Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sustav za praćenje emitiranja pjesama Fokuskontrol trenutno bilježi više od 21 000 unešenih skladbi. Iz dana u dan povećava se broj unosa glazbenih izdanja, kao i broj korisnika ovog sustava kojih Fokuskontrol broji više 2000.

Sustav u realnom vremenu bilježi i prati podatke o izvođenju pojedinih djela na domaćim i regionalnim radio i tv postajama, što izvođačima i autorima daje realan uvid u emitiranje njihovih izvedbi i djela. Da je riječ o izvrsnom i korisnom servisu govore broj i rast njegovih korisnika, a da je riječ o legalnom servisu koji ne povređuje nikakva autorska i srodna prava a osobito ni prava reprodukcije fonograma, potvrđuje pristigla presuda Trgovačkog suda RH u korist sustava PlayKontrol koji obrađuje podatke na isti način kao i Fokuskontrol.

Naime, presudom Trgovački sud u Zagrebu je odbio tužbu koju su podnijeli zajednički tužitelji Croatia Records d.d. Zagreb, Menart d.o.o., Dancing Bear d.o.o., Aquarius – Records d.o.o., Dallas d.o.o., Hit Records d.o.o. i Scardona Glazbena produkcija d.o.o., a protiv tuženika – Informacija d.o.o. radi povrede intelektualnog vlasništva. Visoki trgovački sud je naknadnu žalbu na ovu presudu odbio kao neosnovanu te pravomoćno potvrdio da je sustav PlayKontrol (koji obrađuje podatke na isti način kao i Fokuskontrol) posluje u potpunosti legalno te ne povređuje nikakva autorska i srodna prava.

Na suđenju je potvrđeno vještačenjem da se izradom digitalnog otiska (fingerprinta) tehnologijom koju je koristio sustav PlayKontrol, ne vrši reproduciranje fonograma, te se time ne vrijeđa pravo proizvođača fonograma. Tužitelji su u žalbi na donesenu presudu neosnovano navodili da je mišljenje vještaka nepotpuno, te pokušali dokazati suprotno, no Visoki Trgovački sud u Zagrebu je istu odbio kao neosnovanu te potvrdio potpunu legalnost izrade digitalnog otiska (fingerprinta) u svrhu prepoznavanja fonograma.

Ovakvim pravnim ishodom korisnici sustava Fokuskontrola koji se temelji na istoj tehnologiji kao i Playkontrol, mogu nesmetano nastaviti koristiti sustav i biti u potpunosti i transparentno obaviješteni o korištenju vlastitih izvedbi i autorskih djela.

Podsjećamo da Fokuskontrol od rujna 2018. godine na tjednoj bazi donosi i HR TOP 20 ljestvicu - aktualnu top listu emitiranih pjesama na hrvatskim radio postajama. Fokuskontrol prati emitiranja na preko 160 hrvatskih radio postaja, internet i DAB radio postaja te nacionalnih i lokalnih tv postaja.

Glazbeni Top20 je bila televizijska emisija s top ljestvicom 20 najemitiranijih pjesama u hrvatskom eteru baziranoj na sustavu Fokuskontrol, koja se emitirala tri sezone svake subote u prime-time večernjem terminu na Drugome programu Hrvatske televizije. U emisiji se do lipnja 2021. godine prikazalo preko 1200 spotova, a u gostima je bilo preko 200 glazbenika.

Također, Fokuskontrol prati i emitiranje na preko 130 radio postaja u BiH, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

IzvještajiBuč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans


Gretta Iluzija ili povratak u stvarnost, nadam se drugome