INmusic festival 2012

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

uptown cool

Big Harp George remains an absolute master of the chromatic  harmonica, blowing brilliantly sculpted, richly melodic solos and obbligatos throughout... - Lee Hildebrand, Living Blues.

Ovo je samo jedan od ponajboljih opisa svirke majstora ''usnjaka'' Big Harp Georgea i onoga što vas očekuje na njegovom novom studijskom albumu "Uptown Cool", kojeg je 16. srpnja objavila Blues Mountain Records uz svjetsku promociju Frank Roszak Radio Promotions.

Gotovo punih 57 minuta Big Harp George (vokal i usna harmonika) uz podršku ''strašne'' ekipe glazbenika – Chris Burns (klavijature), Alexander Pettersen (bubnjevi), Joe Kyle (bas), Kid Andersen (bas gitare, gitare i udaraljke), Little Charlie Baty (gitare) Loralee Christensen i Derick Hughes (vokali), Michael Peloquin (saksofoni), Mike Rinta (trombon i tuba) i D’Mar (udaraljke) – ponudio nam je doista impresivan blues album.

Ovdje se ne radi samo o prezentaciji neke vrste bluesa, već se ovdje radi o implementaciji ovog glazbenog stila u sasvim novom ozračju. Slušate li r&b, latino, soul, r'n'r , ''jazzy'' glazbu i svemu tome dodate preljev od doista prvorazrednog bluesa, e to je cjeloviti glazbeni izričaj ovog nevjerojatnog glazbenika i njegove''strašne'' ekipe .

Od kada je 2014. ''uletio'' na svjetsku blues scenu svojom impresivnom svirkom ''chromatic harmonice'', a koju smo dobili na njegovom tadašnjem albumu "Chromaticism", Big Harp George nije posustao, niti se uspavao, dapače! On ide dalje, stalno nastupa, stalno prati što se zbiva na blues sceni i surađuje s doista izuzetnim glazbenicima. Naravno, to je njegovu glazbu diglo na još veću razinu i dalo joj je određenu težinu, koja u sebi ima onu odrednicu što tu njegovu svirku naziva "Blowin’ Like Hell.”

Sada je pred nama njegov novi studijski album, na kojem se osjeća ta impresivna svirka svih već spomenutih glazbenika, predvođenih izuzetnim Big Harp Georgeom. Da, ovdje čujemo kako se svih 12 pjesama izvode s puno osjećaja, ali u konačnici sve se to svodi na jednu neopterećenu, opuštenu glazbenu igru, koja jednostavno zato daje upravo ovakve, nevjerojatne rezultate. Nema dvojbe, album i ono što nam nudi stvarno zvuči odlično. Teško mi je izdvojiti bilo koju pjesmu, naime, sve su doista odlične, snažne, efektne i strašno slušljive.

Big Harp George sa svojih novih 12 pjesama itekako jasno i čvrsto opisuje svoj primarni glazbeni izričaj. On nam bez imalo ustezanja predaje svoje nepatvoreno viđenje blues prezentacije u svim glazbenim sferama, bilo da se radi o tradicionalnoj blues formi ili se sve vrti oko modernih blues ritmova i forme.

U tih gotovo 57 minuta George snažno podupire sve ono u što duboko vjeruje,a rezultat svega je ovaj izvrsni album, s kojeg pršti blues, s kojeg nam dolaze svi oni poznati tonovi, ali koji kao da su dobili neko novo ruho. Doista, na albumu nema ništa sporno, niti vokali, niti glazbeni predlošci a niti svirka koja u svakom segmentu doslovno inervira slušatelja i bezuvjetno vas potiče da tražite još i još i samo tražite... dajte još! Istovremeno brojni uvaženi glazbeni kritičari daju ovom novom albumu atribut remek-djela a vjerujte za to ima puno valjanih razloga.

Naravno, u prvom planu je ''usnjak'' Big Harp Georgea, koji je oplemenjen doista različitim utjecajima Memphis/New Orleans glazbe, ali ima tu i brazilskog jazza i naravno pravo brdo uvijek nadahnutog Chicago bluesa. Svojom izvrsnom svirkom kromatičnog ''usnjaka'' Big Harp George svakako ispisuje bogate stranice ovog glazbenog stila 21. stoljeća i samim time stavlja ga na pravo mjesto blues u američkoj popularnoj glazbi.

Big Harp George je blues glazbenik koji nam dolazi iz zaljeva San Francisca, on je pjevač i svirač kromatske usne harmonike. Taj svoj jedinstveni stil Big Harp George gradio je na ostavštini  Georgea "Harmonica' Smitha,  Williama Clarkea i drugih, ali ono što je važno za istaknuti jest da je došao do svog unikatnog stila čije su odlike urbana, moderna forma, presvučena ''jazzy'' pokrovom s doziranim uporabnim i osjetljivim elementima soula pa na kraju ta sofisticiranost uopće nije upitna. Dapače!

I stoga nije čudno kada mu njegovi kolege daju ovakve ocjene: 'One of the best chromatic harp players in the world!'— Fabrizio Poggi iz Appaloosa Records, Italija

'This is 21st century West Coast blues, and it swings like hell. It’s a fresh sounding, contemporary record shaped by the sounds of the great American musical heritage.' - Otis Grand iz MainGate Records, V. Britanija

PREPORUKA:
Nema nikakve sumnje, "Uptown Cool" Big Harp Georgea doista je 'strašan' CD! Ne samo što je sjajan album, već cijela ta ''furka'' snažno ukazuje da je George nevjerojatan harpist a ovaj njegov kromatski stil je zaista jedinstven na svjetskoj blues sceni.

Mnogi već ovaj album svrstavaju među najbolja ostvarenja u ovoj godini i zato, ako već niste, obavezno provjerite novi studijski album"Uptown Cool" Big Harp Georgea!

Više o svemu saznajte na:
www.bigharpgeorge.com
www.facebook.com/BigHarpGeorge
www.frankroszakpromotions.com

Popis pjesama:

1. Down to the Rite Aid/ 5:12
2. Internet Honey / 4:31
3. Alternative Facts /5:27
4. I Wanna Know/ 4:01
5. Nobody’s Listening/ 5:10
6. In the First Place/ 4:18
7. Standing in the Weather/ 4:04
8. Bulletproof/ 4:39
9. Cold Snap By the Bay/ 5:52
10. Just Calm Yourself /3:43
11. Uptown Cool /4:06
12. Lord Make Me Chaste/ 5:48

(Blues Mountain Records / FRRP)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike