Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Vanja Sky, hrvatska gitaristica i pjevačica, koja unatoč mladosti već ima zavidnu glazbenu karijeru, na Cittanova Blues Festivalu 2023. nastupit će u četvrtak, 29. svibnja.
Iza sebe već ima zavidan broj live nastupa, a svoju snažnu glazbenu prisutnost može slaviti na svim svjetskim pozornicama. Često je angažiraju za nastupe pred tisućama ljudi na velikim međunarodnim festivalima, stoga se njezin nastup Na Cittanova Blues Festivalu ne propušta.
Pet godina nakon što je naučila svirati gitaru, Vanja je snimila svoj debitantski album Bad Penny (2018.) u Bessie Blues Studios u Stantonvilleu, Tennessee, SAD s renomiranim izvođačima svjetske blues scene kao što su Bernard Allison i Mike Zito. Album je producirao Jim Gaines, dobitnik nagrade Grammy. Uz svjetsku turneju sa Ruf Blues Caravan, to je bio jedan od prvih vrhunaca njezine blistave karijere. Sljedeći album Woman Named Trouble (2020.) više je rokerski obojen, a njemački Rocks Magazine odmah ga je izabrao za jedan od najboljih albuma u 2020. godini, uz AC/DC, Deep Purple, Boba Dylana i Brucea Springsteena. Vanja Sky je ove godine objavila duet s pjevačem Carlom Sentanceom, inače pjevačem vjerojatno najuspješnijeg škotskog hard rock benda Nazareth te pjevačem benda Dona Aireya, klavijaturistom Deep Purplea.
Na Vanju Sky utjecali su Rory Gallagher, Albert King i Stevie Ray Vaughan. Ova iznimno talentirana gitaristica i pjevačica izgradila je most od starih velikana tradicionalnog bluesa do mlađe publike. Uvjerava autorskim skladbama koje su u rangu s hitovima aktualnih velikana žanra.