Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Preminuo je Bunny Wailer, legenda reggae glazbe i suosnivač kultne grupe Wailers, javlja The Associated Press.

Wailer je bio posljednji živući člank Wailersa, koji je osnovao zajedno s Peterom Toshom i Bobom Marleyem 1963. godine.

Prema navodima Jamaica Observera, Bunny je prošle godine doživio srčani udar, a u trenutku smrti imao je 73 godine.

Bunny Wailer rođen je 10. travnja 1947. u Kingstoneu na Jamajci pod imenom Neville O'Riley Livingston. Poznat je i po imenima Bunny Livingston(e), Bunny O'Riley i Jah B. Bio je kantautor i udaraljkaš. Smatra ga se jednim od najdugotrajnijih nositelja reggae glazbe. Časopis Newsweek ga je proglasio jednim od trojice najvažnijih glazbenika u svjetskoj glazbi.

Bunny Wailer i Bob Marley odrasli su zajedno u istom domaćinstvu kao polubraća. Bunnyjev otac Thaddeus "Toddy" Livingston živio je s Marleyevom majkom Cedellom Booker s kojom je imao kćer Pearl Livingston.

Bunny je bio jedan od jezgre sastava The Wailers (1963. - 1974.). Godine 1963. je formirana originalna postava The Wailersa, koju čine Bob Marley, Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova je prva pjesma (Simmer Down) ujedno i postala hit na Jamajci.

U 90-im godinama osvojio je tri Grammya, i to za: Best Reggae Recording 1991. (Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley), Best Reggae Album 1995. (Crucial! Roots Classics) i Best Reggae Album 1997. (Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley’s 50th Anniversary).