Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sustav za praćenje emitiranja pjesama Fokuskontrol trenutno bilježi više od 21 000 unešenih skladbi. Iz dana u dan povećava se broj unosa glazbenih izdanja, kao i broj korisnika ovog sustava kojih Fokuskontrol broji više 2000.

Sustav u realnom vremenu bilježi i prati podatke o izvođenju pojedinih djela na domaćim i regionalnim radio i tv postajama, što izvođačima i autorima daje realan uvid u emitiranje njihovih izvedbi i djela. Da je riječ o izvrsnom i korisnom servisu govore broj i rast njegovih korisnika, a da je riječ o legalnom servisu koji ne povređuje nikakva autorska i srodna prava a osobito ni prava reprodukcije fonograma, potvrđuje pristigla presuda Trgovačkog suda RH u korist sustava PlayKontrol koji obrađuje podatke na isti način kao i Fokuskontrol.

Naime, presudom Trgovački sud u Zagrebu je odbio tužbu koju su podnijeli zajednički tužitelji Croatia Records d.d. Zagreb, Menart d.o.o., Dancing Bear d.o.o., Aquarius – Records d.o.o., Dallas d.o.o., Hit Records d.o.o. i Scardona Glazbena produkcija d.o.o., a protiv tuženika – Informacija d.o.o. radi povrede intelektualnog vlasništva. Visoki trgovački sud je naknadnu žalbu na ovu presudu odbio kao neosnovanu te pravomoćno potvrdio da je sustav PlayKontrol (koji obrađuje podatke na isti način kao i Fokuskontrol) posluje u potpunosti legalno te ne povređuje nikakva autorska i srodna prava.

Na suđenju je potvrđeno vještačenjem da se izradom digitalnog otiska (fingerprinta) tehnologijom koju je koristio sustav PlayKontrol, ne vrši reproduciranje fonograma, te se time ne vrijeđa pravo proizvođača fonograma. Tužitelji su u žalbi na donesenu presudu neosnovano navodili da je mišljenje vještaka nepotpuno, te pokušali dokazati suprotno, no Visoki Trgovački sud u Zagrebu je istu odbio kao neosnovanu te potvrdio potpunu legalnost izrade digitalnog otiska (fingerprinta) u svrhu prepoznavanja fonograma.

Ovakvim pravnim ishodom korisnici sustava Fokuskontrola koji se temelji na istoj tehnologiji kao i Playkontrol, mogu nesmetano nastaviti koristiti sustav i biti u potpunosti i transparentno obaviješteni o korištenju vlastitih izvedbi i autorskih djela.

Podsjećamo da Fokuskontrol od rujna 2018. godine na tjednoj bazi donosi i HR TOP 20 ljestvicu - aktualnu top listu emitiranih pjesama na hrvatskim radio postajama. Fokuskontrol prati emitiranja na preko 160 hrvatskih radio postaja, internet i DAB radio postaja te nacionalnih i lokalnih tv postaja.

Glazbeni Top20 je bila televizijska emisija s top ljestvicom 20 najemitiranijih pjesama u hrvatskom eteru baziranoj na sustavu Fokuskontrol, koja se emitirala tri sezone svake subote u prime-time večernjem terminu na Drugome programu Hrvatske televizije. U emisiji se do lipnja 2021. godine prikazalo preko 1200 spotova, a u gostima je bilo preko 200 glazbenika.

Također, Fokuskontrol prati i emitiranje na preko 130 radio postaja u BiH, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka