Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Sarajevski alternativni bend Kolektivna šteta nedavno je objavio svoj prvi EP nazvan "Samo faza". Kako EP zvuči i što o njemu kažu članovi benda provjerite u nastavku.

EP "Samo Faza" je tačno ono što naslov kaže: samo faza u kreativnom procesu benda. Temelji za neke od pjesama postoje skoro 2 godine, od kad je bend začet, dok su neke nastale sasvim prirodno: improvizacijom na probama. Pošto je ovo prvi poduhvat benda da se ostvari neka glazbena cjelina, manjak iskustva u tom polju je nalagao da se eksperimentira s različitim metodama snimanja, produciranja i samog pisanja pjesama.

"Fukaru", prvi singl koji je izbačen u vrijeme dok ideja za EP još nije poprimila svoj trenutni oblik, producirao je i snimao prijatelj benda Simon Rojas, nakon čega smo odlučili da počnemo sami producirati s ciljem da postanemo dobri i u tome, ali i s ciljem da naša glazba odiše amaterskim duhom, u kojem su stilu pjesme i napisane. Za ostale pjesme s EP-a je u pomoć oko snimanja priskočio naš dobri drug Harun Pezo, koji nam je poslao trake koje smo snimili u jednoj sesiji. Sve produciranje je, kao svoju obavezu, preuzeo frontmen benda Emin Ligata dok je samo pisanje glazbe i tekstova bio grupni trud čitavog benda s učešćem svih članova, a prateći art je uradio Alen Podgorica.

Sva tri člana imaju različite muzičke idole i inspiracije, ali jedna ideja kojom smo svi fascinirani je ta repeticije, gdje u pjesmama posuđujemo muzičke elemente naših drugih pjesama i pokušavamo ih uklopiti u jednu veću koherentniju cjelinu. Najbolji primjer takvog pristupa je završavajuća traka koja u solo dionici posuđuje glavne elemente svih prethodnih pjesama. Djela su nedefiniranog žanra tako da nam je kao grupi vrlo interesantan proces sklapanja svega u nešto što je u isto vrijeme i vrlo smisleno i pomalo besmisleno. Za inspiraciju oko pjesama gledamo unutar sebe jer nismo tangirani političkim dešavanjima, kao ni društvenom strukturom, a ni „vanjskim svijetom“ generalno. Glavni cilj nam je da se zabavljamo i zabavimo naše slušaoce, bez pretenzije da shvatamo ili budemo shvaćeni preozbiljno., zaključuju članovi benda.

Bandcamp: kolektivnasteta.bandcamp.com