INmusic festival 2012

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon što nam je LesserManBasic predstavio svojih 7 presudnih albuma, odlučili smo ga još malo zagnjaviti prije nego večeras zakorači na pozornicu Malog pogona Tvornice kulture sa svojim bendom The Lesser Men kako bi nam odgovorio na neka pitanja vezana uz bend koja nas žuljaju neko vrijeme.

Nedavno ste izdali novi album, "References, Reflections: Revelations", i promovirali ga nizom koncerata, kakva je dosadašnja reakcija publike?
Nismo previše svirali, niti namjeravsmo, ali gdje smo svirali - sumnjam da je itko ostao ravnodušan. ‘Love or leave’, tako mi se to čini.

Koje su pjesme s novog albuma vama za sada najzanimljivije za izvođenje uživo, a na koje publika najbolje reagira?
Sve s novog albuma je zabavno za svirati jer je novo. Možda se ističu Gentlemen in Lingerie i Ghostrwriter, barem meni, jer imam i previše uloga u njima...

Iako su vaša prva dva albuma različita i osjeti se promjena, ipak djeluju prilično kompaktno, slično, dok se posljednji znatnije odmiče od vašeg dosadašnjeg zvuka. Može li se nešto posebno istaknuti kao pokretač te veće promjene i razlike u zvuku na posljednjem albumu?
Ovaj put smo, osim standardne želje za korakom dalje, imali i tu idée fixe koja je potpuno preuzela proces stvaranja. Sve više smo prepoznavali razne reference, isticali ih, događalo se da Neven i ja neovisno napravimo iste pjesme, reflektirali smo neke stare pjesme: ukratko, proces stvaranja muzike je ovaj put vodio nas. Kao onaj bend s robotima, možda bi oni uz dobar algoritam mogli napraviti ovakvu muziku.

Nedavno ste također napunili 5 godina zajedničkog djelovanja. Što biste istaknuli kao osobna najbolja iskustva u tih 5 godina djelovanja?
Počeli smo kao power-trio, promijenili bubnjarku Ladu u Braneta, snimili album, uveli sint, doveli Nevena na gitaru, snimili album, prešli iz Noisy Night u Geenger Records, promijenili basista Denisa u Naru, snimili album... Za sve to vrijeme, usprkos turbulencijama, sa svim uključenim ljudima je bilo super svirati i putovati. Zahvalan sam im na tome.

lesser men 1

Pjesma "California Dreaming Revisited" daje jedan zanimljiv pogled na stari evergreen. Kako i preko koga od vas je došlo do odabira baš te pjesme za obradu?
Ne bih to nazvao obradom. Pjesma ima samo tekstualnu referencu na originalnu CD. Sve ostalo je nešto posve drugo i možda baš ta pjesma najbolje opisuje cijelu ideju oko RRR albuma, da demistificiram: na dijelove teksta The Mamas and the Papas pjevam potpuno drugu melodiju, to bi bile References, nakon toga prerađujemo vlastitu pjesmu, našu proročansku Fantastic Accident (s Vacation Freeze, 2014) i to su Reflections, a ono što izlazi iz zvučnika su svakako nama Revelations!

Povod intervjua je i nastup u Tvornici kulture. Možete li ga najaviti i otkriti neke pojedinosti?
Večeras je svakako prilika da posljednji put vidite Lesser Men u ovom obliku. Sviramo prilično dug set koji je presjek našeg djelovanja kronološki unatrag. Irena Žilić pjeva na 3 pjesme, Sleepyheads sviraju novi album... Nema više karata za Sax... Što je ostalo?

Kakvi su vam koncertni planovi za ostatak 2020. godine?
Idemo natrag u maternicu, na križ, u prajuhe... Pa se vidimo kasnije...