Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon lanjskog uspjeha u Zagrebu, jedna od najvećih plesnih atrakcija Sukhishvili sada planira osvojiti Split, Zadar i Čakovec.

Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju. Ovo je prvi put kako jedan svjetski poznati balet dolazi na turneju po Hrvatskoj što je velika vijest za ljubitelje plesne umjetnosti jer je riječ o jednoj od najpoznatijih baletnih skupina koja je osnovana još 1945. godine i od tada ne prestaje osvajati publiku diljem svijeta. Sukhishvilijevi plesači do sada su nastupili u više od 100 zemalja na svim kontinentima, plesali su na najpoznatijim i najvećim pozornicama u Londonu, New Yorku, Parizu i Milanu, a njihove spektakularne izvedbe koje uključuju izazovne točke s bodežima i mačevima pogledalo je preko 90 milijuna ljudi.

Prvu izvedbu imat će već 6. travnja u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski u kojoj su premijerno gostovali prošle godine. Koliko su tada oduševili Zagrepčane najbolje govori to što za njihov ovogodišnji nastup vlada izniman interes te su organizatori naknadno rezervirali još jednu izvedbu. Tako će već 7. travnja gruzijski nacionalni balet opet nastupiti u najpoznatijem zagrebačkom hramu pjesme i plesa i izvesti svoj dvosatni spektakl. Posjetitelje očekuje uistinu jedinstveni nastup popraćen orkestrom i s originalnim instrumentima čiji zvuci pričaju glazbenu povijest i tradiciju autentičnog gruzijskog plesa. Za hrvatsku publiku pripremljene su najzanimljivije akrobatske i plesne točke, a turneja se nakon Zagreba nastavlja u Čakovcu (9. travnja), Splitu (18. travnja) i Zadru (20. travnja).
Nevjerojatnim umijećem na sceni i uzbudljivim koreografijama kojima prkose gravitaciji, Sukhishvili su stekli brojne epitete kao što su leteći Gruzijci, osmo svjetsko čudo, uragan na pozornici, čudo iz Gruzije, poezija u pokretu, i najbolji plesači na svijetu, a mogu se pohvaliti i time što je njihov spektakl čak nekoliko puta proglašen najboljim na njujorškom Broadwayu. Energični muški plesači spretno lete kroz zrak sudarajući se mačevima i bodežima, natječući se u dinamici pokreta i visini skoka kako bi osvojili naklonost elegantnih plesačica koje minucioznim koracima graciozno lebde pozornicom. Zaštitni znak Sukhishvili ansambla je ples na prstima, a radi se o zahtjevnom koreografskom pokretu koji se uči od najranije dobi, još od pete godine i onda se dalje usavršava tijekom života. Predstave ovog ansambla podjednako obožavaju i mladi i stari, a jedan od razloga zašto na njihovim izvedbama u velikom broju sjede i žene je preko 600 atraktivnih kostima čije su motive u svojim kreacijama koristili najveći svjetski kreatori, od Chanela, Giorgio Armani i Yves Saint Laurent do Christian Dior.

Zajedno s baletanima i orkestrom, u Hrvatsku stiže i direktorica ansambla Nino Sukhishvili. Nino i njezin brat Iliko Sukhishvili ml., inače glavni koreograf Sukhisvilija, treća su generacija baletana u njihovoj obitelji koji su osnivači ovog čuvenog ansambla. "Naša koreografija je kombinacija gruzijske senzacije i suvremenog plesa, odnosno akrobatskih pokreta koji su jako zahtjevni i po čemu smo prepoznatljivi u cijelom svijetu. A za hrvatsku turneju smo pripremili najzanimljivije točke", najavila je Nino Sukhishvili. Ulaznice za skorašnju hrvatsku turneju su u prodaji, a mogu se kupiti na stranicama Lisinskog i entrio.hr.IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu