Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Riječki simfonijski orkestar, pod ravnanjem svoga šefa-dirigenta Valentina Egela, izvest će dvije izvedbe simfonijskog koncerta pod nazivom „Mozart, Strauss: Čežnja za vječnošću“ u HNK ivana pl. Zajca u četvrtak i petak, 1. i 2. travnja 2021. s početkom u 19.30 sati.

Koncert će otvoriti izvedba Prve simfonije Wolfganga Amadeusa Mozarta, a zatvoriti posljednja, njegova Simfonija br.41, poznata kao „Jupiterova simfonija”. U jednom stavku Prve pronalazimo isti notni motiv kao i u središnjem dijelu njegove posljednje 41. simfonije. Šef-dirigent Valentin Egel pita: „Je li Mozart znao da će mu „Jupiterova simfonija” biti posljednja? Je li to čovjek na zalasku života zagledan u djetinjstvo?“ Pa potom zaključuje: „Sagledavajući sve unatrag, Mozart kao da je svoj ciklus simfonija pretvorio u krug – simbol vječnosti“.

Jupiterova simfonija imala je veliki utjecaj na stvaralaštvo Richarda Straussa čija će dva djela publika čuti u središnjem dijelu koncerta. Njegov Koncert za obou i orkestar, jedno od posljednjih skladateljevih djela, s pravom se smatra najljepšim koncertom 20. stoljeća pisanim za taj instrument. Osamdesetogodišnji skladatelj posvetio ga je američkom vojniku Johnu de Lanciju, sjajnom prvom oboistu Pittsburškog orkestra u civilnom životu, s kojim je vodio duge razgovore o glazbi i umjetnosti. Solist na oboi, na skorašnjim koncertima u „Zajcu“, bit će član Riječkog simfonijskog orkestra Antonio Haller.

Druga Straussova posveta odnosi se na ratom uništena kazališta, što je doživio kao najveću katastrofu u svom životu, bez utjehe, bez nade. In memoriam! zabilježio je Strauss u svojim Metamorfozama uz dio koji jasno podsjeća na Pogrebni marš Beethovenove Treće simfonije, „Eroice”. Straussovo remek-djelo polifonije, Metamorfoze za 23 solo gudača je oproštaj sa svijetom, ali u atmosferi utjehe i katarze. Djela Straussa su „sjaj instrumentacije i harmonije, uvijek poštuju tradiciju, a istovremeno otvaraju nova vrata“, naglašava Valentin Egel.

In memoriam Miroslav Homen
Izvedbe koncerta posvećene su sjećanju na nedavno preminulog maestra Miroslava Homena, višegodišnjeg šefa-dirigenta orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca. Od njega će se na početku prvog koncerta, 1. travnja, prigodnim riječima oprostiti kolege i predstavnici riječkog HNK.

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu