INmusic festival 2012

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

bottom line club

1974. otvoren je klub The Bottom Line u New Yorku. Klub je tijekom trideset godina ugostio mnoge velikane popularne glazbe, a Lou Reed je tamo snimio album ‘Live: Take No Prisoners’. Klub je bio poseban i po tome što se u njemu nije smjelo pušiti.

Događaji

1956. Screamin’ Jay Hawkins snimio je svoju danas najpoznatiju pjesmu, ‘I Put a Spell on You’. Kontroverzna pjesma postala je još zagonetnija kada je upravo na 44. godišnjicu njezina snimanja autor preminuo. Hawkinsovo izvođenje ove pjesme uživo postao je temelj za kasniji razvoj tzv. shock-rocka. Obradili su je Dr. John, Alice Cooper, Eric Burdon, Screaming Lord Sutch, Warren Zevon, Arthur Brown, Black Sabbath, Ted Nugent, George Clinton, The Butthole Surfers, Creedence Clearwater Revival, The Cramps, Marilyn Manson i mnogi drugi.

1956. Dean Martin bio je na prvom mjestu britanske liste singlova pjesmom 'Memories Are Made Of This'. Pjesmu su obradili: The Everly Brothers, Johnny Cash, Frank Sinatra i The Driffters.

1961.

‘Shop Around’ The Miraclesa postao je prvi singl etikete Motown koji se prodao u milijun primjeraka. Ujedno je bio i broj jedan na Billboardovoj R&B ljestvici. U idućih deset godina prodan je u još šest milijuna primjeraka.

1964. The Beatlesi su se iz Washingtona u New York City vratili vlakom kako bi održali još dva nastupa u Carnegie Hallu u sklopu svoje prve američke turneje. Zbog velikog interesa za koncert, oko pozornice su morale biti postavljene i dodatna sjedeća mjesta. Cijene ulaznice kretale se od 1,65 do 5, 50 američkih dolara. Izveli su svoj 25 minutni nastup, ali koncert nije sniman zbog ograničenja njihova američkoga izdavača.

1967. nakon što je policija napravila raciju u ‘Redlands’, engleskom domu Keitha Richardsa, pronađene su kojekakve zabranjene supstance te su Richards i Jagger optuženi za njihovo posjedovanje. S njima je bila i Marianne Faithfull. Cijeli incident smatrao se namještaljkom.

1969. pjesma '(If Paradise Is) Half As Nice' Amena Cornera bila je na broju 1 britanske liste singlica i ostala jedini Cornerov britanski broj 1. Pjesma je prvotno ponuđena grupi The Tremeloes kako bi njihov singl, ali su je odbili.

1972. ‘Let’s Stay Together’ Ala Greena našla se na vrhu američke ljestvice singlova. Skinuta je s istoimenog albuma, a časopis Rolling Stone ju je proglasio 60. najboljom pjesmom svih vremena.

1976. u londonskom klubu Marquee nastupili su Eddie & the Hot Rods, a predgrupa su im bili The Sex Pistols, koji su održali svoj prvi, debitantski nastup.

1977. grupa The Police je u londonskom Pathway Studiju za samo 150 funti snimila svoj prvi singl, pjesmu 'Fall Out'. Kao singl na kojemu je na B-strani bila pjesma "Nothing Achieving", objavljena je u svibnju 1977. godine. Inače, pjesma se nije pojavila niti na jednom njihovom studijskom albumu, već samo na nekim kompilacijama i albumima uživo („Message in a Box: The Complete Recordings”, „The Police” i ”Live!”)

1977. Blondie, Tom Petty & The Heartbreakers i the Ramones nastupili su u klubu „Whisky a Go Go” u Los Angelesu. Kultni klub otvoren je još 1964., a dobio je naziv po prvoj diskoteci otvorenoj u Parizu još 1947. godine. Od 12. rujna 2016. 'Whiskey a Go Go' pokrenuo je svoj službeni TV kanal na Roku Connected te tako počeo uživo emitirati nastupe mnogih grupa.

1997. David Bowie je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

1997. U2 su održali konferenciju za medije na odjelu donjeg rublja dućana Kmartt u Greenwich Villageu na Manhattan, te tako medijski najavili svjetsku Pop Mart turneju. Početak turneje najavljen je za 25. 4. 1997. (Whitney) i trajala do 21. 3. 1998. (Johannesburg). Tijekom turneje nastupili su i u Sarajevu na stadionu Koševo 23. 9. 1997.

1997. Snoop Doggy Dogg i Sean "Puffy" Combs su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji pozvali na okončanje rap rivalstva istočne i zapadne obale koje je odnijelo život Tupaca Shakura. "Djeca diljem svijeta gledaju", rekao je Snoop, reper s Long Beacha Snoop. "Pozivom na primirje dajemo im priliku da za nešto mogu živjeti." Politika popuštanja nije spriječila pojavu daljeg nasilja. Za manje od mjesec dana u pucnjavi je ubijen The Notorious B.I.G.

2000. album „Voodo” američkog multiinstrumentalista D'Angela zamijenila je „Supernatural” Carlosa Santane na prvom mjestu američke ljestvice albuma. Ondje se zadržao dva tjedna, dok se na istu poziciju ponovno nije vratio „Supernatural”.

2003. John Densmore, bivši bubnjar grupe The Doors, pokrenuo je sudsku parnicu protiv Raya Manzareka, klavijaturiste Robbya Kriegera zbog kršenja ugovora, zlouporabe zaštitnog znaka te nelojalne konkurencije, s obzirom da su se navedena dva člana grupe udružila s Ianom Astburyem, pjevačem grupe Cult te Stewartom Copelandom, bivšim bubnjarem grupe Police radi nastupa pod imenom "The Doors". Densmore je kazao: „Ne biste se smjeli zvati The Doors ako pjeva itko drugi tko nije Jim Morrison." Promijenili su naziv u The Doors of 21 Century.

2007. tijekom tiskovne konferencije u Whisky a Go Go klubu u Zapadnom Hollywoodu, Sting je potvrdio da će se grupa The Police ponovno okupiti. Bend je najavio svjetsku turneju, koja počinje 28.5.2008. u Vancouveru u Kanadi. Kao predgrupa nastupao je sastav Fiction Plane, kojega je predvodio Stingov sin Joe Sumner.

2009. fotografija nage pjevačice Madonne, snimljena 1979, prije nego je postala popularna, prodana je na javnoj dražbi za 37,500 dolara. Crno-bijela fotografija prikazuje dvadesetogodišnju plesačicu Louise Veronicu Ciccone, a nastala je u vrijeme kada je pokušavala proslaviti se u New Yorku.

2009. tijekom koncerta Paula Simona u Beacon Theatreu u New Yorku, obožavatelje je iznenadio poseban gost Art Garfunkel, koji je sa Simonom odpjevao tri pjesme.

2016. američki rock bend Ween odsvirao je prvi od tri povratnička koncerta u Broomfieldu, Colorado. Prvobitno su na rasporedu samo dva (12. i 13. veljače), ali je potražnja za ulaznicama bila velika pa su mu pridodali još jedan nastup 14. veljače. Ovo je označali službeni povratak Weena nakon raspada grupe koji se dogodio prije skoro četiri godine.

2017. Adele je bila najveća pobjednica 59. dodjele nagrada Grammy s čak 5 osvojenih nagrada, uključujući i one za album godine, snimku godine i pjesmu godine za svoj hit 'Hello'. Time je Adele postala prvi glazbenik/ca koji je osvojio nagradu u sva tri glavna područja dva puta. Prvi put joj je ovo pošlo za rukom 2012. godine. Album „Blackstar” Davida Bowie osvojio je Grammya u kategorijama najbolje rock izvedbe, alternativnog glazbenog albuma, najbolje rock pjesme i najboljeg dizajna.

2018. Glenn Tipton, gitarist grupe Judas Priest objavio je da više neće ići na turneje uslijed posljedica Parkinsonove bolesti koja mu je dijagnosticirana 2008. godine. Zamijenio ga je Andy Sneap.

Objavljeno

1977. grupa Pink Floyd objavila u SAD-u- svoj 10. studijski album „Animals”. Konceptualni album inspiriran „Životinjskom farmom” Georgea Orwella, dosegnuo je 3. mjesto ljestvice albuma.

1992. objavljen je 'Selected Ambient Works 85-92', prvi album Aphexa Twina koji se danas smatra osnovom moderne elektronske glazbe. New Musical EXpress ga je proglasio 92. najboljim albumom svih vremena, a FACT najboljim albumom 90-ih godina.

2013. "By Crooked Steps", drugi singl s albuma „King Animal” grupe Soundgarden. Video za ovu pjesmu režirao je Dave Grohl.

Rođeni

1939. Ray Manzarek, rođen kao Raymond Daniel Manczarek Jr., američki klavijaturist, producent i autor, najpoznatiji kao suosnivač grupe The Doors. Jedan je od najutjecajnijih rock klavijaturista svih vremena. Glazbenik poljskog porijekla na fakultetu je sreo Jima Morrisona te su zajedno osnovali The Doors. Nakon raspada grupe 1973. svirao je u sastavu Nite City te surađivao s Phillipom Glassom, Iggyjem Popom i Echo & the Bunnymen. Preminuo je 2013. u Njemačkoj.

rm

1942. Rick Frank, bubnjar grupe Elephant's Memory koja je radila s Johnom Lennonom na njegovom albumuon "Some Time In New York City" iz 1972 te bila bend Johna Lennona i Yoko Ono od kraja 1971. do 1973. Za koncertne nastupe s Lennonom i Ono bili su poznati kao Plastic Ono Elephant's Memory Band.

1945. Joe Schermie, basista grupe Three Dog Night, poznatoj po obradi pjesme Randya Newmana 'Mama Told Me Not To Come'.

1949. Stanley Knight, solo gitarist grupe Black Oak Arkansas. Vrhunac popularnosti ostvarili su 1970-ih sa svoja četiri albuma na top listama izdanih u tom desetljeću. Njihov stil su obilježavale naglašene gitare, hrapav glas i ludorijame na pozornici pjevača Jima "Dandyja" Mangruma.

1950. Steve Hackett, gitarist grupe Genesis (1971.-1978.). Prije nego što se odlučio na solo karijeru, Hackett je sudjelovao na šest studijskih albuma Genesis, tri live albuma, sedam singlica i jednom EP-ju. Uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Genesisa 2010. godine.

1952. Michael McDonald, američki kantautor, najpoznatiji kao pjevač Doobie Brothersa od 1976. do 1982. i prateći vokal te klavijaturist Steely Dan.

1956. Brian Robertson, škotski gitarista i član rock grupe Thin Lizzy, (hit singl 'Whisky In The Jar'). Također je bio i član grupa Motorhead i Wild Horses.

1958. Omar Hakim, bubnjar grupe Weather Report. Kao studijski glazbenik surađivao je s Davidom Bowiejem, Foo Fightersima, Stingom, Madonnom, Dire Straitsom, Journey, Kate Bush, Georgeom Bensonom, Milesom Davisom, Daft Punkom, Mariah Carey, The Pussycat Dolls, Davidom Lee Rothom i Celine Dion.

1959. Per Gessle, švedski kantautor i gitarista u grupi Roxette, najpoznatijoj po super hitu 'It Must Of Been Love'. Procjenjuje se da su Roxette prodali više od 75 millijuna ploča diljem svijeta.

1966. Gary Whelan, bubnjar mančesterske grupe Happy Mondays, koja je 1990. singlom 'Step On'. Osvojila peto mjesto britanske ljestvice singlica.

1966. Paul Crook, američki gitarist koji je surađivao s Meatom Loafom te grupama Anthrax i Sebastian Bach.

1968. Chynna Phillips, pjevačica grupe Wilson Phillips, koja je poznata po hit singlu "Hold On" iz 1990. Singl se popeo na prvo mjesto američke i šesto britanske hit ljestvice. Phillips je kći Michelle Gilliam iz grupe Mamas And The Papas.

1970. Jim Creeggan, basist Barenaked Ladies, kanadskog rock benda poznatog po singlu "One Week" iz 1998., s kojim su osvojili na 1. mjesto liste singlova u SAD-u te 5. u Britaniji.

1978. Brian Chase, bubnjar grupe Yeah Yeah Yeahs. Njihov singl 'Gold Lion' bio je na 18.-om mjestu britanske ljestvice.

1988. Mike Posner, američki glazbenik. Njegov hit 'I Took a Pill in Ibiza' iz 2016. dosegao je sam vrh lista singlica u čak 27 zemalja diljem svijeta, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Preminuli

1976. Sal Mineo (r. 1939.), glumac i pjevač koji je uz Jamesa Deana glumio u filmovima „Div” i „Buntovnik bez razloga”. Ubio ga je psihički poremećen napadač. Kao pjevač, Mineo je imao nekoliko hitova, uključujući "Start Movin' (In My Direction)", koja je 1957. dosegla deveto mjesto američke hit ljestvice.

2000. Screamin’ Jay Hawkins, rođen kao Jalacy Hawkins 1929., američki blues glazbenik i glumac. Jedan je od pionira tzv. shock-rocka. U mladosti je bio boksač, a karijeru mu je obilježila pjesma ‘I Put a Spell on You’. Albume i filmove snimao je do svoje smrti 2000. godine. Ženio se čak šest puta.

2005. Sammi Smith country glazbenik je preminuo u Oklahoma Cityu, Oklahoma u dobi od 61 godine.

2017. Alwin Lopez 'Al' Jarreau, američki glazbenik. Najpoznatiji je po svom albumu "Breakin' Away" iz 1981. te temi iz serije "Moonlighting". Bio je jedan od glazbenika koji su pjevali humanitarnu pjesmu Michaela Jacksona i Lionela Richiea "We Are The World". Dobitnik je sedam nagrada Grammy.

aj

Al Jarreau u Opatiji 2010., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu