Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Uoči blagdana Svih svetih, u subotu 30. listopada 2021. u 19.30 sati, na programu je riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca izvedba veličanstvenog Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor, a pod dirigentskim vodstvom glavnog gosta dirigenta, maestra Philippa von Steinaeckera nastupit će vokalni solistički četverolist: sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Domagoj Dorotić te bas Slavko Sekulić.

Mozartov Requiem grandiozno je djelo, snažno i uzvišeno. Napisan u posljednjem mjesecu Mozartova života, suprotstavlja strah od smrti s blistavom nadom, balansira mračnu dramu s blagošću kojom priziva spasenje i vječni pokoj.

Mnogi su skladatelji bili obuzeti idejom requiema, u kojem se moli za spas i smiraj duše preminulog, ali Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta, izdvaja se posebnom aurom i ljepotom.

Neobične okolnosti vezane uz nastanak ovog remek-djela i činjenica da ga skladatelj nije uspio završiti prije svoje smrti čine Requiem jednim od djela uz koje je vezano možda najviše misterioznosti i mitova te posljedično i rasprava u povijesti glazbe. Naime, naručio ga je anonimno, preko posrednika, ekscentrični grof Franz von Walsegg, a Mozart je, prema nekim tumačenjima, u misterioznom naručitelju vidio glasnika smrti. Neki su stoga bili uvjereni kako je bolesni i već posve fizički skrhani Mozart, sluteći svoju skoru smrt, ovu posmrtnu misu zapravo pisao za sebe i vlastiti odlazak s ovoga svijeta u dobi od samo trideset i pet godina, svjestan kako je neće uspjeti završiti. Tako je u svoj transcendentni Requiem ovaj glazbeni genij doista upisao svoje posljednje note iako nije stigao do zadnjeg takta. Posljednje riječi na koje je skladao glazbu bile su iz Lacrimose: Taj dan suza i žalosti. Na kraju će ga prema Mozartovim skicama i naputcima, a neke dijelove i samostalno, dovršiti njegov učenik Franz Süssmayr.

Iako nedovršen njegovim perom, svečan i čudesan, Mozartov Requiem ostao je jednim od najboljih i najglasovitijih primjera ove glazbene forme, veličanstveno djelo iznimne ljepote i dostojanstva koje barem jednom u životu treba čuti uživo. Poslušajte ga svakako u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra, opernog zbora i vrsnih solista 30. listopada u “Zajcu”.

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu