Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U utorak 18. svibnja zagrebačka bubnjarka i jazz orkestar HRT-a predstavit će novi projekt po imenu N O I S E. Radi se o 70-minutnoj suiti koja govori o buci modernog svijeta u kojem živimo. Uz glazbu koja će se izvoditi kontinuirano, bez pauze između stavaka prikazivat će se i video koji će još bolje dočarati. Ovo je jedan sasvim novi pristup jazz glazbi, te predstavlja novi način spajanja glazbe i vizualne umjetnosti koji još nismo vidjeli kod jazz orkestara. Koncert će se prenositi uživo na HRT3, a dan poslije, 19. svibnja slušatelji će moći poslušati snimku na trećem programu hrvatskog radija.

Bruna Matić je rođena u Zagrebu 1995. U dobi od sedam godina počinje svirati bubnjeve. U dobi od deset godina započinje svoje glazbeno školovanje, te stječe iskustvo kao dio zagrebačke glazbene scene. Imala je prilike surađivati s mnogim vrhunskim glazbenicima i bendovima hrvatske jazz i pop scene kao što su Kristijan Beluhan, Lela i Joe Kaplowitz, HGM A Band, Irena Žilić, Ante Gelo, The Frajle, te Ginom Damjanović. Nakon završetka srednje škole započinje studij na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu, koju 2018. i završava s titulom Bachelor of Music, nakon čega završava master studij u Rotterdamu na akademiji Codarts. Dvostruka je dobitnica nagrade ‘’Status’’ Hrvatske glazbene unije. 2015. za mladu nadu jazza, a 2020. u kategoriji jazz bubnjevi.

Prijašnja suradnja s jazz orkestrom

Bruna Matić je svoju suradnju s jazz orkestrom prvi put ostavila na natječaju ‘’Nove skladbe’’ kada je prijavila kompoziciju The Sleeping Ghost, a godinu kasnije je za orkestar napisala kompoziciju Call of the Void. Ovome je uslijedila najvažnija suradnja u vidu nastupa na koncertu New Generation na kojem je četvero mladih jazz glazbenika, gitarist Filip Pavić, kontrabasist Ivar Križić, saksofonist Ivan Bonačić i bubnjarka Bruna Matić imalo priliku predstaviti se kao solisti s orkestrom.

‘’To je bilo izvanredno iskustvo u kojem sam zaista uživala, a zatim sam opet zasvirala s orkestrom na koncertu s Daveom Liebmanom. Iznimno cijenim što sam imala priliku nastupiti s takvim velikanom.’’

Album prvijenac Two Weeks After Midnight

Zagrebačka bubnjarka već je imala prilike predstaviti se publici, no u nešto drugačijem izdanju. Album prvijenac nazvan Two Weeks After Midnight, koji je izašao 2019. za Aquarius Records je stilski potpuno različit od aktualnog projekta s jazz orkestrom. Album je koncipiran kao svojevrsni hommage velikanima jazza, te ga označava tradicionalniji jazz zvuk.

‘’Misao vodilja mi je bila napisati kompozicije inspirirane velikanima koje sam slušala tijekom godina: Miles, Trane, Jack Sheldon, Wayne Shorter i mnogi drugi. Velikani jazza su istovremeno bili jednom nogom čvrsto u tradiciji, a drugom koračali u nepoznato. Ovim albumom sam htjela vratiti malo tog swinga i bluesa, te napraviti jednostavan, iskreni album koji me podsjeća na sve one stvari koje volim u jazzu, a za koje smatram da su se nekako izgubile u današnjoj jazz glazbi.’’

Na albumu je predstavljeno sedam autorskih kompozicija, a cover albuma naslikao je poznati slikar zagrebačkog HNK, Damir Medvešek. Tri gosta, Joe Kaplowitz, Saša Nestorović i Zvonimir Bajević su svojim doprinosom upotpunili zvuk ovog albuma, a možete ga poslušati na Deezeru i Spotifyju.

‘’Bruna Matić Quartet se sastoji od četvero mladih, talentiranih glazbenika iz Hrvatske i Slovenije.
Spoj elektronike i jazza

Kako doznajemo, mlada bubnjarka na ovom projektu radi već dvije godine, te je autorica kompozicija, aranžmana i videa.

‘’Ovo je definitivno najzahtjevniji projekt na kojem sam do sada radila. Na njemu radim već duže od dvije godine, a ideja se u meni kuha još i duže od toga. Već dugo vremena me zanima spajanje glazbe i vizualne umjetnosti, konkretno videa.’’

Ovaj projekt predstavlja nešto potpuno novo u svijetu glazbe za jazz orkestar. Spoj videa i glazbe, te korištenje elektronskih efekata je odraz trenutnih strujanja jazz glazbe u 21. stoljeću, gdje glazbenici kao što su Brad Mehldau, Mark Giuliana, Jojo Mayer, Robert Glasper i drugi crpe inspiraciju iz raznih žanrova elektronske glazbe, ali i hip-hopa.

Brunu Matić ovaj projekt publici predstavlja u sasvim novom svjetlu. Nakon albuma prvijenca koji je karakteriziran tradicionalnijim zvukom i pristupom jazzu, mlada bubnjarka se odlučila okrenuti istraživanju elektronske glazbe. Kompozicije su stoga spoj ritmova iz raznih elektronskih žanrova, kao što su dubstep, trap, 2-step i drum n bass, te jazz improvizacije i harmonije.

Buka kao tema novog projekta

Temu ovog projekta Bruna je pronašla u svom okruženju. Buka o kojoj ovdje govori je u širem smislu kaos nepotrebnih informacija.

‘’Svakodnevno smo bombardirani s toliko informacija da većinu te buke ili ‘’buke’’ više niti ne primijetimo, a većina tih informacija je totalno nebitna. Kad bismo mogli eliminirati većinu tih informacija, uopće nam ne bi nedostajala’’, objasnila je Bruna, ‘’stoga sam na neki način htjela staviti zrcalo na svijet koji nas okružuje i prikazati ga kroz jedan od glavnih aspekata koji ga označava- buka.’’

Ovim projektom bubnjarka izražava i svoj stav prema umjetnosti i motivaciju iza ovog projekta.

‘’Umjetnost nam daje siguran prostor u kojem možemo istraživati ideje i pričati priče koje u stvarnom životu možda ne bismo mogli ili ne bismo mogli toliko dobro dočarati i taj aspekt stvaranja umjetnosti me iznimno privlači.’’

YouTube karijera

Bruna Matić na svom istoimenom YouTube kanalu kroz vlogove rado dijeli svoja iskustva bavljenja glazbom. Ovim vlogovima želi publici pokazati kako izgleda život glazbenika, čime se glazbenici zapravo bave, što rade u danu, te pruža jedinstven pogled u život jednog glazbenika iza kulisa.

Seriju ‘’Život u Nizozemskoj’’ započela je još na studiju u Rotterdamu. U ovim videima Bruna je htjela s drugima podijeliti svoje iskustvo života i studiranja u inozemstvu, te govoriti o sličnostima i razlikama u svakodnevnom životu između života u Hrvatskoj i inozemstvu.

‘’Na neko vrijeme sam morala stati s YouTubeom, pošto snimanje i montaža videa oduzima dosta vremena, možda i više vremena nego što bi ljudi pomislila. Razlog te stanke je bio završetak fakulteta, koji je postao prioritet, a po završetku fakulteta zbog pandemije nije bilo puno koncerata, pa nisam snimala, ali ovo mi je stvarno važan projekt željela bih ga predstaviti što većem broju ljudi.’’

Bruna je stoga povratak na YouTube odlučila označiti vlogom u kojem će govoriti o novom projektu, te pokazati široj javnosti kako doista izgleda proces priprema i proba za koncert.

Projekt N O I S E Bruna Matić i jazz orkestar HRT-a će premijerno izvesti na koncertu 18. svibnja u dvorani SC-a. Pedeset karata je već u prodaji, a koncert će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Karte se mogu kupiti putem ulaznice Ulaznice.hr