Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

rijekaKompaktnost riječke glazbene scene posebno je istaknuta kroz odličnu obradu grupe Ogledala, pjesme 'Ogledala su oko mene' koju su u novo ruho obukli solisti Medea Market Sindik i Sergej Božić uz pratnju zbora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke. Ova obrada objavljena je na odličnom izdanju „pjesmaRIca“ (Dallas Records, 2021.), albumu na kojemu se nalaze obrade trineast kultnih riječkih pop i rock pjesama, u izvedbama zborova i solista osnovnih i srednjiih škola s područja Rijeke i okolice. Tim je projektom jasno pokazana i povezanost mladosti s odličnom fazom riječkog glazbenog izričaja prikazanom na kompilaciji „Rijeka-Pariz-Teksas“ čiji se značaj i bezvremenost dokazuje i ovom jedinstvenom obradom.

Osvježeni aranžmani i produkcija s potpisom Darka Terlevića (THE SIIDS), u snažnim i iskrenim solističkim izvedbama dvoje talentiranih mladih ljudi, pjesmu 'Ogledala su oko mene' dovela su u aktualna vremena, a svima uključenima stvorile jednu posebnu životnu priču. Zadovoljstvo učinjenim podijelio je i njihov nekadašnji bubnjar i glavni vokal Leo Rumora: "Lijepo je znati da je naša pjesma ostavila neki trag i da se još dan danas vrti i sviđa nekim novim, mladim glazbenim snagama. Ova verzija pjesme i spot samo su potvrda koliko naš grad ima talentiranih i odličnih mladih glazbenika i pjevača! Hvala Vam u ime svih Ogledala!"
Kompilacija "Rijeka-Paris-Texas" realizirana 1987. godine bilo je prvo diskografsko izdanje koje je reflektiralo svu snagu riječke pumpajuće i eksplozivne post-punk i novovalne scene. Kompilacija sadrži snimke sedam riječkih bendova koji su obilježili riječke glazbene osamdesete. Izuzetni procvat punka i novoga vala u Rijeci krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je predstavljao posebnost ne samo unutar tadašnje države nego i u svjetskim okvirima, na žalost nije bio dovoljno diskografski praćen.
U Rijeci se govorilo da "Rijeka-Paris-Texas" bilježi bitne uratke treće faze riječkog novog vala, iz koje su izrasle i neke od današnjih regionalnih rock prvokategornika. Utoliko se može kazati da je "Rijeka-Paris-Texas" bila za Rijeku: ključan diskografski proizvod koji je dokumentirao vitalnost riječke rock-scene, kao što je Paket aranžman dokumentirao beogradsku scenu, a Novi Punk Val rane radove jugoslavenskog punka.
Začetnica "pjesmaRIce" i njezina izvršna urednica je Jelena Fabijan, koja je ovim projektom udružila škole Rijeke i okolice, i koje su zajedničkim snagama ostvarile bolju vlastitu glazbenu budućnost, i ostavile vrijedan trag budućim glazbenim generacijama. Nit vodilja cijelog projekta bila je i, i dalje jest, želja za osvježenjem riječke rock baštine, a najbolje za to upravo su mlade generacije zborova osnovih i srednjih škola koje su dale veliki doprinos približavanju njihovoj i mnogim drugim generacijama, povijest riječke rock i pop glazbe. Ista je situacija sa reizdanjem kompilacije „Rijeka-Pariz-Teksas“ koja je podsjetnik jednog drugačijeg vremena i čvrsti dokaz glazbenog bogatstva i širine jedne generacije od kojih neki i danas rade punom parom.IzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin