Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DanielDani'el je electropop izvođač koji gradi inozemnu karijeru. Sutra nastupa na Pure Electro partyju u Močvari. Što možete očekivati, pročitajte u nastavku.

Za početak bih te zamolila da predstaviš sebe i svoj rad čitateljima SoundGuardiana.

Bavim se glazbom od svoje sedme godine a prvo profesionalno zadiranje u synth, electropop glazbu desilo se 2011. godine singlom “Safe” i to sasvim slučajno preko Twittera. I tako je sve krenulo.
Prvi album 'The Book' nastao je u suradnji s Bryanom Coxom kao izvršnim producentom 2013. godine koji je obuhvatio i nekoliko singlova objavljenih prije izlaska spomenutog albuma (Safe, Sorry i Music).

Objavio si album. Kako bi ga opisao svojim riječima?
Do sad sam izdao dva albuma i jedan EP iz serije "The Book".
Prvi album bih opisao kao svojevrsni retro 80-ih s modernom produkcijom, multigeneracijski album s elementima house, dancea, synth popa pa čak i industriala u izdanju Conzoom Records, Njemačka. Drugi album koji je izdan isključivo na digitalnim platformama je remiksirano izdanje albuma prvijenca pod nazivom “The Book: Revision” s remixevima domaćih i inozemnih DJ-a poput Damir Ludvigovog remixa za pjesmu Algabal, People Theatre's (Francuska) za singl “Safe” te studijskih akustičnih verzija. “The Book Pt. II: Redemption” je najnoviji EP s četiri nove pjesme, te sam vokalno i produkcijski otišao korak dalje. Autorski, emotivno nabijeni te pomalo filozofski tekstovi inspirirani su judaizmom te melankoličnom synth melodijom.
Zrcali sve one glazbene ideje i razmišljanja koja su se godinama nakupljala i materijalizirala.

Album je postigao internacionalni uspjeh. Što misliš da je bilo tome glavni razlog?
Kad imaš dobar materijal u rukama to netko kad-tad mora prepoznati, pa je tako prvi singl Safe izašao na poznatoj kompilaciji Electropop Vol. 7, Conzoom Recordsa, Njemačka za koji je izdan i prvi debut album. Recenzije albuma su i više nego odlične a usporedba vokala s Peterom Heppnerom i Pet Shop Boysima govori da sam na dobrom putu, tom svjetskom komercijalnijem zvuku kojem težim. Lijepo je kad se nalaziš na top listama s eminentnim izvođačima kao što su Pet Shop Boys, Laibach, Coldplay, Robyn, Royksopp itd…

Koja ti je stvar na albumu najbolja?
Sve pjesme na albumu su mi drage, jer konačno to je i autorski album, ali ako bih baš morao izdvojiti stvar, to bi bila pjesma “It's Time” kažu da ima najviše erotičnog naboja, a i ujedno prve riječi i melodija koju sam napisao i aranžirao sam.

Kako publika ovdje reagira na tvoje nastupe, a kako vani? Koja je glavna razlika?
Još uvijek sam u pregovorima za nastupe po vani jer osim što zahtijeva veći buđet i produkciju po kojoj sam dosta zahtjevan, zahtijeva i više ljudi za rad na projektu. Što se tiče naše publike, mislim da je electro, synthpop još uvijek velika nepoznanica i smatra se nekomercijalnom glazbom, dok je vani upravo suprotno. U Hrvatskoj većinom imam vlastite promocije, singlova, spotova te tako i dokumentarnog filma koji je bio prikazan svojedobno i publika je to jako lijepo prihvatila. Zadovoljan sam u kojem se smjeru sve to razvija.

Dokumentarni film (The Book : Behind The Scenes with B. Cox)

Što te inspirira, što te tjera da radite dalje?
U Hrvatskoj me tjera dalje isključivo inat na ovu komercijalnu glazbu koja je trenutno zastupljena po medijima, a za inozemstvo, uspjesi koji se nižu jedan za drugim dok je inspiracija za moju glazbu svakodnevni život. Tužna i vesela sjećanja, nedoumice u kojima se nalazim po pitanju ljubavi, prijateljstva i društva općenito.

Kako nastaje jedna tvoja pjesma?
Kod najboljih odnosno najkomercijalnijih stvari poput singla Safe ili Music, nastali su prvo tekstovi pa tek onda mjuza i najčešće to je tako. Zatim, radim na aranžmanu, pa dalje šaljem u finalnu produkciju, mix i mastering ovisno s kim u tom trenu surađujem. Prvi album je nastao tako što smo Bryan Cox i ja bili zatvoreni dva mjeseca u studiju i samo radili na pjesmama. To je jedini način za mene s obzirom da radim i u glazbenoj školi pa svoje slobodno vrijeme iskoristim za stvaranje glazbe.

Koja vam je svirka ostala u sjećanju kao najbolja, a koja kao najgora?
Najbolja je bila definitivno promocija dokumentarca te singla Music u Sonus Artu okružena prijateljima, dok bi najgora valjda bila promocija singla Sorry zbog mećave koja je taj dan bila u Zagrebu i temperatura se naglo spustila na -10 pa je došlo veoma malo ljudi. Al Bože moj, malo ili puno ljudi, moras dati uvijek sve najbolje od sebe.

Što posjetitelji mogu očekivati od vašeg nastupa na Pure Electro partyju?
Puno zabave, dobre mjuze popraćene video screenom, ako uspijemo sve posložiti onako kako sam ja to zamislio. Publika će imati priliku prvi put čuti novu stvar koja će se naći na finalnom izdanju serijala "The Book". Jako se veselim koncertu jer i po prvi puta izvodim trenutno aktualni singl "To Dare" izdan na kompilaciji njemačkog časopisa Sonic Seducer. Vidimo se!