Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Jučer je objavljen autobiografski roman kruševačkog pjesnika i rock novinara Ivana St Rizingera, pod dvosmislenim naslovom "Jugosloven K. (Kronika odustajanja 1990.-1992.)" u izdanju Take It Or Leave Books, književne podružnice najstarije srpske neovisne izdavačke kuće sa sličnim imenom.

Ovo je njegova priča o glazbenom novinaru u srednjem i kulturno vrlo izdašnom gradu iz srca Pomoravlja. Vodi čitatelja kroz zamršene igre pogađanja putokaza. I danas je svejedno da slavna "zadnja mladost SFRJ" nije bila u stanju odoljeti slomu kralježnice Jugoslavije, sve je to i danas.

Književnik pripada jednoj od onih zalutalih generacija. Rođen 1967. godine iz miješanog braka - od majke Mađarice, od oca Srbina iz Banata. Prvi je put otišao na posao s nepunih 14 godina, da bi se osamostalio, kupio sve ploče o kojima je čuo i pogledao najmanje deset sjajnih koncerata u Beogradu u tim mjesecima slobode od majčine nebrige. Služio je vojsku u drevnom Pazinu. Kasnije je redovito pisao za četiri velike novine, svake srijede radio pet sati emisije o domaćem rocku na radiju - a sada ga je spakirao na 220 stranica, uključujući 20 odabranih intervjua, s ključnim igračima jugoslavenske pop i rock scene s kraja 1980-ih. miran.

naslovnica

Razgovori su kronološki uređeni od Brune Langera, Bore Đorđevića, Dine Dvornika, Ramba Amadeusa (sredina 1990.) do jedinstvene Margite Stefanović (sredina 1992.). Između njih prolazi autorska analiza vlastitih lutanja u životu kroz sive krajolike apokalipse uzvišene ideje u koju je vjerovao.

On je Jugoslaven K. zaglavljen na 30 godina u vremenskom mjehuru iz kojeg svuda oko sebe promatra ljudsko ludilo iz perspektive čovjeka koji je ostao bez domovine. Baš kao i Joseph K. i on samo pokušava održati glavu živom.

Ovo je lagana knjiga za čitanje i preteška za brzu analizu. S njom ćemo biti barem malo blaži prema domovini generacija rođenih davno prije nas, koja je u samo dvije godine bila rastrgana i koja je u nju iskreno vjerovala od dna duše.

Autor naslovne stranice i ilustracija u knjizi je poznati sarajevski crtač i glazbenik Berin Tuzlić. Razgovor je djelo književnika, glazbenika i urednika izdanja Gorana Šobića Sirana.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici