Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Reizdanje ploče Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor najprodavaniji je vinil u mjesecu kolovozu. Time je ovaj nosač zvuka, koji je tijekom 2022. proveo šest tjedana na vrhu Top-liste prodaje albuma, spojio dva mjeseca na vrhu liste Top-liste prodaje vinila.

Mjesečna top-lista prodaje vinila Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovomjesečna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 1. kolovoza do 28. kolovoza, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

hdu

Haustor, Treći svijet (remaster) (Croatia Records)

Top-lista prodaje vinila za mjesec kolovoz drugi puta zaredom odražava tjedne rezultate prodaje albuma u svim formatima tijekom prošlog mjeseca. Tako su svih pet najprodavanijih vinila u kolovozu boravila u Top 5 ijedne Top-liste prodaje – koja obuhvaća prodajne rezultate svih diskografskih formata - tijekom četiri tjedna u kolovozu.

Tako je Treći svijet tijekom kolovoza proveo četiri tjedna među pet najprodavanijih vinila, od čega je dva tjedna boravio na vodećoj poziciji.

Prošlomjesečni rezultat (drugo mjesto) ponovio je i sastav Idoli s reizdanjem ploče Odbrana i poslednji dani (Croatia Records). Prvi konceptualni album na našim prostorima time je ubilježio treći mjesec zaredom među tri najprodavanija vinila u Hrvatskoj.

hdu

Različiti izvođači, Pop festival Ljubljana 1972 - Boom (Croatia Records)

Kompilacijsko-koncertni album Pop festival Ljubljana 1972. (Croatia Records) popeo se jedno mjesto gore i nalazi se na broju tri ovomjesečne liste. Riječ je o audio snimkama prvog izdanja Boom Festivala, održanog u travnju 1972. u ljubljanskoj dvorani Tivolu.

Na prvom održanom Boom Festivalu, koji je opjevan u pjesmi Lutka za bal grupe Parni valjak, nastupala su neka od značajnih imena naših prostora, poput Ivice Percla, grupe Time, grupe Indexi, i Grupe 777.

Na broju četiri mjesečne prodaje vinila nalazi se reizdanje nosača zvuka Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (Croatia Records) grupe Riblja čorba. Nastavak je dobrih rezultata prodaje, zbog kojeg je najavljeno tiskanje nove tiraže.

unnamed1

Parni valjak, Buđenje (remaster 2022.) (Croatia Records)

Sastav Parni valjak s pločom Buđenje (remaster 2022.) (Croatia Records) zatvara krug pet najprodavanijih vinila u kolovozu. Reizdanje ovog nagrađenog albuma je objavljeno krajem kolovoza i izazvalo veliki interes kod publike. Ovaj rezultat još je više zanimljiv jer je do ovomjesečnog rezultata došao u samo jednom tjednu prodaje.

U donjem dijelu Top 10 najprodavanijih kolovoških vinila našli su se Josipa Lisac s Dnevnik jedne ljubavi (Croatia Records) na broju šest, kompilacija Zimzeleno a novo: Specijal Dino Dvornik (Croatia Records) na sedmom mjestu i na osmoj poziciji Razum i bezumlje (Dancing Bear) grupe Majke. Listu najprodavanijih domaćih vinila zatvaraju grupa Bijelo dugme s kompilacijom Singl ploče 1974-1980 (Croatia Records) i Boško Petrović s pločom Tiffany Girl (Croatia Records).

Među deset najprodavanijih vinila nalaze se isključivo albumi iz diskografskog kataloga (izdanja čiji originalni datum izlaska je stariji od 18 mjeseci). Tako se na listi smjestilo sedam albuma čije originalno izdanje je starije od 30 godina. Dvije ploče su objavljene tijekom sedamdesetih (Pop festival Ljubljana 1972 – Boom i Dnevnik jedne ljubavi), a pet izdanja originalno je izašlo tijekom osamdesetih (Treći svijet, Odbrana i poslednji dani, Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju, Singl ploče 1974-1980 i Tiffany Girl). Buđenje i Razum i bezumlje su nosači zvuka originalno objavljeni tijekom devedesetih, a kompilacija Zimzeleno a novo: Specijal Dino Dvornik pojavila se tijekom 2018. godine.

unnamed

Madonna, Finally Enough Love (Warner/Dancing Bear)

Za razliku od rezultata prodaje domaćih naslova na vinilu, među deset najprodavanijih inozemnih vinilnih izdanja nalaze se dva albuma objavljena tijekom 2022. godine. Preostalih osam izdanja pripada diskografskom katalogu.

Kraljica popa Madonna s pločom Finally Enough Love (Warner Records/Dancing Bear), objavljenom krajem mjeseca, najprodavaniji je inozemni vinil u kolovozu.

Radi se o skraćenom izdanju zbirke remikseva Finally Enough Love: 50 Number Ones (Warner Records/Dancing Bear), koji su tijekom njezine karijere boravili na broju jedan liste Billboard Dance Club Songs. Na 16 pjesama, odabranima za ovaj album, Madonna je surađivala s poznatim DJ-evima i producentima poput Aviciija i Williama Orbita.

Na broju dva našla se ploča AM (Domino/Dancing Bear) grupe Arctic Monkeys, nakon povećanog interesa publike za njihovih izdanjima povodom nedavnog koncerta u Puli. Krug tri najprodavanija vinila zatvara Harry's House (Columbia/Menart) Harryja Stylesa.

Top lista vinila – Domaće – 08/2022.

1. Haustor - Treći Svijet
2. Idoli - Odbrana I Poslednji Dani
3. Razni Izvođači - Pop Festival Ljubljana 1972 – Boom
4. Riblja Čorba - Večeras Vas Zabavljaju Muzičari Koji Piju
5. Parni Valjak - Buđenje
6. Josipa Lisac - Dnevnik jedne ljubavi
7. Razni Izvođači - Specijal Dino Dvornik – Zimzeleno A Novo
8. Majke - Razum I Bezumlje
9. Bijelo Dugme - Singl Ploče 1974 – 1980
10. Boško Petrović - Tiffany Girl

Top lista vinila – Strana – 08/2022.

1. Madonna - Finally Enough Love
2. Arctic Monkeys - AM
3. Harry Styles - Harry’s House
4. Led Zeppelin - Untitled
5. Fleetwood Mac - Rumours
6. Miles Davis - Kind Of Blue
7. Led Zeppelin - Led Zeppelin
8. Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - Ella And Louis
9. Green Day - Dookie
10. Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon

IzvještajiPromocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski