Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pjesma Preplet s posljednjeg albuma benda džeZZva, pod nazivom Sintur, nastajala je nekoliko godina, po segmentima. To je prilično posebna pjesma iz repertoara benda. Njihova je jedina vokalna pjesma, minimalistički aranžman, bez klavira i kontrabasa, kao ključni akustični stup drugih pjesama, s minimalističkim udaraljkama i bez instrumentalnih improvizacija. Poseban je i u svom načinu proizvodnje, jer ga je stvorila intuicija svih uključenih. I u nekoliko trenutaka moglo bi se dogoditi da se pjesma uskoro raspadne, sleti u neku prašnjavu arhivu. Ali očito je nešto što je sve spojilo i dovelo do toga da pjesma dobije svoj vizualni imidž.

Pjesma se temelji na jednostavnom uzorku akustične gitare, kojem je vokalnu liniju dodala pjevačica Lina Rahne, s ostalim članovima kvarteta Dejanom Berdenom, Miranom Celecem i Tadejem Kamplom. Gitarist Iztok Rodež kaže da je uvijek želio interpretirati poeziju jednog prekmurskog pjesnika, pa je potražio prikladan tekst i prvo pomislio na Milana Vinčetića. "Kad sam došao do pjesme Tišina iz pjesničke zbirke Pristava, znao sam da je ona prava, da je ona koju možemo najviše povezati s našom glazbom." Zašto Vincetic? „Teško mogu reći zašto me je, objašnjavajući poeziju prekmurskih pjesnika, uvijek privlačio prema Vincetićevoj poeziji. Uvijek se činio toliko iskrenim u onome što radi, iskren prema krajoliku, poeziji i ljudima. Zato sam odlučio dodati njegovu poeziju našoj glazbi. "

džeZZva nadahnuće traži prije svega kod kuće, u lokalnom okruženju. Dakle, tvorci videa sudjelovali su u kreiranju videa. Ideju i snimanje osoblja pružio je svestrani Matej Fišer, montažu Matej Kolmanko, dok je senzualne fotografije panonskog krajolika dodao amaterski fotograf Marjan Vaupotič. Video za pjesmu "Preplet" premijerno je prikazan na ceremoniji kojom se obilježava kulturni praznik u Murskoj Soboti, kako je jazz bend nazvao primatelja Plakete za kulturna dostignuća koju dodjeljuje Općina Murska Sobota.