Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U prodaji je jedno od najznačajnijih izdanja u ovoj godini, prvi box set Diskobiografija glazbene dive Gabi Novak. Ovo bogato opremljeno izdanje sadrži šest CD-a na kojima se nalazi ukupno 116 originalnih pjesama nastalih od 1957. godine, poput Tema iz crtanog filma Benko Kremenko, do Sanjaj jedini, njene posljednje studijske pjesme objavljene 2019. godine. Ono što čini posebnim i iznimno vrijednim ovo izdanje su i 23 pjesme koje se prvi put nalaze na nosačima zvuka. Diskobiografija vol. 1 obuhvaća filmsku i jazz glazbu Gabi Novak, ali i njene pjesme izvedene na pop zabavnim festivalima.

Ideja autora ove kompilacije Siniše Škarice, dugogodišnjeg urednika Jugotona i Croatia Recordsa, za ovako opsežnim izdanjem stoji u predgovoru samog izdanja: "Gabi Novak je središnja ličnost, zapravo ikona koja simbolizira povijest popularne glazbe kod nas, sve od kraja 50-ih do našeg doba; ona je ta koja je izvukla iz mene svu moju prirodu često mi i spočitavane akribije, i koja je, na kraju krajeva, uopće izazvala pomisao da možda u prvom redu pišući o njoj, izlažući njezinu diskobiografiju, zapravo izlažem u dobroj mjeri diskobiografiju ovdašnje zabavne glazbe."

Dobitnica Porina za životno djelo, jedna od naših najnagrađivanijih pjevačica, dama čiji nas nježni i topli glas oduševljava već desetljećima, ostvarila je rijetko bogatu i uspješnu karijeru u povijesti popularne glazbe, ne samo našeg doba i prostora. Gabina sklonost jazzu, kojeg u početku nije bila svjesna, zabilježena je davne 1961. godine izvedbom Gershwinove A Foggy Day uz glasoviti Zagrebački jazz kvartet. Tu su i filmske skladbe poput Sretan put i Plave daljine nastalih 1959. i 1960. godine, snimke iz 2000-ih godina, zatim one nastale u pratnji njena sina Matije Dedića, jednog od najboljih jazz pijanista, te njene festivalske pjesme. Sve to ovaj box set čini draguljem glazbene diskografije.

Veličina poput Gabi Novak nije samo zaslužila ovakvo diskografsko izdanje, već i knjigu, a njen autor Siniša Škarica jednostavno ju je nazvao Knjiga o Gabi. Isto tako s nestrpljenjem očekujemo i Diskobiografiju vol. 2 s još 6 CD-a na kojima će se naći druge odabrane skladbe prve dame zabavne glazbe, kao i one koje još nismo imali prilike čuti na nosačima zvuka.

Popis pjesama:

1. Tema iz crtanog filma benko kremenko
2. Sretan put
3. Malaguena
4. Draga djevojka
5. Jedna mala dama (šta je to, ko je to)
6. Plave daljine
7. Susret u snu
8. Svaku noć
9. Monotonija
10. Kap kiše
11. To je blues
12. Karavan
13. Netko bdije nadamnom
14. Maglovit dan (a foggy day)
15. Priča jedne ljubavi (historia de un amor)
16. Fićuk na mansardi
17. Ne traži drugi put
18. Sad mi pričaj lude stvari
19. Intima
20. My funny Valentine
21. Moonlight in Vermont
22. Somebody Loves Me
23. Ni ti, ni ja
24. Kuća za ptice
25. Za mene je sreća
26. Netko čeka na tebe
27. Ljubav ili šala
28. Već davno
29. Prva ljubav
30. Tako...dok odlaziš
31. Ti si moja obala
32. Meštrovićev zdenac
33. Izgubljeni trag
34. Plešite, sjene
35. Pesma povratka
36. Pisano u noći
37. Oči
38. Smeđe oči
39. Krovovi
40. Ti nisi došao
41. Dvadeset naših proljeća
42. Jesen na rubu ulice
43. O, kako je tužna djevojka
44. Tvoji koraci
45. Neko ko šapće
46. Maškare
47. Dobro jutro, Šibeniku
48. Sedam galebova
49. Mili
50. Volim kišu