Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

sfumato

Koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato, održat će se u utorak 15. listopada u Bazilici Srca Isusova (Palmotićeva 33) u 20 sati.

Program koncerta satkan je od antifona, graduala, ofertorija i duhovnih moteta osebujnih harmonija skladatelja Antona Brucknera, Otta Olssona, Hildegard von Bingen i Johanna Kuhnaua. Zbor HRT-a predvodit će maestro Marc Korovitch, a u pojedinim izvedbama pridružit će im se i trombonisti Vanja Lisjak, Mario Janković i Mate Đuzel.

Marc Korovitch, od sezone 2018./2019. šef-dirigent Zbora Švedskog radija, traženi je francuski dirigent koji redovito surađuje i sa Zborom Francuskog radija. Diplomirao je muzikologiju te se specijalizirao za zborsko dirigiranje na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, a diplomirao je i orkestralno dirigiranje na École Normale de Musique u Parizu te zborsko dirigiranje na Conservatoire à Rayonnement Regional de Paris. Radio je i s ansamblima kao što su Berliner Sinfonietta, Simfonijski orkestar Grenlanda, zbor i orkestar iz Kinshase, Haški komorni orkestar.

Predani vjernik, Anton Bruckner uzdao se u svoja skladateljska načela, iako ga je nerijetko svladavala duboka i bolna nesigurnost. Često neshvaćen, veliku utjehu pronalazio je u vjeri, pokretaču nastanka većine njegovih djela. Gotovo cijeli stvaralački vijek pisao je duhovne motete koji odražavaju stapanje renesansnih polifonih tehnika, neobaroknih težnji i klasičnih obrazaca s vagnerijanskom kromatikom i osebujnim harmonijama.

Za razliku od njega, Hildegard von Bingen rano je stekla poštovanje suvremenika. Iako opatica u izdvojenome benediktinskom samostanu u 12. stoljeću, poduzetni duh doveo ju je do osnutka vlastite opatije, a proročanstvima, diplomatskim, literarnim, znanstvenim i glazbenim radom stekla je izniman ugled. Njezinih 77 sačuvanih pjesama – antifona, responzorija, himana i sekvenci – pisanih visokoindividualnim stilom, moderna praksa ujedinjuje pod nazivom Symphonia armonie celestium revelationum.