Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Zagrebački americana blues sastav BE HA VE predstavlja novi videospot "Take It to Your Heart". Spot je snimio, režirao i montirao Gordan Sirotić, premijerno je prikazan na Hrvatskoj radio televiziji, na HTV2, a BE HA VE njime najavljuje drugi studijski album "Our Songs".

Posebna je zanimljivost činjenica da je spot snimljen u pustinji! "Take It to Your Heart" je u neku ruku pohvala lutanjima i oblacima te dakako onima koji su im konceptualno skloni. Sa svim semantičkim slojevima značenjima tih simbola. Glazbeno i vizualno intrigantan pomalo hermetičan, ali i hrabro intiman glazbeni video fabuliran je oko protagonista koji se povlači na „rezervni položaj“ u osamu pustinje – ne bi li sabrao misli i osjećaje... Kao što se kaže na ključnom mjestu u tekstu:

I'm tryinah get myself together
Tryin’ to keep, keepin’ on
Be who I was

But my thoughts float like a feather
Blown away
By a higher cause

Magnetizam pustinje kao mjesta mističnih i očuđujućih iskustava autor teksta Davor Bunčić iskusio je prije sada već mnogo godina u Libijskoj Sahari. Pustinja se u "Take It To Your Heart" pojavljuje kao alegorija i koncept u kojoj se predmeti pojavljuju po nekom svom nahođenju i neovisno o volji protagonista kao znakovi ponuđeni na tumačenje, a i nižu se neočekivano poput snovitih zbivanja možda s nekim višim razlogom – kako tekstopisac kaže: „By a higher cause“.

U glazbeni video upakirano je i nekoliko „poruka u boci“ puštenih na odgonetanje. Poput motiva malene dijatonske usne harmonike – koja se tek u znalačkim rukama pretvara u moćan blues harp. Upravo na njemu su odsvirana neka od najboljih sola BE HA VE-a. a, istini za volju, riječ je o instrumentu koji je Buna vokalist BE HA VE-a zapravo dobio na poklon od LowRider legende Lee Oscara osobno. Instrument koji se kao protagonist u jednom od prethodnih BE HA VE-ovih videa "My Baby Does It Well" pokazao vrlo nestašnim u stvari je znak uvažavanja i kolegijalnog poštovanja.

U gradnji, suzdržanih, ali snažnih pasaža i linija solo dionice gitarist BE HA VE-a Hrvoje Šolić oslanja se na vibrantan ton Leslie pojačala, na njegov prepoznatljiv celestinski zvuk od kojeg zadrhti solarni pleksus, a čovjek se osjeća kao dijete u ljuljački nekog nebeskog vrtuljka. Leslie Cabinet Amplitube pojačalo s rotirajućom turbinom plod genijalne inženjerske mašte američkog izumitelja Donalda Leslija spojeno s Hammond orguljama rodilo je čuveni zvuk jazz i blues klavijaturista kao što su Jimmy Smith, i Booker T Jones. Za istim pojačalom posegnuti će i JimI Hendrix na svojim najintimnijim baladama "Litle Wing" i "Angel" – no tu smo već posve u društvu metafizike oblaka, ozona i anđela pa se i pero nošeno zrakom koje nas zaigrano uvodi u radnju "Take It To Your Heart" sasvim prirodno pojavljuje.

Emotivan, razmjerno dubok i višeslojan, "Take It To Your Heart" posveta je sanjarima, onima malo drugačijima među nama koji znaju da i prašina što se propušta kroz prste u sretno doba dana vrijedi čistog zlata – u blues žargonu – solid gold. Iza filmske kamere stoji Gordan Sirotić koji se ponovo prihvatio uloge redatelja i montažera.

BE HA VE je osnovan 2014. godine u Zagrebu. Premijerno se pojavljuju na kompilacijskom albumu "Blues for You – Tribute to Buha", koji je 2014. osvojio dvije nagrade Porin. 2016. godine snimaju album "One of These Days" na kojem se nalazi petnaest autorskih posveta raznim glazbenim žanrovima, u rasponu od roots rocka i southern countrya do bluesa, uz elemente folka, psihodelije i rhythm & bluesa. Album je odlično prihvaćen kod publike, a struka ga je nagradila nagradom "Fender Music Award" u studenom 2017.. Singlovima "Elevator Blues", "My Baby Does It Well", "Our Song" te aktualnim "Take It to Your Heart" BE HA VE najavljuje drugi studijski album radnog naziva "Our Songs", kojim nastavljaju stvarati i promovirati kvalitetnu blues glazbu te održavati hrvatski blues na visokoj razini.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici