Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Uoči Uskrsa, na Veliki petak 2022. u riječkom „Zajcu“ potresni glazbeni doživljaj pasije, remek - djelo praizvedeno na Veliki petak 1724.

I ove će se godine u HNK Ivana pl. Zajca održati tradicionalni uskrsni koncert – na Veliki petak, 15. travnja 2022. s početkom u 19.30 sati Riječki će simfonijski orkestar i Riječki operni zbor, pod ravnanjem glavnog gosta dirigenta, maestra Philippa von Steinaeckera, izvesti velebno barokno remek-djelo, veličanstvenu i dramatičnu „Muku po Ivanu“ (Johannespassion, BWV 245) Johanna Sebastiana Bacha. Kao solisti će nastupiti Marko Fortunato, Davor Nekjak, Toni Nežić, Darija Auguštan, Franko Klisović i Dejan Maksimilijan Vrbančič.

Remek-djelo svjetske glazbene literature praizvedeno je na Veliki petak 1724. godine u crkvi sv. Nikole u Leipzigu. Ovim potresnim glazbenim doživljajem pasije Bach dočarava poniženje i uzvišenje Kristovo kako ga je vidio i zapisao njegov učenik, apostol Ivan. Upotpunjena tekstovima tadašnjih njemačkih pjesnika, intenzivnog duhovnog i dramatičkog sadržaja, srazom okrutnosti s trenucima bolne nježnosti, Bachova „Muku po Ivanu“ anticipira uskrsnuće glazbom prožetom svjetlom i nadom. Jezgra libreta su 18. i 19. poglavlje Evanđelja po Ivanu.

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.) njemački je skladatelj i orguljaš kojeg se smatra jednim od najvećih skladatelja svih vremena, a čija se djela odlikuju umjetničkom uzvišenošću i iznimnom tehničkom zahtjevnošću.

IzvještajiArtistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


White Lies na INmusicu


LHD - dokaz da glazba govori više od riječi


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


Idles brutalno zagrijali za Killerse


Fontaines D.C. na INmusicu


Pomelo Chess Society žestoki u svakom pogledu