Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Punk Cabaret visual UniversalMusic

Stanislav Kovačić, jedan od najprisutnijih glazbenika hrvatske scene, živi kroz svoju umjetnost. Glazba koju stvara posrednik je između njega i svijeta, a taj svijet od danas ima priliku poslušati još jednu pjesmu proizašlu iz mašte ovog svestranog skladatelja i kantautora. „Ferma Dobre“ prvi je singl i video s kojim najavljuje svoj novi glazbeni projekt „Punk Cabaret“ – žanrovski raznovrstan album koji na jednom mjestu okuplja najvrsnije hrvatske i regionalne glumce i glazbenike, a koji će biti objavljen 17. svibnja u izdanju Universal Music Hrvatska!

„Ferma Dobre” prvi je dio glazbene slagalice objedinjene pod nazivom „Punk Cabaret”. Riječ je o pjesmi koju je Stanislav Kovačić originalno kreirao za potrebe hvaljenog dokumentarnog filma „Pusti Dobre, pusti“, redateljice Vlatke Vorkapić. O početku te suradnje otkriva: „Vlatka me pozvala da kreiram glazbu za dokumentarni film „Pusti Dobre, pusti“, koji toplo preporučam, s time da se glazba trebala pojaviti samo na odjavnoj špici i na neki način dočarati cijelu atmosferu filma. Priča je doslovno o brodu vodonošcu, peripetijama broda i svih ljudi na brodu, a meni je bila interesantna, jer preneseno otvara maštu na bezbroj načina.“

Ono što svakako plijeni pažnju su gosti koji su za album „Punk Cabaret“ otpjevali ovu pjesmu, a to su Marijan Ban, akademska glumica Jelena Miholjević te talentirana mlada glumica Tara Thaller. Stanislav, Marijan i Jelena već su navikli na zajednički rad, budući da su im se životni putevi često isprepleli na pozornici, ali i iza kulisa. „S Marijanom sam svirao 20 do 30 puta, još u doba kad sam svirao s Gegom i Picigin bendom. Kad sam složio „Ferma Dobre“, odmah mi je bilo jasno da je to pjesma baš za njega. Jelena i ja surađivali smo bezbroj puta. Ona je vrhunska glumica, a glasom barata potpunom lakoćom. Raditi s njom bilo mi je kao da sa sestrom pijem kavu u kuhinji“, otkriva Stanislav.

Do suradnje s Tarom došlo je sasvim neplanirano, nakon jednog slučajnog susreta, kaže Kovačić: „Taru sam upoznao na terasi hotela gdje sam svirao. Bila je u nekoj ekipi koja je od čitave terase jedina pokazivala znakove života. U cijelom tom veselju uspio sam čuti da netko fenomenalno pjeva i skužio da je to ona. Tada je bila još skroz nepoznata, a rekla mi je da se bavi glumom, pa sam odmah spojio dva i dva. Na kraju je ispalo da su dva i dva četiri, te da joj znam i oca“.

Upravo scene iz spomenutog filma čine i službeni prateći videospot, koji su kreirali Vlatka Vorkapić, Morana Komljenović i Fade In produkcija. Kako i sam Stanislav ističe, odjavna špica filma kao da je rađena za spot: „Trebalo je samo napraviti obrnuti postupak – izdvojiti špicu, maknuti slova i to je to. Zahvalan sam curama iz Fade in-a, Vlatki i Morani, što su mi omogućili da dođem do spota bez po' muke. I to kakvog spota!“, zaključuje.

Kako je već spomenuto, upravo „Ferma Dobre“ najavljuje interesantan glazbeni projekt sa stavom – „Punk Cabaret“! Riječ je o albumu na kojem 34 glumca, tri pjevača i Stanislavova kći Kaja pjevaju 10 autorskih i žanrovskih različitih pjesama, koje uključuju kako zabavu, tako i kritiku društva. Iza tog simboličnog imena krije se priča koja predstavlja ideju da se umjetnost i kultura njeguju odupiranjem trendovima, a glavni motiv je borba protiv sveopćeg poseljačivanja glazbe. „Alternativa mora postojati, jer postojanje samo i isključivo mainstreama nije zdravo“, ističe Stanislav kao glavnu poruku koju Punk Cabaret projekt šalje i nadodaje: „Danas je to borba protiv vjetrenjača, ali mene veseli. I to što me veseli, to je također moj motiv. Na koncu konca kao klinac sam imao irokezu i nosio sam ziherice“.

Stanislav Kovacic PUNK CABARET album artwork UniversalMusic

Ovu poruku prati i čitav vizualni identitet albuma, što slikovito otkriva i naslovnica izdanja - punk lubanja s irokezom u pojednostavljenoj i dobroćudnijoj varijanti. Iza vizualne priče stoji Dizajn studio klasja&zita, odnosno dvije mlade dizajnerice, Klasja Habjan i Zita Nakić. Stanislavova ideja je bila da omot albuma ujedno bude i logo te da zaokruži priču s punkom i cabaretom, što je spomenuti dizajnerski duo uspješno kreirao. „Kada sam to sve izložio Ziti i Klasji, prelijepim, pretalentiranim i predragim curama koje su radile dizajn, one su se potpuno našle u toj ikonografiji. Trebalo nam je otprilike 3 sekunde da se u potpunosti skužimo“ otkriva autor projekta.

Uz spomenute Marijana Bana, Jelenu Miholjević i Taru Thaller, svojim vokalima na albumu su doprinijela i imena kao što su Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija, Edo Maajka, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec...Produkciju izdanja potpisuju Stanislav Kovačić i Ante Prgin-Surka, a ovaj izniman albumski projekt koji je danas premijerno najavljen pjesmom i videospotom „Ferma Dobre“, svjetlo dana ugledat će 17. svibnja.

„Punk Cabaret“ - popis pjesama:

Napokon (Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija)
Ferma Dobre (Marijan Ban, Jelena Miholjević, Tara Thaller)
Hej, Ženo (Tara Rosandić, Frano Masković)
Ima nade (Edo Maajka, Krešimir Mikić, Barbara Suhodolčan)
Svatko želi biti političar (Bojan Navojec, Ivana Roščić, Marko Cindrić, Iva Visković, Uršula Najev, Pjer Meničanin)
Je l' se tebi sviđa (Rene Bitorajac, Jan Kerekeš, Judita Franković, Tomfa)
Pobjeda (Bojana Gregorić-Vejzović, Filip Šovagović, Živko Anočić, Mia Biondić, Kaja Kovačić, Danijel Ljuboja)
Ako tražiš ljepotu (Nataša Janjić, Goran Navojec, zbor: Dea Presečki, Nika Barišić, Rok Juričić, Fabijan Komljenović)
Drvljem i kamenjem (Ozren Grabarić, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Iskra Jirsak)
Moj Šime (Adrian Pezdirc, Ervin Baučić)



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici