Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SebadohSebadoh, pionir prvog vala „indie“ glazbe, ove srijede nastupio je u malom pogonu Tvornice Kulture. Iako poznatiji kao bend u kojem svira Lou Barlow, član legendarnih Dinosaur Jr, Sebadoh je sagradio sasvim respektabilnu karijeru na sceni svojim lo-fi zvukom, pa je tako činjenica da po prvi put stižu u našu regiju rezultirala prepunim malim pogonom Tvornice. Novinar Radio Studenta, Tim Hrvaćanin, dobio je priliku popričati sa Barlowom, a mi transkribirani tekst prenosimo u cijelosti.

 

Iako se nikad niste raspali, prošlo je petnaest godina od albuma „The Sebadoh“ do aktualnog „Defend Yourself“. Koji je uzrok tolikoj pauzi?
Negdje tamo 2000. ili 2001. uzeo sam pauzu od sviranja općenito. Nijedan od mojih bendova u tom trenu nije bio baš u najboljoj fazi. No, od 2003., Sebadoh aktivno nastupa uživo. Nismo izdali ploču skoro pa punih petnaest godina, što je ogromna stanka, i kad razmislim, zbilja nemam pojma zašto nismo.

Što vam je bila inspiracija za stvaranje nove ploče?
Mislim da je svaki album od Sebadoha na neki način tranzicija u naše osobne živote, a glavni razlog za napraviti novi album je prilika da te nove stvari sviramo uživo i na taj način stvorimo neko novo iskustvo za sebe, a i za publiku ispred nas.

Koja ti je misao glavna vodilja kad pišeš tekstove?
Hm, neka lekcija koju sam naučio o životu. Uvijek pokušavam kroz tekstove opisati što doživljavam i valjda na taj način naći smisao svome življenju.

Slušaš li koji radio i misliš li da radio danas kao medij može podučiti mlade novim zvukovima koje možda ne znaju?
Budući da sada živim u Los Angelesu, stalno slušam KXLU i preko njih otkrivam gotovo svu novu glazbu koju volim. Mislim da novi formati poput internetskog radia nemogu zamijeniti ovaj klasični zemaljski u potpunosti. Kao klinac sam odrastao na studentskim radijskim postajama, Massachussets je prepun fakulteta pa tako i studentskih radija i tamo sam otkrio gotovo svu glazbu koja mi je promijenila život.

Što slušaš trenutno, imaš li kakav album ili sastav koji bi nam preporučio?
Jako puno vozim na turnejama i ne slušam više toliko muziku ko prije, razmišljam o milijun stvari uz zvuk ceste oko sebe, ali zadnja stvar koju sam slušao intenzivno je „Soused“ kolaboracija benda Sunn O))) i Scotta Walkera.

Voliš li turneje? Na sceni si već jako dugo, je li ti sve ovo dosadilo?
Uživam, poveo sam curu na turneju, prodaje naše majice, što je cool jer mogu provesti puno vremena s njom. Doma mi je život prepun promjena, imam djecu pa je tako zapravo turneja period kada najviše spavam i odmaram.

Kako birate setlistu za koncert? Imate osam ploča i puno EP izdanja, je li teško izabrati glazbu među tolikom ponudom?
Sviramo već jako dugo pa nam nije teško izabrati jer znamo koje pjesme ljudi vole. Kada radim solo nastupe, sviram ono što publika od mene zatraži, a kao Sebadoh uživamo svirajući naše nove trake, ali ipak naglasak bacamo na našu raniju diskografiju.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Čeka li nas nova turneja ili album?
Selim se iz Los Angelesa nazad na istočnu obalu kada se vratimo s turneje, a pošto Jason i Bob iz benda oboje žive u Brooklynu, bit ćemo si blizu. Nemamo ništa definirano, ali pričamo o tome stalno, u prosincu idem u studio snimate neke nove stvari i razrađivati ideje, nadam se da će to uroditi nečim novim.