Najave novih izdanja

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zagrebačka grupa Corto dobro je poznata svim ljubiteljima ovakvog glazbenog izričaja, iza koje od samih početaka tamo sredinom 90-ih, točnije 1995. godine stoji frontman i vokal Domagoj Vorberger.

U svim ovim desetljećima postojanja, Corto, a i Domagoj kao takav, nisu bili niti neaktivni niti uspavani. Domagoj je radio razne projekte, od glazbenih do televizijskih, ali Corto je tu uvijek negdje u pozadini polako stvarao nove zvukove i pretvarao ideje u stvarnost. Tako je i došao na red i treći po redu single s povratničkog albuma u nastajanju pod nazivom "Mali tavanski stan". Ovom singlu su prethodili "Da mi je dano da biram" i "Poplava 2020". Pjesma "Mali tavanski stan" snimljena je u studiju Purple Cat gdje će biti snimljen i ostatak albuma, a posebni detalj u pjesmi je taj da je gitare u studiju odsvirao Zoran Čalić (Majke, Big Foot Mama, Benston, Zoran Čalić bend) na čemu je grupa Zoranu posebno zahvalna i počašćena njegovim izvanrednim angažmanom. Pjesma je jesenska blago nostalgična rock balada inspirirana uspomenama. Autor teksta i glazbe je Domagoj Vorberger, a aranžer i producent je Damir Trkulja - Šiljo. Osvježenje bendu donosi novi član gitarist Lucijan Stočić. Spot za pjesmu realiziran je tehnički i idejno u produkciji benda Corto.

Grupa Corto osnovana je 1995. godine u zagrebačkom kvartu Trnje. Od samog početka inspiraciju za pjesme crpe iz samog grada, njegovih ulica, ljudi i događaja. Grupa je koncertno i medijski aktivna od osnivanja. Pjesme s prvog studijskog albuma Asfaltida do danas su ostale u eteru poput Neonskih vrtova i pjesme "Osjećaj me prati da sam fiju", koja je ujedno i prva suradnja hip-hop i rock izvođača na ovim prostorima, a koja je nastala u suradnji s pionirom hrvatskog i zagrebačkog repa Renatom Đošićem-Renmanom. Još jedna uspješnica s albuma je rock obrada šansone "Zagrebačkim ulicama" koju je grupa svojom verzijom maksimalno popularizirala. Tijekom godina članovi se mijenjaju iz raznih razloga, tako da je s vremenom kroz bend prodefiliralo puno vrsnih glazbenika. Domagoj Vorberger vokal, frontmen i autor benda članski je jedina konstanta od osnivanja. Godine 2011. za izdavača Croatia Records izlazi album "Mijenjaj stvari" s kojeg se ističu pjesme "Kazalište lutaka" (duet Corto i Mile Kekin), "Ispod zastave plave", "Dobro ti je rekla stara", "Krugovi u žitu", "Pes" i druge pjesme. Od izdavanja do stanke bend je koncertima punio klubove, svirao festivale i snimao video spotove.

Za vrijeme kreativne i sviračke pauze s bendom, Domagoj Vorberger na poziv Borisa Leinera i Miše Hrnjaka postaje član projekta Pozdrav Azri te desetak godina s njima nastupa po pozornicama diljem zemlje i inozemstva. Zajedno u toj postavi uz gitaristu Miljana Bakića pod nazivom Leiner i Hrnjak bend snimaju i singl "Fuj koliko je volim" kojem je autor teksta i glazbe Domagoj Vorberger. Uz navedeno snima par autorskih pjesama sa svojim „cabaret“ bend projektom Hulje te posuđuje glas za popularne crtane filmove, a velika uspješnica mu je dječja televizijska emisija „Tata i ja“ koju snima sa sinom Tristanom u sklopu dječjeg programa HRT-a. Nakon godina hibernacije grupe Corto, Vorberger se udružuje s prijateljem Damirom Trkuljom-Šiljom, današnjim producentom, i kreće sa snimanjem novog materijala u njegovom studiju Purple cat te ponovo okuplja bend. Članovi grupe Corto u novom sastavu su Romana Orešnik-Romchi na bas gitari, Vanja Bilić na ritam gitari, Zoran Smoljanović na bubnjevima, Lucijan Stočić na solo gitari te Domagoj Vorberger vokal benda.

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu