Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Coolio, američki reper najpoznatiji po pjesmi Gangsta’s Paradise preminuo je u 59. godini života

Uzrok smrti još nije poznat, ali trenutno dostupne informacije govore kako se Coolio srušio u prijateljevoj kući i na mjestu preminuo. Vijest o smrti glazbenika objavio je njegov dugogodišnji menadžer Jarez Posey, a prenijeli su američki i svjetski mediji.

Pravog imena Artis Leon Ivey Jr., rođen je 1. kolovoza 1963. godine. Coolio se preselio iz svog rodnog grada Monessena u Compton gdje je studirao na lokalnom sveučilištu. Bio je ovisnik o cracku i prijestupnik, ali je odlučio zaokrenuti život i postati dobrovoljni vatrogasac te se zaposlio kao zaštitar u Zračnoj luci u Los Angelesu. U to vrijeme počeo je skladati glazbu koja mu je pomogla da pobjegne od problema s drogom.

U dobi od 24 godine snimio je svoj prvi singl Whatcha Gonna Do, a nakon njega i What Makes You Dance (Force Groove). Nakon što se sprijateljio s ljudima iz glazbene scene LA-a, pridružio se hip-hop sastavu WC and the Maad Circle te dao doprinos u izlasku njihova debitantskog albuma Ain’t a Damn Thang Changed 1991. godine. Ovaj uspjeh omogućio mu je ugovor s diskografskom kućom Tommy Boy tijekom 1994. godine i izlazak prvog samostalnog albuma It Takes a Thief. Prvi singl pod nazivom Fantastic Voyage donio mu je slavu, ponajviše zahvaljujući emitiranju videospota za navedenu pjesmu putem MTV-a. Pjesma se popela do trećeg mjesta Billboardove Hot 100 ljestvice.

Godine 1995. Coolio objavljuje svoju najpoznatiju pjesmu, a riječ je o Gangsta’s Paradise koja je napisana za film Opasne misli. Pjesma se nalazila na vrhu Billboardove Hot 100 ljestvice puna tri tjedna i postala veliki hit. Za ovu pjesmu Coolio je osvojio nagradu Grammy za Najbolju rap solo izvedbu. Na istoimenom albumu našle su se, osim Gangsta's Paradise, također i pjesme 1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New) i Too Hot.

Prijatelji pokojnog repera opraštaju se objavama na društvenim mrežama od dragog prijatelja i kolege. Počast su mu odali Ice Cube, Weird Al Yankovic, Snoop Dogg, Martin Lawrence, Ice-T, Flavor Flav, Questlove, Blondie, MC Hammer i mnogi drugi.

 

IzvještajiMingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici


Trio Christiana Sandsa otvorio Zagreb jazz festival


Sufosia predstavila novi album u Močvari


November fest No.2. dan 1.


Stjepan Jimmy Stanić i The Boys u VIB-u


Sting oduševio u zagrebačkoj Areni


Phantasmagoria u Boogaloou


COTA G4 izrokala Hard Place


Death metal veselje usred Budimpešte


Godsmack rasturili u Beču


Hladno pivo - velika fešta u malom mjestu


Macy Gray nastupila u Tvornici


The Cure - multigeneracijski koncert za pamćenje


Porcupine Tree nastupili u Gasometru