INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1954. Muddy Waters je u Chicagu snimio ‘Hoochie Coochie Man’, jednu od danas njegovih najprepoznatljivijih pjesama. Ovaj blues standard napisao je Wille Dixon, tada skladatelj za Chess Records. Njegov riff i ritam ‘posudio’ je Bo Diddley za svoju pjesmu ‘I’m a Man’, a od tada ta praksa postaje uobičajen za mnoge blues i rock glazbenike. Rock and Roll Hall of Fame je pjesmu uvrstila među 500 pjesama koje su ‘oblikovale rock and roll’, a Rolling Stone ju je svrstao na 226. mjesto najboljih pjesama svih vremena.

Događaji

1955. 'Rock Around the Clock', benda Bill Haley and his Comets, ušao je na britanski listu singlova po prvi puta. Originalni puni naslov pjesme glasio je: "We're Gonna Rock Around the Clock Tonight!".

1972. David Bowie je objavio singl 'Changes'. Pjesma je dosegla broj 49 na britanskoj i 41 na američkoj listi singlova. Ovo je posljednja pjesma koju je Bowie izveo u živo prije umirovljenja od nastupa 2006. godine kada se pridužio Alicii Keys u New Yorku u Hammerstein Ballroomu.

1980. Pink Floydi su objavili 'Another Brick In The Wall (Part 2)' u SAD-u. Pjesma je došla na broj 1 liste singlova u SAD-u i UK-u. Bio je to prvi i jedini broj 1 singl grupe. Singl je dosegao broj 1 u mnogim drugim državama diljem svijeta, uključujući i Njemačku, Australiju i Italiju.

1987. Elton John se u Sydneyu podvrgnuo operaciji glasnica, zbog kojih je morao otkazati sjevernoameričku turneju. Kasnije je tvrdio da mu je operacija osnažila glas te ga učinila rezonantnijim.

1993. R.E.M. su održali koncert za Greenpeace u 40 Watt Club-u u Athensu, Georgia, inače mjestu gdje je bend osnovan. U publici je bilo svega 500-injak ljudi, a sve je snimljeno pomoću pokretnog studija na solarno napajanje.

1994. Oasis su u Walesu počeli snimati svoj debitantski album ‘Definitely Maybe’. Kada je izašao u kolovozu iste godine, bio je najbrže prodavani album svih vremena u Britaniji, a do danas je prodan u ukupno 12 milijuna primjeraka.

2006. vjenčali su se pjevačica Pink i vozač motokrosa Carey Hart, a među uzvanicima je bila i Lisa-Marie Presley.

Objavljeno

1971. u SAD-u je objavljen drugi studijski album grupe Black Sabbath, ‘Paranoid’. Svoje britansko izdanje je doživio u rujnu prethodne godine. Album se isprva trebao zvati ‘War Pigs’, no zbog aluzija na tada vođeni Vijetnamski rat album je nazvan po pjesmi ‘Paranoid’. Jedini je album grupe do posljednjeg, ‘13’, koji je došao do vrha britanske ljestvice albuma. Osim naslovne pjesme, sadrži i hitove grupe poput spomenute ‘War Pigs’ i ‘Iron Man’. Guitar World ga je svrstao na 6. mjesto svoje liste najboljih gitarskih albuma svih vremena.

paranoid

Rođeni

1937. Paul Revere, klavijaturist američkog rock sastava Paul Revere And The Raiders, koji je 1971. imao singl na američkom broju 1, "Indian Reservation", plus 14 drugih singlova na američkom top 30. Paul je preminuo 2014.

1942. Danny Williams, južnoafrički pjevač. Prozvan je ‘britanskim Johnnyjem Mathisom’. Najpoznatiji je po obradi pjesme ‘Moon River’, koja je krasila vrh britanske ljestvice singlova 1961. Preminuo je od posljedica raka pluća 2005. godine.

1944. Mike McGear, engleski izvođač i fotograf, mlađi brat Paula McCartneyja. Sa glazbenim triom,The Scaffold je 1968. imao prvi božićni singl na britanskom broju 1, "Lily The Pink". McGear je skladao sljedeći najveći hit benda, "Thank U Very Much".

1945. Dave Cousins, kantautor engleske folk rock grupe The Strawbs. Osnovani su 1964. kao Strawberry Hill Boys, dok su osnivači bili na koledžu St Mary's Teacher, Strawberry Hill, London. Strawbs su 1973. postigli dva hita, singl na britanskom broju 2, "Part Of The Union" i hit na britanskom broju, "Lay Down".

1946. Andy Brown, bubnjar engleske beat skupine The Fortunes, s kojom je 1965. imao singl na britanskom broju 2 i američkom broju 7, "You've Got Your Troubles", kao i hitove "Here It Comes Again" i "Storm In A Teacup".

1948. Kenny Loggins, rođen kao Kenneth Clark Loggins, američki glazbenik. U početku karijere bio je dio dua Loggins&Messina, a krajem 70-ih se upušta u samostalnu karijeru, pretežno u soft rock izričaju. Uspjeh karijere postigao je skladanjem za film ‘Footloose’ iz 1984. Soundtrackovi su mu bili toliko uspješni da je ubrzo zaradio nadimak ‘King of the Soundtracks’.

1959. Kathy Valentine, basistica američke rock skupine The Go-Go's, koja je 1982. imala singl na američkom broju 2, "We Got The Beat".

1972. Taja Sevelle, američka pjevačica. Prvi put se pojavila na albumu iz 1985. "Around The World In A Day" benda Prince And The Revolution, pjevajući prateće vokale u pjesmi "The Ladder". Sevelle je 1988. godine postigla solo singl na britanskom broju 7, "Love Is Contagious".

1974. John Rich, basist i vokal američke country grupom Lonestar, koja je 2000. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 21, "Amazed". Lonestar je uvrstio više od 20 singlova na ljestvici Hot Country Songs, uključujući 9 koji su dosegli 1. mjesto.

1978. Jeronim Jerko Marić, hrvatski glazbenik, glazbeni producent, kantautor, skladatelj, aranžer, ton-majstor i humanitarac. Osnivač je rock sastava Flare i Adastra, djelatnik Hrvatske radiotelevizije i utemeljitelj humanitarne udruge "Zvuk Svjetlosti" koja diljem Hrvatske organizira edukativne i humanitarne koncerte.

Preminuli

2020. Neil Peart, bubnjar i tekstopisac kanadskog rock benda Rush, preminuo je od raka mozga u dobi od 67 godina. Smješten je na 4. mjesto Rolling Stoneove liste najboljih bubnjara svih vremena. Bio je poznat po svojoj tehničkoj stručnosti i nastupima uživo.



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu