uskoro i to je za mene najintrigantnije, da vidim u kojoj će meri te pesme zaslužiti mesto u ovakvom jednom repertoaru kakav je bio juče, recimo, u Zagrebu. Imam nekih pesama koje su u ovom sastavu snimljene, sa "Panonskom mornaricom", sa tamburašima i mislim za one koji to vole da će to biti nešto što ih neće razočarati, a za one koji to ne vole, njima ne mogu pomoći, stvarno...

U isto vrijeme kad sam slušao Tvoje davne prve radove, slušao sam i "Pink Floyde". Pa sam se sjetio kako si u jednoj svojoj knjizi spomenuo da si za neki svoj davni rođendan dobio ploču "Obscured By Clouds" "Pink Floyda". Tada si se začudio što je ovo, pa to slušaju vjerojatno samo "Floydi", njihova uža rodbina i sada Ti. Što misliš o toj ploči?
Ja sam ostao zakleti "Floydovac" i uvek kad govorim negde, prvo što kažem je da nema više grupa kao što su bili "Floydovi", oni su mi ostali...

Ostatak intervjua pročitajte u rubrici Intervju klikom OVDJE.

Đole Balašević nas je napustio tri mjeseca prije svog 68. rođendana izgubivši borbu s koronavirusom. Njegove pjesme, riječi i djela vječno će živjeti u srcima svih dobrih ljudi ovih prostora.