Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

makk

Može li robot napraviti bolju pjesmu od najtrofejnijih dobitnika Porina? Koliko AI utječe na naš glazbeni ukus ili filmske preferencije? Kako sveopća digitalizacija, umjetna inteligencija i big data utječu na nastajanje top lista već sad, i tko od tog ima najviše koristi?

O umjetnoj inteligenciji u kulturnim i kreativnim industrijama na prvom danu konferencije, u četvrtak 28. studenog, predavanje će održati Davor Runje, IT stručnjak koji u svom CV-ju ima suradnje s Napsterom i PlayMedia Systems te bogato iskustvo u digitalnoj distribuciji glazbe. Suosnivač je tvrtke airt čija je misija usmjeravanje i implementacija umjetne inteligencije u poslovanju s podacima.

Nakon njegovog predavanja uslijedit će panel diskusija pod nazivom „Hoće li umjetna inteligencija zavladati top listama?“ u kojoj će, uz Runju, sudjelovati Mladen Vukmir, pravni stručnjak u području intelektualnog vlasništva te savjetnik raznim domaćim i međunarodnim organizacijama poput Ministarstva znanosti i tehnologije, Svjetske organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), Svjetske banke i Europske komisije, zatim Sven Maričić sa Sveuličišta u Rijeci, savjetnik za nove tehnologije te dobitnik Državne nagrade za znanost 2017., ujedno i pionir 3D printa u Hrvatskoj. Perspektivu kreativaca predstavit će glazbeni producent i autor Zvonimir Dusper Dus, suradnik nekih od najvećih imena domaće glazbe, višestruki dobitnik Porina te jedan od predvodnika digitalne glazbene produkcije na ovim prostorima.

Kreativna suradnja čovjeka i stroja tek je jedna od tema nadolazećeg MAKK-a koji će svojoj publici, između ostalog, otkriti tajnu uspjeha u pop glazbi za 2020., predstaviti pravila igre na dominantnom glazbenom terenu današnjice, YouTubeu, a imat ćemo i hrvatsku premijeru jednog glazbeno-biografskog nastupa poznatog domaćeg kantautora.

Drugi dan konferencije, 29.11., bavit će se nedavnim usvajanjem nove EU Direktive o autorskom pravu te njenom implementacijom u lokalno zakonodavstvo, kao i izgledima novinskih izdavača i kreativaca u digitalnoj borbi s korporacijskim divovima.

Sve aktualnosti pratite na službenim web stranicama MAKK-a gdje možete osigurati i svoje ulaznice za ovo jedinstveno digitalno-kreativno okupljanje!