Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kornelije Kovač, jedan od najpoznatijih skladatelja na ovim prostorima, preminuo je u 81. godini života. Tužna je ovo vijest koja je pogodila brojne glazbenike, pogotovo one koji su s Kornelijem usko surađivali.

Rođen je u Nišu 1942. godine u glazbenoj obitelji, a svoju prvu skladbu "Pusti trotoari" skladao je već s četrnaest godina. Zahvaljujući glazbenom obrazovanju, Kornelije je na glazbenoj akademiji u Sarajevu postao skladatelj, pijanist, producent i aranžer. Dugu i uspješnu karijeru započeo je već 1961. godine osnivanjem svog prvog sastava BKB, a radilo se o jazz triju koji je tada nastupao na jazz festivalima. Godine 1966. pridružio se poznatom sarajevskom pop rock bendu Indexi kojima je napisao "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama". Dvije godine kasnije preselio je u Beograd gdje je osnovao jedan od najpoznatijih rock sastava, Korni grupu. Njihov prvi veliki uspjeh bio je 1974. kad su s pjesmom "Moja generacija" nastupili na Eurosongu. Korni grupa bila je tada jedini rock sastav na popularnom europskom natjecanju na kojem je pobijedila švedska grupa ABBA s pjesmom "Waterloo" kojom je i započeo njihov planetarni uspjeh. Korni grupa promijenila je nekoliko sjajnih pjevača; Dušana Prelevića, Dalibora Bruna, Dadu Topića, Zdravka Čolića i Zlatka Pejakovića. Objavili su dva albuma, a nakon dva oproštajna koncerta u novosadskom Studiju M, Kornelije Kovač odlučio da se članovi grupe raziđu. Ponovo su se okupili 1987. godine s Dadom Topićem kao pjevačem na zagrebačkom koncertu "Legende Yu rocka" u organizaciji Radija 101.

Unatoč kratkom postojanju, Korni grupa je ostavila neizbrisiv trag u povijesti domaćeg rocka, a njihove pjesme nalaze se i u najprodavanijoj ediciji Croatia Recordsa, "The Ultimate Collection". Za svoj izniman skladateljski rad Kornelije je dobio i posebno priznanje koje mu je 2016. godine uručio Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa.

"Ova nagrada mi znači puno, jer smo postojali samo sedam godina, a ipak smo ostavili traga. U Zagrebu smo čak 1971. godine pobijedili na jednom natjecanju grupa s pjesmom 'Jedna žena', i te nagrade kao i suradnja s brojnim glazbenicima, kolegama i prijateljima me vezuju za Zagreb", rekao je tada Kornelije Kovač.

U studiju Croatia Recordsa, na obilježavanju pedeset i pet godina uspješne karijere glazbene dive Bisere Veletanlić 2019. godine, neizostavan gost bio je upravo Kornelije Kovač koji je za Biseru, između ostalog, skladao njen najznačajniji album "Probudi se".

Kornelije Kovač glazbu je pisao sa strašću, kombinirao je rock, jazz, klasiku, etno, filmsku i kazališnu glazbu smatravši da glazba nema granica. Njegovi hitovi obilježili su brojne karijere najpopularnijih pjevača ovih prostora: Zdravka Čolića ("April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", "Mađarica"), Bisere Veletanlić, Olivere Katarine, Lepe Brene ("Sanjam", "Sitnije Cile, sitnije") i mnogih drugih. Skladao je i filmsku glazbu, a najpoznatiji filmovi su: "Bube u glavi", "Kvar", "Una", "Ljubi, ljubi al' glavu ne gubi".

Odlaskom Kornelija Kovača izgubili smo još jednog velikog skladatelja, još jedno veliko glazbeno ime čije su pjesme ostavile traga u prošlim desetljećima, ali će sasvim sigurno biti one koje ćemo slušati u narednima.