Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kandžija

Nevjerojatno sam sretan kada u sugovorniku imam nevjerojatno šaljivu, ali i nevjerojatno lucidnu osobu. Njegovom govorničkom šarmu je teško odoljeti, a lucidnosti, da čak i najozbiljnije teme upakira u celofan sarkazma i ironije, može se jedino zavidjeti. Kandžija je, po meni, zamašnjak hrvatske hip – hop današnjice. Veterani sve rjeđe izdaju albume, dok je Kandžija, jednom riječju, nezaustavljiv. Ovo je definitivno njegov decenij. Sa svoja četiri studijska albuma osvojio je publiku, koncertima, i kod kuće i u gostima, pokosio je regiju, a 29.4. možete ga pogledati u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. No da ne duljim, čitajmo što nam Kandžija zbori.

Kandžija je već prepoznatljivo ime, u krajnju ruku i originalno. Načuo sam da je nastalo u vrijeme kada si kao DJ znao ubaciti po koji narodnjak u svoj repertoar i netko je povikao: "Kandžija!". Istina?
Nisu narodnjaci, ali tamburice sam znao ubacit, tru stori.

Imao si ti dosta umjetničkih imena, koliko dugo si egzistirao kao DJ Jack Pot?
Imao sam 15 godina, nisam egzistirao uopće. Nisam imao ni gramofon ni CD player nit sam znao puštat. Odlično sam puštao.

Ok, da se uozbiljimo, vrlo si hiperaktivan u izdavanju albuma, nekako naše starije generacije repera sve rjeđe izdaju albume, koliko je već prošlo od zadnjeg albuma TBF-a, četiri godine, je li? Hoćeš li i ti tako kad ostariš?
Valjda shvate da ne treba davati sve toliko i pametnije rade. Ne znam koliko je prošlo od njihovog zadnjeg i ne znam oću li i ja tako. Ne znam šta će bit sutra, niko to ne zna.

Sve svoje albume si stavio na free download, zaista misliš da je CD kao format postao dinosaurus ili su naklade kod nas, mislim da nije uvredljivo reći, mizerne?
CD je mrtav. Sve ostalo su posljedice realno.

Od čega onda živiš, od koncerata?
Od koncerata a investirao sam i u neke dionice, a i vlasnik sam banke, a i poljoprivrednik sam. Također sam patentirao par izuma, a i imam zlatne zube, čeljust i sav sam zlatan.

Kandžija

S obzirom da si od "lege" postao "purger", gledajući publiku regionalno tko ti najviše dolazi na koncerte?
Ljudi mi dolaze najviše na koncerte, najčešće muškarci i žene, ne kažu mi odakle su, plus toga pola Zagreba nije iz Zagreba i svi smo došli iz 3pizde materine tako da nije ni bitno. Volim azilante, od di god bili, to su moju ljudi, i sam sam azilant.

Vrlo skoro ti prethodi svirka u sklopu Ferragosto JAM Warm-Up-a u Vintageu, zar zaista ne izlaziš na pozornicu dok ne čuješ povike: "Kohorta - Zagreb!"?
Naravno, to je udruga koju smo osnovali nedavno. Šta je to čudno? Koncert poslije očekujem baklje. Napominjem da stejdž dajving očekuju i da sam se udebljao.

Sloviš kao jedan od najboljih freestylera u Hrvatskoj, koliko znači jednom hip-hoperu da posjeduje taj dar?
Ne znam, meni je dobro došlo i ustvari tako sam se i odlučio bavit ovim, ima nešto što nema logike i to je ne znam opisat ni dan danas.

Kao jedan od pridruženih članova tvog pratećeg benda Gole Žene je i Medo, meni jako zanimljiv beatboxer. Reci mi, molim te, nešto o njemu.
Glumi nam u novom spotu i rasturio je ulogu, isto kao što rastura i beatbox. Sušao sam ga baš nedavno i dotjerao je još više zvukove, sabio je francuze prije kojih je nastupao. I on i cijela ekipa su mu legende teške, i stari mu je faca žešća. Vinkulja u kući.

A Toxara i Rima, da li oni životare u tvojoj sjeni ili planiraju vlastite, solo karijere?
Rade dečki, rade, ne brini. Rimi sad izlazi album eo npr.

Koliko ti je bitno da imaš takav bend čiji su članovi i inače frendovi a ne samo profesionalci koji odrađuju posao?
Bitno mi je. Ne da mi se s nekim ljigežima i tezgarošima dijelit najbolje stvari na svijetu. Da nemam ekipu ko zna jel bi imao bend. Ne može neko tko čita note samo i boli ga briga, dati isto kao onaj koji stoji iza tog. To su mi braća. Skupa smo i kad je najbolje i kad je najgore.

Kandžija

Kod nas je postao trend da se repa uz živu svirku, što misliš tko ima najkvalitetniji bend, Elemental, TBF?
Oboje imaju odlične bendove i glazbenike, bez da serem ili se ulizujem, ozbiljno, što se tiče ukusa osobno više volim TBF zbog tekstova na kojima sam odrastao. Ping Pong i dalje jedan od najjačih albuma.

U pjesmi "Bič" s tvog posljednjeg albuma "Folder S Golim Ženama" ima dio teksta, parafraziram te: Kakve su ovo gitare? Sve je ovo Rock & Roll. To me je podsjetilo na Urbanovu Black Tatoo i TBF-ov stih u njoj: "Ovo je era Rock&Rolla, droga i seksa". Smatraš li da je zaista još uvijek tako ili je svijet otišao u nekom totalno drugom smjeru, možda smjeru političara novog kova?
29.4., Zagreb, live u Vintageu. Svi smo mi ljudi, sve je uvijek isto samo nije. Ovo bi bilo predugačko brate.

Ipak ti imaš lagani, ironični odmak kada su u pitanju životni problemi. Obrambeni mehanizam ili jednostavno tvoj osobni stil?
Valjda svo troje.

Od dosad izdanih albuma, koji ti je najviše prirastao srcu?
Ne znam, svaki mi je bio dobar, ne bi ih radio inače. Jbg, iskreno i kažem.

Koji je autorski najintimniji, a možeš slobodno navesti i stvar koja je srž Kandžijinog bitka?
Koktel od rakije. Ne mogu se u jednu stvar strpat jbg. Široko mi polje.

Polako se bližimo ljetu, planiraš li kakve turneje?
Da, naravno, idemo na sezonu u Poreč. Gletovanje i krečenja po noći, po danu konobarenje, kuvanje. Sve na crno. Možda i odsviramo nešto.

Osim nastupa u sklopu Ferragosto JAM Warm-Up-a, gdje te sve uskoro možemo vidjeti? Imaš li zakazanih nastupa?
Sve će pisati na našim nedruštvenim mrežama. Svaki ribar svoju mrežu plete.

Za kraj, želim ti puno dobrih svirki, željno očekujem nove materijale i, da te pitam, postoji li ikakva šansa da dobijem broj od gospodične iz spota Teški pederluk?
Nema mobitel, nije iz hrvatske, ukucaj rumunjska dancing na guglu, možda ju nađeš.

Hvala ti za intervju i živio!
Nea frke, dođite na koncert i napišite izvještaj jer ćemo satrat i da ne bude nismo znali.
Aj!!!