Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Ova nagrada dodjeljuje se u 20 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku.

Nagrada Status svojim kontinuitetom - održava se 27. godinu za redom, dokazala je važnost koju joj pridaju profesionalni glazbenici. Nagrađeni je navode u svojim umjetničkim biografijama, i s ponosom ističu osvajanje iste. Do sada je nagrađeno više od 220 instrumentalista, u svim kategorijama instrumenata i stilova glazbe.

Ovogodišnja dodjela posebna je po tome što će po prvi put domaćin svečane dodjele Statusa biti Šibenik, i to sredinom svibnja 2023. - točan termin bit će objavljen naknadno.
Do sada je Šibenik dva puta bio domaćin koncertne Revije Nagrade Status - 2018. u HNK Šibenik, i 2022. u klubu Azimut. Na linku možete pogledati snimke nastupa dobitnika Statusa 2021 u Šibeniku, na Reviji Nagrade Status, održane 15.3.2022. u klubu Azimut.

Članovi HGU, mediji i sami instrumentalisti posebno cijene i samu priredbu dodjele nagrade koja je prethodnih godina dignuta na visoku produkcijsku razinu, s velikim brojem nastupa glazbenih umjetnika, dopunjena video brojevima, projekcijama i posebnom originalnom scenografijom, te uključuje snimanje i višekratno emitiranje na programima HTV-a.

Na priloženoj poveznici možete se podsjetiti prošlogodišnjih dobitnika Statusa 2022.

Kako poslati prijavu i do kojeg roka?

Prijedlozi instrumentalista i izvedbi koje je moguće predložiti za Status 2023 primaju se zaključno s petkom 24. veljače 2023., do 12:00 sati, a šalju se isključivo putem web-obrasca na internetskoj stranici Nagrade nagrada-status.hgu.hr. Na istom mjestu će pravodobno pristigli prijedlozi biti javno objavljeni u obliku liste, tjedan dana nakon zaključenja prijava.
Budući da je pred tri godine u području narodne glazbe uvedena dodatna kategorija za tamburaške instrumente, molimo vas da svoje prijedloge šaljete uz informaciju o konkretnom glazbalu, odnosno vrsti tambure prisutnoj u izvedbi ili snimci koju predlažete.

Prema pravilniku Nagrade, potrebno je najmanje pet prijava u svakoj od sljedećih kategorija:

ZABAVNA, POP-ROCK i URBANA GLAZBA
- Električna/akustična gitara
- Bas gitara
- Klavijature
- Bubnjevi
- Puhaća glazbala
- Ostala glazbala

NARODNA i ETNO GLAZBA
- Tambura: bisernica, brač, čelović
- Tambura: čelo, bugarija, berda
- Ostala glazbala

JAZZ GLAZBA
- Saksofon
- Truba
- Električna gitara - nagrada "Damir Dičić"
- Bas gitara
- Kontrabas
- Klavir
- Klavijature
- Bubnjevi
- Trombon
- Ostala glazbala

Prijave prijedloga za Nagradu Status 2023 završavaju u petak 24. veljače 2023. u 12h, te molimo da iste prijavljujete
putem obrasca na web stranici Nagrade Status.

Pristigle prijave bit će obrađene i javno objavljene na web stranici Nagrade Status tjedan dana nakon isteka roka prijave.

Koga se i na temelju čega može predložiti za Status 2023?

Kao i do sada, za Status 2023 mogu biti predloženi članovi HGU-a i drugih glazbeničkih udruga, ali i svi drugi instrumentalisti koji su punoljetni hrvatski državljani s ostvarenom izvedbom i dokumentiranom snimkom objavljenom unutar prethodne godine (2022.) u Republici Hrvatskoj. Pod izvedbom/snimkom se podrazumijevaju sva javno predstavljena izdanja, neovisno o mediju na kojem se nalaze (TV i radijske emisije, internet servisi za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe, društvene mreže poput Facebooka i YouTubea, itd...).

Kako se biraju nominirani i dobitnici Nagrada?

Predsjedništvo HGU-a prihvatilo je pravilnik i proceduru prema kojoj je odluka o nominiranima i najboljima u svim kategorijama u nadležnosti stručnih komisija koje čine istaknuti profesionalni glazbenici, svirači i/ili producenti. Oni će od pravodobno pristiglih prijava/snimaka tajnim glasovanjem izabrati troje nominiranih u svakom području i svakoj kategoriji, a potom odlučiti tko su dobitnici Statusa.

Za sva dodatna pojašnjenja i upite slobodno nas kontaktirajte e-poštom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

IzvještajiStereo MC's – instant povratak u 90-e


Hardcore džumbus u Dva Osam


Vatra nastupila na Burger Festivalu


Nurnberg pohodio Močvaru


Split at Night Jazz Festival - Dan četvrti


Split at Night Jazz Festival - Dan treći


Manu Chao nastupio u Osijeku


Split at Night Jazz Festival - Dan drugi


Nezaboravan glazbeni doživljaj u zelenom perivoju pod okriljem zvijezda


Split at Night Jazz Festival - Dan prvi


Aerodrom i Piloti u Tvornici


Let3 ŠČpektakl na Šalati


Bajaga i Instruktori zatvorili festival S okusom soli


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


She Wants Revenge u Močvari


IDEM i Svemirko – Pozdrav KSET-u


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


Kult plave kamenice u Cvjećarni


Gipsy Kings latino ritmovima rasplesali Gripe


u godini 2023. dogodila se jazz berba za pamćenje