INmusic festival 2012

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMGP9045

Kole je u svojoj iznimno zanimljivoj karijeri prošao mnogo toga – već u tinejdžerskim danima je počeo zarađivati novac brojnim gažama na hrvatskoj obali, zatim odlazi u Frankfurt gdje provodi punih osamnaest godina, živi od glazbe, svira u raznim bendovima (Ledeni Zid, Status Cro, Upitnik) te često nastupa kao prateći glazbenik brojnim poznatim hrvatskim pjevačima i pjevačicama. Čitavo to vrijeme (od 1996. godine) radi i na samostalnoj karijeri te nastupa pod familijarnim nadimkom Kole. U Hrvatsku se vraća 2007. godine gdje uspješno nastavlja s glazbenim djelovanjem. Kruna višegodišnjeg autorskog djelovanja je debitantski album “Godine”, koji je objavila Spona 2019. godine.

Godinama ste svirali tuđe pjesme. Koja je razlika između izvođenja vlastitih pjesama i obrada?
Svirati tuđe pjesme je jedna kategorija. Nimalo laka jer je konkurencija ogromna. To je više zanatski posao. Naučiš i sviraš. Iako je i tu bitno prenijeti emociju, dati pjesmi dušu. Pjevati svoje pjesme je puno intimnije, ma kakve pjesme bile. Kako sam ja kantautor, sve sam pjesme sam i napisao pa ih drukčije i doživljavam. Znam par kolega koji također skladaju, a nikad ništa ne snime iz straha od neuspjeha. A ustvari je neuspjeh nti ne pokušati. Jasno da je to povezano i sa izdašnim financijama koje su neophodne za snimanje, desing, marketing.

Sami potpisujete glazbu, tekstove i aranžmane. Je li teško sve raditi sam?
Nije mi teško sam radit glazbu, tekstove i aranžmane. Jer je to u meni i samo je pitanje vremena kad će se prava ideja pojaviti. Nekako mi je najlakše bitI odgovoran za sve. Ali, svakao sam spreman raditi s nekim kome trebaju glazba ili tekst za pjesmu.

IMGP9088

Prihvaćate li sugestije fanova, obitelji, prijatelja ili kolega glazbenika prilikom skladanja pjesama?
Uh, tu sam tvrd, mora sve bit po mome ako se ja potpisujem ispod. Ako pravim pjesmu s nekim, nije problem. Dapače.

Majka Vam je kupila prvu gitaru dok ste još bili dijete, možete li podijeliti tu priču s našim čitateljima?
Da, to je stvarno bila njezina velika gesta. Prije škole u 6. razredu mi je spremala doručak i pitala zašto sam zamišljen.Odgovorio sam joj da sam sanjao da sviram gitaru. Ona je bez riječi naručila gitaru susjedu koji je taj dan dolazio iz Splita. Kad sam se vratio iz škole, gitara me ćekala u sobi. Jedna je majka.

Koliko su važni tekstovi u Vašoj glazbi? Želite li slušateljima prenijeti neku poruku?
Tekstovi su tu da dočaraju atmosferu pjesme. Mogu biti tužni, ljubavni i veseli. Moraju bit podređeni cijelokupnoj poruci pjesme.