INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

beatles wig

1964. britanska kompanija otpremila je brodom u Ameriku pola tone perika nalik na frizure Beatlesa. Na novinarski upit kako se osjeća zbog toga što tinejdžeri imitiraju njihove frizure noseći perike, John Lennon je odgovorio: "Ne imitiraju nas zato što mi ne nosimo perike Beatlesa".

Događaji

1972. Harry Nilsson zasjeo je na prvo mjesto američke liste singlova hitom "Without You". Tamo se zadržao 4 tjedna.

1977. Leo Sayer dosegao je svoj jedini britanski broj 1 pjesmom Aleberta Hammonda i Carole Bayer Sager "When I Need You".

1977. Manfred Mann's Earth Band dosegli su broj 1 pjesmom Brucea Springsteena "Blinded By The light".

1982. Ozzy Osbourne je uhićen u San Antoniu, Texas, zbog uriniranja u Alamu. U trenutku uhićenja Ozzy je nosio haljinu jer mu je njegova supruga sakrila svu odjeću kako bi ga spriječila da izađe van. Sankcija Ozzyu za ovaj prekršaj je trajna zabrana sviranja u San Antoniu.

1983. Kajagoogoo dosegli su broj 1 britanske top liste singlom "Too Shy". Pjesma je, osim u britaniji, 5 tjedana bila na broju 1 njemačke liste singlova, ušla je u top 5 švirarske, švedske, austrijske i nizozemske liste singlova.

1992. Guns n' Roses održali su prvi od tri koncerta u Tokyo Domeu u Tokyu u sklopu "Use Your Illusions" turneje. Kapacitet ovog bejzbol stadiona je 55.000 sjedećih mjesta.

1994. Mariah Carey dosegla je svoj prvi britanski broj 1 hit singlom "Without You".

1995. Roxette su postali prvi zapadni bend koji je održao koncert u Pekingu nakon Georgea Michaela 1984. godine koji je pjevao u povodu kineske nove godine.

2008. u anketi Q magazina i HMV-a dva izdanja grupe Oasis izglasana su za najbolje britanske albume ikada. Riječ je o albumima Defenitely Maybe (1. mjesto) i (What's the Story) Morning Glory (2. mjesto). Na trećem je mjestu bio OK Computer grupe Radiohead, četvrto mjesto je pripalo Revolveru grupe Beatles dok je peti bio istoimeni album Stone Rosesa. Lista je uključivala 50 albuma, na kojima se našlo 5 izdanja Beatlesa. U anketi je sudjelovalo 11.000 ljudi.

2015. frontman Iron Maidena, Bruce Dickinson, podvrgnut je tretmanu malog kancerogenog tumora koji mu je pronađen na jeziku.

Rođeni

1924. Lee Marvin, američki filmski i televizijski glumac, koji je 1970. godine imao singl na britanskom broju 1, "Wand'rin Star", preuzetom iz filma "Paint Your Wagon". Istaknuta televizijska uloga koju je Marvin odigrao bila je uloga detektiva poručnika Franka Ballingera u kriminalističkoj seriji M Squad (1957. – 1960.). Marvin je preminuo 1987.

1940. Smokey Robinson, američki pjevač, tekstopisac, producent i bivši izvršni direktor. Sa grupom The Miracles je 1970. imao singl na britanskom i američkom broju 1, "The Tears Of A Clown". Kao solo umjetnik, Robinson je 1981. imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 2, "Being With You". Postao je potpredsjednik Motown Recordsa 1972. Tijekom svoje 50-godišnje glazbene karijere, Robinson je sakupio više od 4000 pjesama.

1946. Pierre Van Den Linden, bubnjar nizozemskog progresivnog rock benda Focus, koji je 1973. imao singl na britanskom broju 4, "Sylvia", i iste godine singl na američkom broju 9, "Hocus Pocus".

1948. Tony Iommi, engleski gitarist i skladatelj, najpoznatiji kao suosnivač i prvi gitarist heavy metal grupe Black Sabbath, čiji je bio jedini stalni član od osnutka do raspada. Iommi, koji je sin talijanskih useljenika, gitaru je počeo svirati u pubertetskoj dobi. Nakon što je sa 17 godina izgubio vrške dva prsta desne ruke u nesreći u tvornici, uspio je nastaviti svirati. Iommi je općenito priznat kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih rock gitarista. Prema glazbenom kritičaru Gregu Pratu, "Iommi je jedan od samo dva gitarista (drugi je Jimmy Page iz Led Zeppelina) koji si mogu pripisati zasluge za mamutske rifove heavy metala." (izvor: hr.wikipedia.org)

1950. Andy Powell, gitarista engleskog prog rock sastava Wishbone Ash.

1957. Falco, austrijski glazbenik, umjetničkog imena Falco. Bio je jedan od najznačajnijih glazbenika u povijesti Austrije. Falco, bio je austrijska pop, rock i hip-hop zvijezda. Prodano je više od 60 milijuna primjeraka njegovih albuma. Njegova pjesma "Rock me Amadeus" dospjela je na Billboard Hot 100 top-ljestvicu među prvih deset najslušanijih pjesama. S tim je jedini Austrijanac koji je ušao u američke glazbene ljestvice. (izvor: hr.wikipedia.org)

1960. Momčilo Bajagić-Bajaga (Bjelovar, 19. veljače 1960.), srpski rock pjevač. Glazbenu karijeru započeo je s 14 godina, 1974., i to kao pjevač u sastavu TNT. Krajem 1978. godine započinje karijeru kao ritam gitarist Riblje čorbe. Za istu je napisao nekoliko hitova. U Ribljoj čorbi je ostao do do 1984. godine, kada započinje solo karijeru, koja traje i danas. Prvi samostalni nastup imao je u zagrebačkom klubu Kulušić 12. travnja 1984. godine. Od ranih 1980-ih, Bajaga je frontmen sastava Bajaga i instruktori, jednog od komercijalno najuspješnijih srpskih pop-rock sastava svih vremena. Veći dio života proveo je živeći i radeći u Zemunu.

bajaga

1963. Henry Samuel, poznatiji kao Seal, britanski pjevač i tekstopisac nigerijskog podrijetla. Njegovo ime Olusegun znači "Bog je pobjednik". Svoje poznate ožiljke na licu dobio je posljedicom autoimune bolesti. Godine 1991. je imao singl na britanskom broju 2, "Crazy", i 1995 singl na američkom broju 1 i britanskom broju 5, "Kiss From A Rose". Njegov istoimeni album iz 1991. je proveo 65 tjedana na britanskoj ljestvici. Seal je tijekom svoje karijere osvojio više nagrada, uključujući 3 nagrade Brit; osvojio je nagradu za najboljeg britanskog muškarca 1992., kao i 4 nagrade Grammy i MTV Video Music Award.

1975. Daniel Adair, bubnjar kanadskog rock benda Nickelback koji je jedna od komercijalno najuspješnijih kanadskih grupa s više od 50 milijuna prodanih albuma diljem svijeta. Adair se pridružio Nickelbacku 2005. Prije toga je bio budnjar američkog rock sastava 3 Doors Down.

Preminuli

1980. Bon Scott, rock pjevač, najpoznatiji po nastupima u sastavu AC/DC, U Kirreimuiru je živio do svoje 6 godine. Sa svojom obitelji preselio se u Australiju. S 15 godina izbacili su ga iz škole u Perthu. Prvi bend zvao mu se The Spektors, a kasnije je osnovao The Valentines u kojem je svirao i George Young, brat Angusa i Malcolma. U Sydneyu upoznaje ekipu iz AC/DC-a. Glavni likovi u bendu bili su Angus i Malcom Young, a ostatak: Peter Clark - bubnjevi, Rob Bailey - bas i Dave Evans - vokal. Dave Evans, pod utjecajem tadašnjih glam & glitter pjevača, počeo je glumiti zvijezdu i oholo se ponašati prema bendu, pa su ga prgavi Škoti (Angus i Malcolm) izbacili iz benda. Na njegovo mjesto dolazi Bon Scott. S grupom AC/DC snimio je 8 albuma. Bon Scott bio je alkoholičar. Jedne noći (19.2.1980.) se napio i zaspao u prijateljevom autu u Londonu. Ugušio se od alkohola, a pronašli su ga mrtvog tek iduće jutro. Pokopan je u Australiji. Pet mjeseci nakon Scottove smrti, s novim pjevačem Brianom Johnsonom, AC/DC snimili su album Back in Black, na kojem se nalaze pjesme "Hells Bells" i "Back in Black", posvećene preminulom pjevaču. (izvor: hr.wikipedia.org)

2021. Đorđe Balašević (Novi Sad, 11. svibnja 1953. - Beograd, 19. veljače 2021.), srbijanski kantautor, pjesnik, redatelj i glumac poznat po svojim baladama i šansonama. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. započeo je solističku karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma. Glumio je u nekoliko TV-serija, za koje je pisao i glazbu. 

djole

Đorđe Balašević u Zagrebu 2016., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici