Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Novosadski književnik i glazbenik, pjesnik, esejista i kantautor Miloš Zubac, koji je prošle godine objavio dva albuma (Kosovske, Hazarske), video singlom Kotezi Revisited najavljuje novi autorski album Paralele, koji će se u dva dijela pojaviti ove godine.

Kotezi Revisited je posveta Vrgorcu i Kotezima, gdje je u prvom desetljeću ovog stoljeća veliki muzički entuzijasta Ivica Stanković (1975.-2012.) organizirao glazbeni festival koji je postao mjesto okupljanja regionalnih umjetnika, kantautora i sastava. Čitava muzička generacija poznata kao Novi Odmetnici razvila se i povezala tokom ovih susreta. Zubac, koji je bio jedan od aktera i pokretača ove umjetničke scene, pjesmu je napisao u Vrgorcu, na jednom od memorijalnih koncerata koji su se u Kotezima nastavili obilježavati i nakon Stankovićeve rane smrti. Pjesma je posveta dugoselsko-zagrebačkoj grupi Olovni ples, koja se povukla iz glazbenog života, a koja je svoje najbolje koncerte svirala upravo u Kotezima.

Video je sačinjen od arhivskih snimaka sakupljanih tokom godina. U spotu se osim Stankovića, Zubca i njegove grupe Prkos Drumski, mogu vidjeti i članovi Olovnog plesa, Roberto Vodanović Čopor, Nina Romić, Ivan Škrabe, (Izmena vremena), grupa IQV, kao i Lightfire – najdugovječniji punk band iz Vrgorca. Svi su oni iz godine u godinu nastupali u Kotezima. Čuje se i prepoznatljivi glas Stipe Periše, frontmena Olovnog plesa.

Video za pjesmu Kotezi Revisited snimio je Nenad Vukelić (IQV, Busole bez), jedan od dugogodišnjih sudionika koteških okupljanja u Vrgorcu. Audio-produkciju i snimanje potpisuje Miloš Drobnjaković (Nioba, Prkos Drumski, Nina Romić, Olovni ples).

Ovom pjesmom Zubac najavljuje objavljivanje svog dvostrukog autorskog albuma Paralele I, II, koji je snimljen prije nekoliko godina, ali će tek u 2021. biti dostupan za slušanje.